24/08/2013

Ennakko: US Open 2013

Ennakko kerrankin hyvissä ajoin! US Open ennakko on täällä jo nyt, olkaa hyvä!

US Openiin saavuttaessa asetelmat tuskin voisivat olla herkullisemmat: kaikki kärkinimet mukana ja ilmeisen terveinä, kovien kenttien asetelmat aavistuksen sekaisin, Federer-faktori, vuoden lopun ranking-kisa ja niin edelleen.

On tämä aikamoista. Jotenkin nyt on sellainen kutina, että turnauksen ensimmäinen viikko menee ilman suurempia yllätyksiä ja toinen turnausviikko tulee olemaan yhtä ilotulitusta.

Älkää käsittäkö väärin, toivon toki yllätyksiä.

Mutta.

Totuus on kuitenkin se, että tälläkin kertaa Grand Slamin voittanee joku vanha tuttu, joten olisi erittäin hienoa nähdä vielä kerran koko kärkijoukko Federeriä myöten viikolla kaksi, jolla jokaisen täytyisi todella iskeä itsensä jatkoon parhaiden joukosta. Ei siis mitään ATP:n lopputurnausmeininkiä vaan raakaa kisaa isoin panoksin.

***

Washingtonin jälkeen nostin vakuuttavaa peliä esittäneen Juan Martin del Potron ehdottomien ennakkosuosikkien joukkoon, mutta heti seuraavalla viikolla Montrealissa ja varsinkin viime viikolla Cincinnatissa miehen peli ja ilmeisesti myös paikat alkoivat tukkoilemaan. Tämä ei tietenkään enteile hyvää miehen US Openia ajatellen. Terveenä del Potron peli olisi jo sillä tasolla, millä se oli ennen rannevammaa vuonna 2009, kun mies voitti US Openin. Se taso veisi pitkälle tänäkin vuonna.

Kaaviota katsellen del Potron reitti puolivälierään saakka ei ole mahdottomin, mutta heti toisella kierroksella Lleyton Hewitt saattaa aiheuttaa pientä päänvaivaa. Samoin neljännen kierroksen mahdollinen vastustaja Tommy Haas. Puolivälierän Novak Djokovic-vääntö olisi toteutuessaan kerrassaan mielenkiintoinen mittelö monella tavalla ja voisi valaista myös isoa kuvaa eikä vain tämän turnauksen taistelua.

Djokovic-kamppailua seuraisi mahdollisesti Andy Murray välierässä ja Rafael Nadal finaalissa, joten ihan päätyyn saakka del Potron New York-reissu ei tänä vuonna kanna.

***

Del Potron voittaman Washingtonin jälkeen on vakuuttanut lähinnä vain ja ainoastaan yksi mies, Rafael Nadal. Ilmeisesti polvivaivat ovat tällä hetkellä historiaa, joskin veitsenterällä liikuttaneen jollain tasolla varmasti edelleen. Kahden perättäisen kovan kentän turnauksen voittaminen oli polville varmasti hyvä testi, mutta oliko se niille jo liikaa, jää nähtäväksi.

Peli näyttää kuitenkin erittäin hyvältä. Hurja aggressiivisuus on löytynyt oikeaan aikaan. Välilyöntejä ei juuri ole ja mylly jauhaa armottomasti niin kuin kovilla kentillä kuuluukin.

Syöttöön on löytynyt jälleen lisävirtaa, jolla pelin painopiste pysyy helpommin vastustajan päädyssä. Lisäksi Nadal on mestarillinen suuntaamaan syöttöjään vastustajien mukaan niin, että syötönpalautusta seuraa usein hänen kämmenlyöntinsä joko kierrettynä tai normaalisti. Kun syötön ja sitä seuraavan kämmenen yhdistelmän prosentuaalinen osuus on korkea, on peliä helppo viedä. Juuri tässä Nadal on tällä hetkellä valtavassa iskussa.

Kaavio ei kuitenkaan ole Nadalille paras mahdollinen. Hän joutuu semi-vaarallisiin testeihin heti alkukierroksista lähtien (Ryan Harrison, Vasek Pospisil, Fernando Verdasco/Nikolai Davidenko) joiden jälkeen John Isner kierroksella neljä on jo todellinen pelote. Varsinkin, jos jenkki ei ole kuluttanut voimiaan kolmeenkymmeneen tie breakiin ennen sitä.

Tämä putki palkitaan puolivälierissä Roger Federerillä, jossa olisi kaikesta huolimatta oltava täynnä virtaa. Välierissä vastaan osuisi joku ”heikoimman” kaavioneljänneksen pelaajista. Sieltä löytyy kuitenkin mm. potentiaaliset pommittajat nimeltä Milos Raonic ja Jerzy Janowicz sekä tietysti korkeimmin sijoitetut Richard Gasquet ja David Ferrer. Jälkimmäisestä kaksikosta tuskin on vaaraa Nadalille, mutta edellinen kaksikko voi pöljänä päivänä tehdä mitä tahansa.

Kaaviosta huolimatta suosikki numero yksi.

