05/06/2022

Ennakko: Rafael Nadal vs. Casper Ruud, finaali Roland Garros 2022

Finaalipäivä, joten ennakko miesten finaalista eetteriin tässä ja nyt!

Melko dramaattisten vaiheiden jälkeen finaalipariksi muodostui lopulta Rafael Nadal ja Casper Ruud. 

Nadalin voitto Alexander Zverevistä ei ollut yllätys, mutta Zverevin hurja vastarinta ja taistelu ansaitsee ison tunnustuksen. Olisi ollut äärettömän mielenkiintoista nähdä, miten ottelussa lopulta käy, mutta kohtalo puuttui karusti peliin ja Zverevin nilkka taittui illan kosteudesta nihkeään massakenttään hyvin ikävällä tavalla. Zverevin loukkaantuminen jättikin semifinaalista luonnollisesti huonon fiiliksen varmasti kaikille.

Toisessa semifinaalissa Ruud puolestaan teki Marin Ciliciä vastaan sen, mitä jossain määrin odotettiinkin. Näytti siltä, että hän oli vahvempi myös henkisesti. Peruspelaaminen oli riittävän hyvällä tasolla ja vaikka Cilicillä oli omat hetkensä, niin Ruud oli massapelissä kuitenkin vahvempi.

Finaalissa haaste on kuitenkin toisessa sfäärissä.

Vaikka Nadal näytti semifinaalin raskaissa ja kosteissa olosuhteissa jossain määrin jopa väsyneeltä, niin varmaa on, että jotain ekstraa Ruudin on nyt keksittävä, vaikka Nadal olisi edelleen väsynyt. Peruspeli ei tule riittämään. 

Ruud pelaa hyvin paljon samoilla aseilla kuin Nadal, joten ainakin muutamassa asiassa pitäisi olla selvästi parempi kuin Nadal Roland Garrosin keskuskentällä. Se ei ole kovinkaan helppo tehtävä. Oli sitten kylmää, kosteaa, katto kiinni tai mitä tahansa olosuhdetta, joka "ei sovi" Nadalille, niin espanjalainen omistaa tämän kentän. Nyt Ruudilta onkin tultava aivan äärimmäinen onnistuminen, jotta Nadalin voittaminen olisi jollain tapaa edes mahdollisuuksien rajoissa.

Tämänhetkinen sääennuste lupaa melko lämmintä ja aurinkoista keliä, mutta sadekuurojen vaara on kohtuullinen. Katto ollessa auki Nadal on selkeä suosikki. Vaikea sanoa, tasoittaisiko katon sulkeminen puntteja oikeastaan yhtään. 

Nadalin taakka on toden totta ollut fyysisesti hyvin iso viime kierrosten myötä. Ensin viisi erää Felix Auger-Aliassimen kanssa, sitten lähes 4.5 tuntia Novak Djokovicin kanssa ja Zverevinkin kanssa kolme tuntia hyvinkin raskasta tekemistä. Vaikka lepoa on tullut tällä viikolla yhden päivän verran Ruudia enemmän ja Zverev-taistelustakin jäi vielä tunti tai kaksi pelaamatta, niin selvää on, että Nadal on lopulta ihminen, eikä ihan nuorimmasta päästä. Kuorma voi alkaa tuntumaan tai tuntua jo ainakin jonkin verran ja koska Ruud on äärimmäisen varma pelaaja, on Nadalin ehdottomasti nopeutettava nyt peliä ja oltava aggressiivinen käytännössä koko ajan. Hyytymiseen ei ole varaa. Tämä on ehdottomasti yksi kulma otteluun.

Pelillisesti palataan vanhaa tuttuun asetelmaan. Nadal pyrkii vasurina pommittamaan kämmenellään varmasti mahdollisimman paljon peliä Ruudin rystypuolelle. Sieltä norjalainen ei ole läheskään yhtä vaarallinen kuin kämmenpuoleltaan, mutta sama pätee tietysti toisin päin. Ei Ruudkaan halua Nadalin kämmentä liiemmälti ruokkia. 

Se kumpi onnistuu operoimaan enemmän kämmenellään on luonnollisesti todella vahvoilla finaalissa. Ruudin rystypuolen löytäminen ei välttämättä ole helppoa, mutta Nadalin kulmat ja lyöntisuunnat avaavat väkisinkin rystypuolta. Nadalin linjalyönnit molemmilta puolilta lähtevät terävästi ja hän saa ohjailtua peliä niillä erinomaisen hyvin. Suurin haaste Ruudilla liittyykin tähän. Mitä tahansa hän osaa tai yrittää, niin Nadal osaa monet asiat vielä paremmin. Siksi pelillisessä tekemisessä täytyy olla henkisesti äärettömän kova. On pysyttävä läsnä joka lyönnissä, joka pisteessä.

Ruudin tulee pyrkiä liikuttamaan Nadalia maksimaalisesti ja aiheuttaa tälle kiirettä. Hänen hyvät kick-syöttönsä näyttelevät tässä isoa roolia. Nadal pitää saada ulos kentältä ja kaikkiin syöttöä seuraaviin lyönteihin pitää saada riittävää painoa. Jos ja kun pallo jää kiireessä Nadalilta lyhyeksi, on niihin iskettävä terävästi hyökkäämällä maksimaalisesti. 

Henkisesti paineet voivat tuntua enemmän Ruudin päädyssä, joka pelaa nyt ensimmäistä Grand Slam-finaaliaan. Se on aikanaan näkynyt monen ensikertaisen otteissa. Toki hän on selvittänyt hienosti ensimmäisen Grand Slam -puolivälierän ja -semifinaalin paineet, mutta kaikella kunnioituksella vastustaja finaalissa on nyt hieman eri kaliiberia. Asiaa ei helpota, että vastassa on oma idoli, jota hän ei ole kohdannut vielä kertaakaan virallisessa ottelussa. Ensimmäinen kohtaaminen ei juuri pahemmassa paikassa voisi tulla. 

Ei sunnuntain finaali Nadalillekaan helppo ole. Grand Slam numero 22 olisi jälleen yksi uusi luku ennätyskirjaan ja Grand Slamien "keräilykisassa" erittäin tärkeä voitto, jolla Djokovic (ja Federer) jäisi jo kahden Slamin päähän. 

Mutta ennen kaikkea Nadal haluaa varmasti vain voittaa tämän. Loukkaantumisten jälkeen voitto olisi melkoinen kruunu vaikealle keväälle, jonka aikana jopa lopettamishuhut ovat nopeasti lisääntyneet.

Luotan tässä nyt kokemukseen ja lopulta myös paremmuuteen. Nadal on kokeneempi ja ainakin vielä myös parempi massapelaaja, joten Nadal vie tämän erin 3-0.