07/06/2013

Ennakko: Roland Garros 2013, semifinaali Rafael Nadal vs. Novak Djokovic

Hieno päivä tulossa! Ensin unelmasemi Nadal vs. Djokovic, jonka jälkeen myös kaikin puolin herkullinen Ferrer vs. Tsonga. On siis hyvä syy unohtaa illan potkupallot ja katsoa kun tenniseliitti ottaa miehestä tosissaan mittaa.

Novak Djokovic vs. Rafael Nadal

Tästä on puhuttu nyt kaksi viikkoa. Siitä lähtien kun kaaviot julkistettiin. Ottelun toteutumistodennäköisyys oli luonnollisesti korkea. Itse sanoisin, että se oli 1 ja nyt kun se vihdoin toteutuu, on vaikea, erittäin vaikea sanoa, miten tässä käy. Tästä voisi puhua ja vääntää päiväkausia, mutta jos jotenkin yrittäisi kiteyttää mihin tässä viime kädessä tullaan.

Lyönnillisesti kaksikon välillä suurin ero tulee rystylyönnissä, joka Djokovicilla on parempi ja ehdottomasti jopa ase. Nadal puolestaan luuppaa rystylyöntiään usein hieman jopa tuupparimaisesti, johon Djokovic on hyvä iskemään vastaan.

Kämmenpuolelta Nadalin mylly on armottomampi, mutta hyvin Djokovic'kin kämmeneltään tulittaa ja vieläpä aavistuksen suorempaa, jolloin tehot eivät katoa kierteeseen. Jos jotenkin kuvailisi, niin Djokovicin peli on parhaimmillaan ammuntaa ja Nadalin shakkia, jossa viimeinen paikka on pedattu riepottelemalla vastustajaa ympäri kenttää ja ratkaistu sitten kentän tyhjään osaan. Djokovic puolestaan saattaa ampua pommin mistä tahansa, jos sille päälle sattuu.

Mutta sitten on se näiden kavereiden toinen puoli, johon kuuluu käsittämätön passiivisuus. Djokovic lyö tarvittaessa keskelle kenttää vaikkapa tuntikausia samalla kun Nadal puolestaan hakee ja nostelee vaikkapa päiväkausia. Ei mennä nyt tähän sen enempää, sillä jotenkin tuntuu siltä, että tänään ei moiseen ole kummallakaan varaa, vaan molemmat tulevat kentälle ns. all guns blazing.

Jos näin käy, niin saamme todella hurjan herkkupalan tähän päivään. Kun kummatkin pelaavat omaa aggressiivisinta peliään, on samalla puolustuspelinkin oltava kunnossa, sillä yhtä päätyä tämä ei tule olemaan, vaan tilanteet ja momentumit vaihtelevat kovasti ottelun aikana ja puolustamaankin valtavasti joutuu. Se, kumman puolustuspeli on parempaa, on makuasia. Ei hirveästi ole eroa siinäkään.

Syöttö on Djokovicilla siinä mielessä tehokkaampi, että hän saanee sillä tänäänkin enemmän suoria pisteitä. Nadal luottaa enemmän kickiinsä, jonka Djokovic saa usein kuitenkin takaisin peliin.

Ottelun avainkysymyksiä on se kuinka paljon Djokovic saa pelattua palloa Nadalin rystypuolelle, josta Nadal ei pääse tai pysty paljoakaan ratkomaan. Kuulostaa tietysti helpolta, mutta kun Nadalin kämmenpeitto kentän suhteen on noin 75 prosenttia, niin ei ole helppoa osua siihen sektoriin, joka pakottaisi Nadalin rystyä lyömään. Djokovicin rysty pitkin linjaa on kuitenkin niin hyvä, että juuri hän siinä paljon onnistuu. Tuolla lyönnillä Nole saa paljon tuhoa aikaan, sillä Nadalin lyhyeksi jääneeseen ja luuppaavaan rystyyn Djokovic iskee armotta.

Voiton kannalta Djokovicin on muutenkin positioiduttava erittäin lähelle takarajaa ja otettava Nadalilta aika pois. Perjantaille luvattu kuuma ja suht tyyni keli kuitenkin vaikeuttaa tätä, sillä Nadalin yläkierre ampuu kuumassa ja kuivassa kelissä paremmin Djokovicin silmille, jolloin Djokovic joutuu lyömään lyöntejään korkealta, mikä ei aivan ihannetilanne tenniksessä ole. Eli siinä mielessä keli vähän riisuu Djokovicia aseista.

Merkittävin tekijä tässä ottelussa on mielestäni henkinen kantti. Vielä vuonna 2010 tämäkin olisi ollut melko lailla selvä ottelu, mutta Djokovic on sen jälkeen pelannut itsensä Nadalin pään sisään ja pahasti. Kaikki muistaa vuoden 2011, jolloin Nadal otti lukuisia kertoja kuokkaan Djokolta ja mikä tärkeintä, myös massalla. Eikä tämän vuoden Monte Carlostakaan Nadalin kannalta hirveästi hyviä muistoja ole. Varsinkin kun tuo ottelu pelattiin täsmälleen samalla massalla kuin Garrosilla. Lienee myös suht tuoreessa muistissa, sillä ottelusta on kulunut vasta noin kuukausi.

Toki Nadal on taistelija, jolle moinen ketä muuta vastaan tahansa olisi kuin bensan heittämistä liekkeihin, mutta viime vuodet ovat osoittaneet, että Nadalinkin itseluottamus on pahasti horjutettavissa. En tiedä, onko tämä suorassa suhteessa ohenevaan hiuskuontaloon, mutta ällistyttävästi näillä kahdella on ajallinen yhteys toisiinsa.

Mutta leikki sikseen. Jos tätä tajunnanvirtaa jotenkin summaisi, niin sanoisin, että se miten hyvin Djokovic saa käännettyä peliä Nadalin rystypuolelle ratkaisee pään ohellä tänään. Jos Djokovic ei siinä onnistu, Nadal vie kämmenriepotuksellaan tämän.

Järjetön taistelu tulossa, joten nautitaan siitä!

Hyvä on, laitetaan se pakollien veikkaus vielä. Djokovic vie erin 3-1 (6-3, 5-7, 6-4, 6-3) ja on askeleen lähempänä Novak Slamiä.