***

Novak Djokovicin vaisu kesä on jäänyt mysteeriksi. Onko serbin pakki mahdollisesti jo täynnä? Riittääkö vielä nälkää? Onko hän jo ohittanut huippunsa? Niin tai näin, henkisesti ja pelillisesti mies ei ole ollut terävimmillään pitkään aikaan. Tappiot ovat olleet toki tiukkoja, mutta eniten tässä huolestuttaa se, että peli on jotenkin passiivista (!) Liiaksi prosenttitennistä.

Paras esimerkki nähtiin Montrealissa ottelussa Nadalia vastaan, jossa hän jäi monesti ikään kuin junnaamaan aivan liian isoilla marginaaleilla antaen samalla Nadalin hurjastella mielin määrin. Peli on vaikuttanut usein jopa varovaiselta ja juuri noita mainitsemiani välilyöntejä tulee tällä hetkellä liikaa. Tekijämiehiä vastaan niihin ei ole varaa. Djokovicin onkin syytä terävöittää peliään, jotta kauden toinen Grand Slam -voitto olisi mahdollinen.

Djokon kaavio ei ole pahimmasta päästä, mutta del Potron kohtaaminen puolivälierissä kertoo paljon miehen tilasta. Vaaran paikka saattaa olla myös Grigor Dimitrov toisella kierroksella, mutta hän on näissä kemuissa vielä täysi poikanen, eikä bulgarialaisella ole fysiikkansa puolesta mitään saumaa Djokovicia vastaan paras viidestä -ottelussa.

***

Myös Andy Murrayn otteet Wimbledonin jälkeen jättävät tilaa epäilyksille. Kotivoiton ja kaikkien niiden paineiden jälkeen on toki luonnollista, että tankki on hetken aikaa tyhjä. Silti odotin selkeämpää suorituspiikkiä Montrealissa tai Cincinnatissa.

Sitä ei saatu ja Andyyn pätee vähän sama kuin Djokoonkin: peliä on terävöitettävä. Seuraavan kahden viikon aikana ei voi luottaa liikaa brutaaliin fysiikkaan ja junnaamiseen, kuten vaikkapa Australiassa, sillä muuten aktiivisemmat tekijät ehtivät tehdä vikkelillä kentillä tuhojaan.

On myös mielenkiintoista nähdä miten Murray reagoi ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa hän puolustaa Grand Slam -voittoa. Itse en usko, että se tuntuisi Wimbledon-paineiden jälkeen missään, mutta pidetään tätä silti silmällä.

Kärkinimistä Murrayn tie puolivälieriin on helpoin. En keksi ketään, joka voisi voittaa häneltä edes erää ennen puolivälierää. Sen jälkeen toki riittää tekemistä puolustavalla mestarillakin.

Siitä huolimatta suosikki numero kaksi.

***

Sitten se Roger Federer-faktori. Mies ei pelannutkaan enää Cincinnatissa uudella isommalla mailallaan vaan oli palannut käyttämään vanhaa tuttua työkaluaan. Jotenkin tämä ei yllättänyt.

Se mikä edelleen vähän yllättää on se, että tänä vuonna on kertynyt vasta yksi (1) turnausvoitto ja sen seurauksena ATP-ranking on vajonnut seiskaan (7!) juuri ennen US Openia. On toisaalta se ja sama sijoitusten kantilta missä kohtaa se on välillä 5-8, sillä joku nykyisestä top fourista tulee puolivälierässä vastaan joka tapauksessa.

Nyt se on Nadal, mikä lienee Federerin kannalta se huonoin mahdollinen vaihtoehto olemassa olevista. Cincinnatissa hän vei ottelun kyllä kolmeen erään, mutta paras viidestä -ottelu Nadalia vastaan ei kuulostaa koskaan hyvältä. Vähiten nyt, vaikka alusta kuinka suosisi Federeriä.

Viimeinen liike pallolle on hidastunut ja siksi hänen on usein vaikeaa päästä ajajan paikalle aavistuksen vajailla lyöntiasennoilla, jolloin virheet ja huonot osumat korostuvat silmiin pistävästi.

Puolustaessaan hän saattaa yhä esittää hurjia ja vastustajan kannalta maksimaalisen ikäviä kämmen- ja rystysliceja, mutta pitkässä juoksussa tämä on silmänlumetta ja puolustus vuotaa liikaa.

Onni onnettomuudessa on kuitenkin se, että Federer pääsee puolivälieräänsä melko helpon tien kautta. Lähes samaa kauraa oli toki tarjolla Wimbledonissakin...

***

Turnausvoiton ohella US Openissa ratkaistaan paljon myös vuoden lopun ykkösrankingin suhteen. Nadalilla on tällä hetkellä pieni kaula, mutta jos US Openin voittaja on joko Murray tai Djokovic, menee tämäkin kisa todella tiukaksi.

***

Näillä siis mennään:

Puolivälierät:
Djokovic vs. del Potro
Murray vs. Berdych
Raonic vs. Janowicz
Nadal vs. Federer

Välierät:
Murray vs. del Potro
Nadal vs. Janowicz

Finaali:
Nadal vs. Murray

Voittaja:
Nadal