07/03/2014

Ennakko: Indian Wells 2014

Asetelmia kohti kesää haetaan, kun parhaat laitetaan taas samaan kaavioon. Tässä Indian Wellsin ennakko, olkaa hyvä!

Ennen kauden alkua maalailin, että vuodesta tulisi kahden hevosen kisa, mutta kuinka väärässä olinkaan! Stanislas Wawrinkan voitto Australiassa antoi kaikille hurjasti uskoa ja hyvä niin. Toivoa ja ennen kaikkea tuota uskoa on nyt muillakin kuin vain peruskvartetilla. Suurvoittoihin vaaditaan edelleen paljon, mutta nälkää on havaittavissa nyt monella rintamalla.

Australian Openin jälkeisissä turnauksissa, useiden kärkinimien "lomaillessa", pakkaa on tuuletettu muutenkin, sillä turnausvoittajien joukossa on Kei Nishikoria, Marin Ciliciä (2), Ernests Gulbisia, Fabio Fogninia ja Federico Delbonisia. Toki turnausvoittajista löytyy myös Rafael Nadalin ja David Ferrerin nimet, mutta hieman tuntuu siltä, että tutun kärkiporukan etumatka muuhun top kymppiin ja siitä eteenpäin on kaventumassa hyvää vauhtia. Varsinkin kun kärkinimet tuskailevat terveytensä ja/tai pelinsä kanssa.

Tulisiko sieltä siis sittenkin myös muita läpi tällä kaudella? Wawrinka tuli jo ja myös paljon parjaamani Tomas Berdych on pelannut vahvan alkuvuoden, vaikka sulamista on paikoin edelleen nähtykin. Hyvin on pelannut myös Grigor Dimitrov, joka on sittenkin hiipimässä lähemmäs kärkeä jo tämän kauden aikana. Vyölle on kertynyt jo pari hyvää päänahkaa sekä turnausvoittoa muutamien kuukausien aikana.

Kärkinimistä Andy Murray ei ole vieläkään vakuuttanut ja hänellä tuntuu olevan todellisia vaikeuksia löytää peliään loukkaantumisen jälkeen. Aikamoista peruspuurtamista on Andyn peli juuri nyt. Vähän vaikuttaisi siltä, että se viimeinen terävyys on vielä pahasti kateissa ja fysiikan ehdoilla mennään liiankin vahvasti. On myös hienoa nähdä, että fysiikka yksinään ei riitä. Ei mihinkään, eikä ketään vastaan. Indian Wellsissä semikin olisi tällä kaaviolla ja kunnolla hyvä suoritus.

Novak Djokovicinkaan otteet eivät ole Boris Beckerin alaisuudessa vakuuttaneet. Ennen kauden alkua, ja Becker -kuvioita, veikkasin, että Djoko häviää seuraavan kerran vasta maalis-huhtikuussa. Tämän vuoden kahdesta pelatusta turnauksesta miehellä ei ole kuitenkaan edes finaalipaikkaa. Kahden turnauksen otos on toki pieni, mutta jostain tämä kertoo. 

Itse veikkaan, että Becker saa lähteä ennen kesää. Vaikkakin voisin kuvitella, että juuri beckermäisen pelaajan hyökkäävä ja verkolle pyrkivä pelifilosofia sopisi ihanteellisesti täydentämään Djokovicin, parhaimmillaan murhaavaa, takakenttäpeliä. Beckerin valmennustaitoihin en ota tässä nyt kantaa, mutta serbi jää monesti hillumaan takarajalle aivan turhaan, kun verkolla olisi paikkaa pistää peliä poikki. Malliakaan ei tarvitsisi hakea kovin kaukaa. Esimerkiksi kävisi vaikkapa Nadalin volley-taitojen kehittyminen 5-6 vuoden takaa. Niin tai näin, työsarkaa toki riittää, sillä serbillä on ehdottomasti kärkinimien luonnottomin, kulmikkain ja epävarmin lentopeli smashiä myöten. Niin tai näin, kaavio on Djokolle helpohko, joten finaalipaikka on lähellä.

Rafael Nadal kävi toissa viikolla hakemassa omansa Rion massoilta, mutta eipä tullut sekään helpolla. Satuin olemaan vielä hereillä, kun Pablo Andujar kiusasi Nadalia Rion iltasemissä. Todennäköisesti vain se, että vastassa oli juuri Nadal vei Pablolta maukkaan voiton. Erittäin aggressiivisesti pelaavalla ja hyökkäävällä altavastaajalla oli elämänsä paikka viedä voitto, mutta jääräpäisesti Nadal vain puski voittoon ja käytti ehkäpä ainoan paikkansa. Jälleen kerran. Tennis on joskus käsittämättömän raaka laji. Teki oikeastaan vähän pahaa Andujarin puolesta. Viime vuonna Nadal kuitenkin yllätti kaikki ja voitti Indian Wellsin, joten sanoisin, että tänäkin vuonna kaikki on mahdollista. Turnausvoitosta ensimmäisen kierroksen tappioon.

