16/03/2014

Ennakko: Roger Federer vs. Novak Djokovic, Indian Wells finaali 2014

Well, well, well... Nyt viedään blogistia ja ennakoitani kyllä urakalla. Täysin vihkoon lähes kaikki tällä viikolla. Lisäksi on syötävä sanat myös Roger Federerin mahdollisuuksista Masters-voittoihin. Federer nappaa nimittäin kohta alkavassa finaalissa uransa 22. Masters-sarjan turnausvoiton.

Syitä on kolme. Ylivertainen itseluottamus, käsittämätön syöttötaso sekä Novak Djokovicin heilahteleva pelitaso itseluottamusnotkahduksineen. 

Federerin semifinaalivoitto Alexandr Dolgopolovista ei käynyt ukrainalaisen kaameasta syöttö- ja kämmenpäivästä johtuen edes kunnon treenistä, mutta se kävi selväksi, että Federerin itseluottamus on tällä hetkellä timanttia syötön ja muun pelin ohella. Kun syöttö kulkee niin kuin eilen, on muu pelaaminen ihan "hitokseen" helpompaa. Federerin pelissä on juuri nyt hurja määrä aktiivista hyökkäämistä. Käytännössä hän pyrkii kuskin paikalle kaikkialta, eikä näissä kemuissa ole vielä tullut ketään sellaista vastaan, joka olisi pystynyt tähän vastaamaan. Toki miehelle on auennut kaavio varsin mukavasti, sillä hän vältti niin Nadalin kuin Wawrinkankin. 

Mutta, niin pisteiden sisällä, kuin itse pelissäkin, Federer on tällä hetkellä kuin armoton metsästäjä, joka vainuaa vastustajansa heikon hetken välittömästi. Pienikin epäröinti välilyönnin muodossa ja Federer on täysin irti. Hermoilua geimin sisällä ja Federer pistää välittömästi lisää painetta pönttöön, varsinkin vastustajan syöttövuoroissa.. Ja niin edelleen ja niin edelleen. Pieniä, mutta niin isoja signaaleja.

Myös Djokovicin pelissä John Isneriä vastaan oli pieniä, mutta tässä tapauksessa hälyttäviä signaaleja. Miestä katsellessa mieleen tuli jotain ihan muuta kuin se monsteri Djokovic, jota nähtiin pari vuotta sitten ja uudestaan taas viime kauden lopulla. 

Djokovicilla ottelu oli toki suht hyvin lapasessa, mutta erien lopussa hänellä oli todellisia vaikeuksia syöttää niitä, toisessä erässä jopa ottelua, kotiin. Käsittämättömiä ja ennen näkemättömiä mentaalisia notkahduksia, jolloin Djokovicin koko paletti sortui hetkeksi kuin korttitalo. 

Kontrasti muuhun pelaamiseen oli raju. Toiminta noin muutoin kun oli hyvin fokusoitunutta. Hän keskittyi erityisen tarkasti omiin syöttöihinsä, sillä Isnerin syöttöhelvetissä nousu murron takaa saattaa olla joskus todella vaikeaa. Isnerin syötöissä hän kuitenkin roikkui, kyttäsi ja iski kun pystyi. Mutta nuo sulamiset... Ei tämän kaliiberin kaverilta odota näin "montaa" notkahdusta yhteen erään, eikä varsinkaan tilanteissa, joissa matsi on jo tarjottimella. 

Olisiko kyse jostain isommasta? Vaikea sanoa, mutta jos Djokovicin viime vuosina tapahtuneet mentaaliset notkahdukset ovat päätyneet häneen uniinsa ja saivat hänet hakemaan apua Beckeriltä, niin eilen nähdyistä hän nähnee painajaisia, vaikka voitto tulikin.

Finaali on tietysti uusi matsi, eikä nämä signaalit siinä välttämättä paljon paina. Jos ottelu menee kuitenkin tiukaksi, on Federer ehdottomasti suosikki mentaalisesti vahvempana. Alla on lisäksi hyvä voitto Djokovicistä parin viikon takaa Dubaista, josta hän ammentanee sitä lisää. 

Djokovic puolestaan tarvitsee revanssia varten hurjaa extralatausta jostain, eikä ensimmäisen erän siinä voittaminen olisi yhtään pahitteeksi. Pahin virhe juuri nyt olisi "antaa" Federerille keulaa, sillä sen avulla hän seilaa kotisatamaan ja nopeasti. 

Pelillisesti on mielenkiintoista nähdä, miten miesten rystypuolet kestävät, joita pidän jonkinlaisena kulminaationa finaalissa syöttämisen ohella. Kämmenet ovat tietysti se suurin syömäase molemmilla, mutta ottelun yksi erottava tekijä saattaa olla juuri rystypuoli. Rogerin rystyn viime vuosien tukkoilu tiedetään, mutta eilen nähtiin yllättävän paljon myös Djokoviciltä epätyypillisiä rystyvirheitä. Voiton kannalta myös Rogerin eilisen syöttötason pitäminen, toimivan rystyn ohella, on erittäin tärkeässä asemassa, varsinkin kun Djokovicin palautukset eivät ole huonoimmasta päästä.

Itse uskon Federerin lennon jatkuvan voittoa erin 2-0.