19/03/2014

Ennakko: Miami 2014

Welcome to Miami... Ennakkoa kehiin, vaikkei mikään, ei niin mikään, osukaan.

Tosiaan, Indian Wellsissä petti lähes kaikki, eikä oikein mennyt kuin toinen finalisteista. Ehkä siellä puolivälierissä oli joku muukin oikein, mutta heikko esitys, ei käy kieltäminen. Jos sama yllätysmeno jatkuu Miamin kentillä, niin odotusarvo ei ole kovinkaan suuri tälläkään kerralla.

Jotenkin tällä hetkellä on erityisen vaikeaa nähdä kuka tai ketkä pystyvät yllättämään isoimpia nimiä, sillä pakka tuntuu olevan mukavasti nyt sekaisin ja hyvä niin. Lisäksi iso liuta kärkinimiä on joko kokonaan pois, vammakierteessä tai tekemässä paluuta.

Palataan kuitenkin vielä sen verran Indian Wellsiin, että todetaan muutama asia. Ensinnäkin Novak Djokovic on edelleen kaukana parhaastaan, mutta valitettavasti se riittää näköjään jopa Masters-sarjan voittoihin. Hyvin varovaista, jäykkää ja tukkoilevaa on miehen peli yllättävän isolta osin. Siitä huolimatta voittoja tulee. Pelottavaa. Vähän motivaatiostaan riippuen, lienee suurin ennakkosuosikki Miamissa.

Roger Federer on kyllä nostanut tasoaan viime vuodesta. Ei kahta sanaa siitä. Tänä vuonna tuskin nähdäänkään samankaltaisia tappioita kärkinimien perässä tulevalle joukolle kuin viime vuonna. Syöttö on hurjassa iskussa ja pelissä on hienoa ja aktiivista otetta aivan riittämiin.

Mutta. Indian Wellsin finaalin jälkeen tuntuu, että hype, johon toki itsekin finaalin alla sorruin, osin toki Djokovicin vireenkin takia, on ylimitoitettua. Olisiko "uusi Federer" sittenkin vain "vanha Federer" valeasussa?

Kun Djokovic sai toisessa erässä syöttöihinsä sekä lyönteihinsä lisää pituutta ja painoa, niin ottelu alkoi kääntyä kutakuinkin samalla hetkellä ja Federer jäi ikään kuin passiiviseksi, vaikkei tasoaan juurikaan tiputtanutkaan. Tuo passiivisuus oli suurelta osin juuri Djokovicin hyvyyttä, sillä Federer ei päässyt esimerkiksi verkolle likimainkaan yhtä usein kuin ensimmäisessä erässä. Twitterin puolella moni tätä verkkopelin vähyyttä ihmetteli, mutta muutamaan otteeseen nähtiin karulla tavalla, miksi sinne ei kannattanut enää samalla tavalla rynniä kuin aiemmin. Djokovic oli löytänyt mojonsa ja ohitti tappavasti paikan saatuaan.

Federer tulee olemaan edelleen kärkinimien haastaja tällä tasolla. Kaaviohan myös aukesi Federerille aika kivasti Indian Wellsissä ja vasta finaali oli ensimmäinen testi, jossa hänen tasoaan mitattiin kunnolla. Näyttää siltä, että taso ei edelleenkään riitä, ainakaan Djokovicille, vaikka Federer hänet juuri Dubaissa voittikin. Djokovicilla on kuitenkin varaa parantaa, mutta Federerin ruuvista ei enää paljon löysää löydy.

Mahdollisuuksia toki tulee ja yksi niistä on tietysti juuri Miami. Kun Rafael Nadal, Juan Martin del Potro, Andy Murray, Stanislas Wawrinka ja David Ferrer vielä hakevat tai parantelevat paikkojaan, voi paikka aueta milloin tahansa. Miamin kaavio puolivälieriin saakka suotuisa, mutta semifinaalissa Djokovic voi olla jo liian paha.

Kaavion yläosassa Nadalin reitti saattaa näyttää taas kelvolliselta, mutta Indian Wellsin kaltainen yllätystappio voi väijyä jälleen nurkan takana, ellei pelitaso radikaalisti nouse. Semifinaalissa pientä Grand Slam-mestaruuskrapulaa Indian Wellsissä potenut Wawrinka voi olla jälleen liian paha. Ehkä jopa puolivälierän Milos Raonic.

Jotenkin näin näkisin tilanteen nyt.

Puolivälierät:
Nadal vs. Raonic
Wawrinka vs. Berdych
Federer vs. Dimitrov
Djokovic vs. Murray

Semifinaalit:
Nadal vs. Wawrinka
Djokovic vs. Federer

Finaali:
Djokovic vs. Wawrinka

Voittaja:
Djokovic

PS. Kisa tulee suurelta osin katsottua sivusilmällä työreissussa Amerikan mantereella akselilla New York-Washington, joten elämää suurempia jälkipelejä saati ennakoita ei välttämättä ole tarjolla. Jotain pyrin kuitenkin reissussa laittamaan. Ehkä matkablogia? Who knows.