05/08/2013

Ennakko: Montreal 2013

Montrealissa pelit alkoivat hetki sitten, joten tässä luvattu ennakko, olkaa hyvä!

Totuushan on se, että Wimbledonin jälkeen tämä on ensimmäinen sen luokan kisa, joka alkaa ennakkoon jo tosissaan taas kiinnostamaan. Kiinnostusta lisää luonnollisesti se, että isot pojat ja nimet ovat jälleen joukolla mukana ja se, että US Open väijyy jo muutaman viikon päässä. Asetelmia haetaan ja niitä myös saadaan juuri näissä kisoissa.

Toki myös eilinen finaali Washingtonissa antoi jo hyvää kuvaa siitä, missä mennään kärjen ja kärkijengin takana väijyvän porukan suhteen. Juan Martin del Potron peli on tällä hetkellä suurelta osin niin jäätävää, että helpolla hänen silmilleen ei hypi kukaan. Ei kärkinimet, eikä isnerit.

Pelissä on hyvää marginaalia, malttia ja ideaa, toisin kuin vaikkapa Jo-Wilfried Tsongan nykyisessä räiskimisessä. Erinomainen pelikäsitys yhdistettynä del Potrolle luontaiseen hyökkäävään peliin on toimiessaan kaunista katseltavaa, oli hänen lyöntiensä estetiikasta mitä mieltä tahansa. Eikä yhtään haittaa, että pallo saa käsittämätöntä kyytiä.

Matka tähän on loukkaantumisten jälkeen ollut pitkä, mutta hienoa nähdä, että potentiaalinen taso alkaa nyt todella realisoitumaan. Ennen kaikkea vaikuttaa siltä, että taso säilyy, eikä esiinny vain yksittäisinä piikkeinä. TOP3-ranking ei tällä tasolla ole kuin ajan kysymys, mikäli paikat vaan kestävät, eikä uran toinen Grand Slam'kään välttämättä kovinkaan kaukana ole. Jo US Open saattaa tulla melko hyvään saumaan.

Washingtonin rasituksista johtuen del Potro saattaa olla Montrealissa pienissä vaikeuksissa. Viime viikon pelit painoittuivat kovasti sateen takia loppuviikkoon ja finaalin ensimmäisessä erässä hänellä oli selvästi pieniä käynnistysvaikeuksia, johon Isnerin kaltaista syöttäjää vastaan meni lopulta koko erä. Montrealissa alkukierrokset hoitunevat kuitenkin Milos Raonicia myöden, joten veri punnittaneen kvartseissa Wimbledon-sankari Andy Murray'ta vastaan. Voi olla, että siinä vaiheessa ison miehen jalka voi painaa jo liikaa.

Murray'lle Montrealiin ja samalla hänen lomiltapaluuviikooonsa osui toteutuessaan varsinainen painajaiskaavio (Grigor Dimitrov, Ernests Gulbis/Marcos Baghdatis, del Potro, David Ferrer ja finaaliin kaupan päälle vielä Novak Djokovic tai Rafael Nadal). Mutta kuten sanoin jo del Potron ja Isnerin kohdalla ero tekijöiden ja "ynnämuiden" välillä on edelleen hurja, kun panokset ovat riittävät. Tuore ja itsevarma Murray on finaalissa kaaviosta huolimatta.

Kaavion yläosasta finaaliin joko kävelee Djokovic tai taistelee Nadal. Eutkäteen ajateltuna on jälleen kerran vaikea kuvitella Nadalin ottavan täältä kovinkaan montaa voittoa, mutta toisaalta mies on jaksanut yllättää monta kertaa vastaavissa tilanteissa aiemminkin. Indian Wellsin voitto keväältä ehkä viimeisimpänä esimerkkinä. Montrealin kaavio ei ole hänelle pahin mahdollinen, mutta semifinaali Djokovicia vastaan lienee jo liian paha. Automaattinen kysymysmerkki laitetaan jälleen polvien kohdalle.

Myös Djokovicille kaavio on melko mukava mahdollista "unelmasemiä" ajatellen. Uskonkin häneen edelleen ja jopa niin paljon, että sunnuntaina salamavaloissa paistattelee pienen tauon jälkeen Djokovic.

