13/05/2019

Ennakko: Rooma 2019

Enää yksi Masters ennen massakauden huipennusta Roland Garrosia! Tässä tulee Rooman ennakko!

Vaikka Madridin ennakossa puhuin siitä, kuinka Madridin olosuhteet ja tulokset eivät suoraan korreloi esimerkiksi juuri Ranskan avointen kanssa, niin Madridin pelejä nähtyäni on pakko ottaa hieman takaisin.

Novak Djokovicin pelaaminen, liikkuminen ja asenne vaikuttivat hyvin, hyvin teräviltä ja hän nousi omissa pohdinnoissani Garrosia ajatellen todella korkealle kertaheitolla. Toki nuo nopeammat olosuhteet suosivat hieman enemmän juuri Djokovicin ja ehkä myös toisen finalistin Stefanos Tsitsipasinkin kaltaisia suorempia lyöntejä lyöviä pelaajia kuin vaikkapa perinteisiä massajyriä Rafael Nadalia ja Dominic Thiemiä, joiden yläkierrehelvetit eivät aivan pääse nopeammissa olosuhteissa irti. Mutta silti tässä olikin jotain erityistä, josta lisää myöhemmin.

Paluu normiolosuhteisiin tapahtuu kuitenkin Roomassa ja tästä alkaa monelle kärkinimelle viimeinen ennen Pariisia. Siinä mielessä pelissä on hyvin paljon.

Kaavion 1. neljännes
Ykkössijoitettuna jatkaa siis Djokovic, jolla käy tällä kertaa oikeutetusti samankaltainen tuuri kaaviossa kuin Rafael Nadalilla viime viikolla. Oikeastaan kaikki pahimmat karikot (Thiem, Nadal, Tsitsipas, Roger Federer) löytyvät kaavion toiselta puolen ja Djokovic voi rakentaa ja hioa peliään ainakin viikonloppuun saakka suhteellisen turvallisin mielin. Toki hyviä mittareitakin on, kuten Djokovicin pariin otteeseen vuoden sisään ja viimeksi Barcelonassa, kaatanut Marco Cecchinato (kolmas kierros) ja Djokoa silloin tällöin piinaavat, mutta vasta paluuta huipulle tekevät Juan Martin del Potro tai Stan Wawrinka (mahdollisesti puolivälierä).

Djokovicin pelissä on kuitenkin nyt sellaista draivia, joka on tullut kohta vuoden ajan jälleen tutuksi. Paikan tullen Djokovic rankaisee armotta ja kun peruspeli pysyy käsittämättömän painavana lyöntien loistavalla pituudella ja voimalla, niin niitä paikkoja tulee. Sen jälkeen Djokovic tappaa välillä heti ja armotta, välillä taas hitaasti kiduttaen ja vastustajaansa väsyttäen. Edelleen, marginaalit ovat järkyttävän hyvät, joka sekin kertoo juuri siitä brutaalista voimasta, mitä lyönneissä juuri nyt on.




Puolivälierä: Djokovic vs. Wawrinka

Kaavion 2. neljännes
Kaavion yläosan toinen puolisko ei tällä kertaa vakuuta. Periaatteessa hyviä nimiä tässäkin, mutta jos vakavasti puhutaan, niin suurimmat nimet juuri nyt eli Alexander Zverev, Kei Nishikori, Gael Monfils ja vaikkapa Marin Cilic eivät taistele nykyvireillään kuin semifinaalipaikasta, jonne voi yhtä hyvin päätyä myös vaikkapa Diego Schwartzmann tai ehkäpä jopa juuri valmentajansa erottanut Grigor Dimitrov. Se kertoo paljon tästä kaavion kohdasta ja tarkoittaa Djokovicille valitettavasti vapaalippua finaaliin. No further comments.

Puolivälierä: Gael Monfils vs. Kei Nishikori

Kaavion 3. neljännes
Tämä osa kaaviota on jo mielenkiintoisempi ja täynnä potentiaalisia unelmakohtaamisia. Suurimmat nimet totta kai Roger Federer ja Tsitsipas, joiden puolivälieräkohtaaminen olisi kieltämättä herkullinen. Kaavion osassa majailee kuitenkin Monte Carlon voittanut ja siis kotimaassaan pelaava Fabio Foginini, joka voisi olla jopa semifinaaliainesta, jos pää ja peli kestävät kotiyleisön paineen ja varmasti myös jonkinlaisen hurmoksen. Toki se vaatisi lähes pomminvarmasti sekä Tsitsipaksen ja Federerin kaatamista peräkkäisillä kierroksilla, mikä sittenkin tuntuu liian kovalta haasteelta.

Puolivälierä: Tsitsipas vs. Federer

Kaavion 4. neljännes
Kaavion ehdottomasti tasokkain neljännes. Ensisijaisesti siksi, että ennakkosuosikkien joukkoon kuuluvat Rafael Nadal ja Dominic Thiem ovat tässä samassa kohdassa ja törmäyskurssilla siis juuri puolivälierissä.

Nadal on tullut tällä kaudella jo Roomaan saakka ilman massaturnausvoittoa, mikä on lähes ennenkuulumatonta. Paineet kasvavat, joten näytön paikkahan tämä on, jos mikä. Madridissa oli jo todella hyvää peliä esimerkiksi Stan Wawrinkaa vastaan, mutta paljon myös sitä epävarmempaa Nadalia, joka ei saanut esimerkiksi Tsitsipasta lopulliseen nippuun, vaikka se jossain määrin olikin jopa tarjolla. Peli aaltoilee edelleen ja pää ei selvästikään omaa vielä sitä armottominta tappajamentaliteettiä, mitä tässä nyt eniten ehkä kaivataan. Vaikuttaisi jotenkin myös jopa siltä, että Nadal taistelee tällä hetkellä vahvasti ajan hammasta vastaan. Vanha gladiaattori alkaa olla vanha ja väsynyt.

Kun massaprinssiksi tituleerattu Thiem voitti Nadalin jo kerran tämän kauden massoilla pari viikkoa sitten, niin hyvin paljon Ranskan avointen asetelmia kulminoituu juuri tähän kohtaamiseen. Tässä alkaakin olla ns. blockbusterin ja jopa mahdollisen vallanvaihdon makua.

Puolivälierä: Nadal vs. Thiem

Semifinaalit:
Djokovic vs. Nishikori
Thiem vs. Tsitsipas

Finaali:
Djokovic vs. Thiem

Voittaja:
Djokovic.