Huolestuttavimmalta näyttää Juan Martin del Potron tilanne. Vuosia sitten korjattu lyöntikäden ranne kestää, mutta nyt vaivaakin toinen ranne ja vieläpä ilmeisen pahasti. Oireet ja kipupisteet ovat kuuleman mukaan täsmälleen samat kuin lyöntikäden ranteessa aikoinaan, joten edessä saattaa olla jopa breikki, jos ranne vaatii saman operaation. Indian Wellsissä mies kuitenkin pelaa, mutta täydessä iskussa hän ei siis ole ja auttamatta ulkona voittotaistelusta.

Tiedän itsekin varsin hyvin kuinka turhauttavaa on pelata, jos ei kivun takia pysty pelaamaan omaa peliään. Silloin ei satu ainoastaan vammakohtaan, vaan myös syvälle sydämeen ja joskus jopa kupoliin. Juuri sitä valitteli myös Argentiinan jätti. Toivotaan kuitenkin, että ranne tervehtyy, sillä del Potron puuttuminen tästä nipusta ja näinä aikoina olisi aikamoinen sääli kun vihdoinkin on saatu isompi nippu potentiaalisia suurvoittajia kasaan. Indian Wellsissä del Potron lento loppunee ensimmäiseen tai viimeistään toiseen matsiin (Vasek Pospisil). Argentiinalainen kaatuu rystyllään, jos hän pystyy lyömään kunnolla vain slicea.

Lopuksi on pakko nostaa hattua Roger Federerille, jonka voitto Dubaissa Djokovicistä oli vertaansa vailla. En edelleenkään usko enää miehen suurvoittoihin, edes Masters-tasolla enkä näin ollen Indian Wellsissäkään, mutta hienoa oli nähdä pitkästä aikaa Rogerin pelaavan pidempiä aikoja hurjalla tasolla. Lisäksi se, että voitto tuli erätappion takaa Djokovic-kaliiberin pelaajaa vastaan nostaa suorituksen arvoa entisestään. Jalat ja rysty eivät pettäneet ja peli oli tutun isoa, joten parhaimmilla alustoillaan Roger on edelleen vaarallinen kenelle tahansa. Indian Wellsiä ajatellen Dubain voitto ei olisi voinut tulla parempaan ajankohtaan. Itseluottamus on varmasti tapissa, kuten myös miehen peli, mutta kaavio on tällä kertaa liian haastava, sillä polku kulkee mahdollisesti reittiä Nishikori-Wawrinka-Nadal-Djokovic.

Tuo Wawrinka vs. Federer tuntuu ennakkoon itse asiassa kisan herkullisimmalta ottelulta. On kerrassaan mielenkiintoista nähdä miten Wawrinka palaa kentille ja miten hän käsittelee henkisesti Federerin kohtaamisen. Valoihin päätynyt poika varjoisilta kujilta "haastaisi " Federerin nyt ensimmäistä kertaa Sveitsin ykkösenä. 

Vilkaisu Indian Wellsin kaavioon ja kristallipallooni kertoo siis seuraavaa:

Puolivälierät:
Nadal vs. Murray
Wawrinka vs. Federer
Berdych vs. Isner
Djokovic vs. Tsonga

Välierät:
Nadal vs. Wawrinka
Djokovic vs. Berdych

Finaali:
Nadal vs. Djokovic

Voittaja:
Nadal

6 kommenttia:

 1. Hiukan kummastuttaa tuo, että blogisti mainitsee vain yhden pelurin joka voi hävitä millä kierroksella vain: Nadalin. Kuitenkin kristallipallon mukaan hän on todennäköisin voittaja, ristiriitahan tuossa.

  Myös Djokovic saa kyytiä. Finaaliin olisi kuitenkin pääsemässä, tosin häviämään Nadalille.

  Ymmärrän kyllä probleeman, joten on aika vaikea saada aikaan semmoinen uskottava ennakkoarvionti, jossa ei olisi ollenkaan ristiriitaisuuksia. Paikataan tilanne tällä: Jokainen sijoitettu voi hävitä jo toisella kierroksella eli ensimmäisen ottelunsa.