Näin mennään:

Puolivälierät:
Djokovic-Nishikori
Nadal-Haas
Berdych-Ferrer
Murray- del Potro

Välierät:
Djokovic-Nadal
Murray-Ferrer

Finaali:
Djokovic-Murray

Voittaja:
Djokovic

7 kommenttia:

 1. Mitä mahdolliseen Djokovic-Murray -finaaliin tulee, niin huomionarvoista H2H:ssa on, että Djokovic on hallinnut kovista kentistä hitaimpia (esim. Aust. avoimet), sekä myös massaa. Murray puolestaan on ollut vahvemmilla nopeilla kovilla kentillä (esim. Dubai & Cincy) sekä tietysti ruoholla. Ja Montrealin kentät ovat kohtuunopeita, ainakin nykymittapuulla.

  VastaaPoista
 2. Hyvä huomio Augustilta!

  Näin todellakin on ja on oikeastaan hienoa, että muutenkin alamme mielestäni nähdä selkeämpää kenttäfaktorin paluuta. Jopa huippunimien välillä, niin kuin tuossa hyvin tätä avasit.

  Nyt on esimerkiksi erittäin vaikea kuvitella vaikkapa Nadalin ottavan US Open-voittoa, kun taas Murray, del Potro sekä tietysti Djokovic ovat erittäin potentiaalisia voittajaehdokkaita.

  Tämän(kin) turnauksen osalta ennakkoni pohjautuu kaavioon, mutta paljon myös mutuun. Andyn kaavio ei etukäteen näyttänyt kovinkaan ruusuiselta. Se tasoittui toki hieman kun Dimitrov hävisi, mutta siltikin sarkaa riittää enemmän kuin Djokovicillä, joten uskon edelleen Djokoon. Jännä nähdä miten lopulta käy.

  Palataan siis asiaan.

  VastaaPoista
 3. Jos Vasurin arvioit osuisivat aina oikeaan niin Djokovic voittaisi jokaisen turnauksen :D

  Ei vaan, kyllähän Djo on since 2011 ollut ennen isoja turnauksia varsinkin kovilla kentillä se "man to beat". Mielestäni nämä Kanadan ja Cincyn mastersit ovat aina mielenkiintoisia kun on pitkä tauko alla ja US Open on hyvin pian vuorossa näiden jälkeen.

  VastaaPoista
 4. Täysin metsään tämä ennakko. Kristallipalloni on tulossa miehen tavoin vanhaksi.

  Jollain lailla kuitenkin edelleen sitä mieltä, että parasta Djokovicia ei voita kukaan. Paitsi ehkä paras Nadal. Totuushan on se, että viimeisestä 30 Mastersista 28 on mennyt nelikolle Nadal-Djokovic-Federer-Murray, joten melko uskaliasta voittajaa olisi muualta hakea, vai mitä mieltä? :)

  VastaaPoista
 5. Mielestäni asia on juuri näin. Djokovicin pahin vastus on akselilla Nadal-Murray ja Nadalin pahin ehdottomasti Djokovic. Nadalin aggressiivisuus oli kyllä mukavaa katseltavaa. Itse katsoin IW 2011 ja Miami 2011 tähän vertailuksi ja kyllä erityisesti kämmen oli huomattavasti tehokkaampi nyt Montrealissa ja SYÖTTÖ, pitkästä aikaa taas syöttöjä jotka muistuttavat sitä US10.
  Tuolloin 2011 puhuttiin että Djokovicin peliä ei voi murtaa. Nyt onneksi Nadal & Murray ovat löytäneet tuohon mysteeriin jotain avaimia.

  Lisäksi Nadalilla oli hieman heikohko Wimbledon joten ei osannut oikein arvioida hänen vahvuuttaan tähän kovan kentän turnaukseen pidemmän taon päätteeksi. Ennen Nad-Djo ottelua itse arvioin mahdollisuudet noin 45-55 Nadalin hyvän turnausvireen vuoksi mutta jos ennen turnausta olisi arvioinut niin kovalla kentällä Nad-Djo, ehkä 40-60 Djo:lle.

  -ZZ

  VastaaPoista
 6. Djokon etumatka voittotodenäköisyyksinä Nadaliin nähden siis puoliintui 20 %-yksiköstä 10 %-yksikköön turnauksen aikana, jos ymmärsin oikein. Ja koska Nadal voitti, se luultavasti pienenee lisää USO-kaavailussa: ehkä 5 %-yksikköön. Jos kohtaavat, niin olisiko Djoko silloin ennakkosuosikki 47.5-52.5. Tarkkaa puuhaa, tämä tennisspekulointi! Pitäisiköhän siirtyä käyttämään promilleja?

  VastaaPoista
 7. Onhan se, urheilun tilastot ja todennäköisyydet ovat mukana työpaikassakin. Promillet ovat toki mukana jos on 0,475 - 0,525 ;)

  -ZZ

  VastaaPoista