04/06/2013

Ennakko: Roland Garros 2013, puolivälierät I

Kvartsiaika. Nopeahko ennakko.

David Ferrer vs. Tommy Robredo

Päivän selvin matsi.

Robredo on pelannut järkyttävän määrän tennistä viimeisten kolmen kierroksen aikana. Hän on kaikissa noissa otteluissaan ollut erin 0-2 tappiolla, mutta noussut kaikissa voittoon. Tänäänkin hän on erissä 0-2 tappiolla, mutta nousu jää tekemättä.

Ferrerin kaltainen seinä tässä vaiheessa turnausta kolmen viisieräisen ottelun jälkeen olisi painajainen Teräsmiehellekin.

Nyt jos koskaan on turha puhua minkäänlaisista nyansseista tai lyöntikulmista. Tämä on brutaali teurastus tyyliin 6-3, 6-2, 6-1. Believe you me.


Roger Federer vs. Jo-Wilfried Tsonga

The match of the day.

Nähtäväksi jää, miten Roger Federer on toipunut toissapäiväisestä viisieräisestään Gilles Simonia vastaan. En usko, että kunto näyttelee välttämättä vielä hurjan isoa roolia, sillä alkukierroksilla Roger lienee ollut kentällä jälleen kerran nopeimpia ellei peräti nopein pelaaja jäljellä olevista.

Toki, mitä pidemmälle ottelu etenee, tulevat pienet marginaalit kulmiin menemisissä selvemmin esille ja voihan se vanhan miehen jaloissa alkaa tuntumaankin. Palautuminen on aina arvoitus, kun ikää alkaa tulla.

Tsonga on selviytynyt tänne asti melko kevyellä kuormalla ja on ihanteellisessa positiossa nyt Federerin kaatamista ajatellen. On kotiyleisö ja kaikki. Lisäksi hän on jo onnistunut Federerin Grand Slam -tasollakin voittamaan, joten lienee vain ajan kysymys, milloin hän alkaa tehdä sitä toistuvasti, eikä vain yksittäisinä suorituspiikkeinä.

Tsongalta toki vaaditaan nyt ennen kaikkea varmaa ja painavaa hyökkäyspelaamista, mikä ei ole koskaan helppo yhtälö. Federerin puolustuspeli on salakavalan tehokasta, vaikkei se hänen paras avunsa kentällä olekaan. Hän saattaa läväyttää vastapalloon oman iskupaikkansa milloin tahansa, varsinkin jos hyökkääjä on huolimaton. Tämän tiedostaminen tekee hyökkääjän hyökkäyspelistä usein joko väkinäistä yliyritystä tai sitten turhan arkaa virheiden pelkäämistä. Tsonga sortuu usein varsinkin tuohon ensimmäiseen. Rapatessa roiskuu niin kuin sanonta kuuluu.

Järkevällä ja maltillisella pelillä näen Tsongan mahdollisuudet olevan kuitenkin olemassa. Hyvällä liikkeellä ja kämmenkierroilla Federerin rystyä inside-outista pommittamalla pääsee jo pitkälle. Kun lisätään aggressiivinen peruspeli ja hyvä syöttäminen, niin meillä on todellinen matsi käsissämme. Voittavat kaavat lyöntikulmineen ovat siis olemassa. Koskee toki molempia pelaajia.

Varmempi, parempi ja monipuolisempi peruspeli hoitaa tämän kuitenkin vielä Federerille (6-4, 5-7, 7-6, 6-2), kuten Garros-ennakossani epäilin. Suhteellisen hyvin on muuten osunut. Ainakin puolivälieriin saakka...