  Kiinnostavin ottelu tulee (toteutuessaan) ilman muuta olemaan Nadalin ja Wawrinkan semi eikä suinkaan blogistin povailema sveitsiläiskaverusten keskinäinen!

  VastaaPoista
 2. Terve taas Anonyymi,

  Nyt täytyy muistaa, että ennakot jos mitkä ovat spekulointia mitä isoimmassa määrin, varsinkin postauksen lopun kaltaiset kristallipallo-osuudet.

  Totta on, että tuossa on varmasti jonkin sortin ristiriitaa, mutta jotenkin yritin kuvata sitä, että varsinkin Nadalin kohdalla on erittäin vaikea sanoa miten käy. Hänellähän on viime vuosilta yllättäviä tappioita jopa Grand Slamien alkurundeilta, joten sitä tässä vähän hain, eli että aikainen tappiokin mahdollinen, jos jää esimerkiksi passiiviseksi noutajaksi kisan alkuvaiheilla, kuten hänellä vähän taipumusta on. Ja toisaalta taas hän tuli Indian Wellsiin viime vuonna suoraan comeback-massoilta ja vei voiton, jota ei varmasti kukaan odottanut. En minä, etkä sinä, eikä kukaan muukaan.

  Mielestäni en nollannut Djokovicin mahdollisuuksiaan yhtään. Helpohkossa kaaviossa ja pelaamalla omaa vahvaa peruspeliään hän pääsee usein pitkälle. Mutta myönnät varmaan itsekin, että tämän vuoden alku ei Djokovicin osalta ole sukua viime kauden lopun dominanssille? Ehkä siis pieni "kyyti" on paikallaan.

  Kiinnostavin ottelu on katsojan silmässä yhtä lailla kun kauneus ja totta kai saat olla mitä mieltä tahansa. Toivottavasti myös minä? Omassa blogissani tämä lienee jopa toivottua. Tässä vaiheessa eniten odottamani ottelu on edelleen sveitsiläisten, vieläpä erittäin todennäköinenkin, kohtaaminen. Toki Australian Open -finaalin nopea uusinta olisi myös herkullinen, ei käy kiistäminen. Henkiseltä kantilta ja asetelmaltaan pidän kuitenkin Stan vs. Fed:iä jonkin sortin näytön paikkana Stanille.

  Jännittävä nähdä miten käy!

  VastaaPoista
 3. On kai jotenkin teoreettisesti mahdollista, että joku kärkipelaaja voi ihan oikeasti samalla, kun on se todennäköisin loppukahinoitten ulkopuolelle jäävä, olla kuitenkin sinne päästyään se todennäköisin voittaja. Itse en usko semmoiseen teoriaan.

  Stan & Fede: Kiinnostavin ja varsinkin juuri etukäteen kiinnostavimman ottelun nimeäminen on melkoista huttua, ja jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen varsinkin siinä. Mutta kaveruksien keskinäinen, ja varsinkin jos toinen on vasta ruvennut voittamaan ja toinen jo kaiken saavuttanut, on mielestäni aika huono lähtökohta todelliselle taisteluottelulle. Pelkään että ottelussa voi olla wrestling-tyyppisiä elementtejä, tosin nekin tietysti taitavasti piilotettu....hienoiksi suorituksiksi!

  VastaaPoista
 4. Hohhoijaa. Kuka oikeesti jaksaa mietti etukäteen mikä matsi on paras. varsinkin kun sitä ei ehkä edes tule. Katsokaa Rogerin jokainen peli niin siinä teille parasta mahdollista. Ja tietty sveitsiläisten dubbelit!
  Ja mitä Jarkkoon tulee niin -siinä on mielestäni jälleen kerran mainio kaavio ja ainhan suomipoikaa kannustaewssa on Se Oma Erityinen fiilis.

  VastaaPoista
 5. Tästä keskustelusta taitaa jäädä päällimmäiseksi se, että blogistilla on kahdenlaisia mielipiteitä. Ei kuitenkaan yksinkertaisesti oikeita ja vääriä, vaan makuasian tapaisia mielipiteitä sekä varsinaisia kritiikinkin sallivia näkemyksellisiä mielipiteitä.

  Yritän jatkossa paremmin erottaa makuasiat Oikeista (tai "Vääristä") Mielipiteistä, mutta virheitähän voi siinä tulkinnassa sattua...

  VastaaPoista
 6. niinpä. nautitaan nyt upeista kisoista ja annetaan ristilipun liehua ylväänä.

  VastaaPoista