14/12/2014

Joulukalenteri #14: Rafael Nadalin Grand Slamit

Jo muutamia vuosia iso kysymys on ollut se, saavuttaako Rafael Nadal Roger Federerin Grand Slamien lukumäärässä. Nyt kasassa on 14 mestaruutta ja matkaa sveitsiläiseen on kolmen pokaalin verran.

Itse uskon, että lähellä se on, mutta riittääkö vauhti sittenkään? Alituiset loukkaantumiset vähentävät mahdollisuuksia ja samoin tekee muuttuva tennis.

Australiassa Nadalilla oli elämänsä paikka ottaa 14. mestaruus, mutta Stanislas Wawrinkan voimapeli oli Nadalille selvästi liikaa. Pete Samprasin GS-määrää sivuava mestaruus tulikin totutusti vasta Roland Garrosilta. Tuskin mies olisi voinut mitään Marin Cilicin tulituksellekaan US Openissa, jossa tämä teilasi vauhtiin päästyään kaikki. Wimbledonissa Nadal ei ole ollut Ranskan jälkeen vireessä enää vuosiin, jos on päässyt ylipäätään edes viivalle. Myös isot pommittajat ovat tulittaneet miestä pihalle.

Jos peli jatkaa kehityskulkuaan kohti totaalimoukarointia, se tietää armotta vaikeuksia kovillakin kentillä yläkierrehelvetin nimiin vannovalle espanjalaiselle.

Jäljelle jää siis pakollinen Ranska, josta varmasti muutama mestaruus voisi vielä hyvinkin tulla, mutta kaikki putket katkeavat aikanaan. Väittäisin, että Novak Djokovic on jo niin lähellä Nadalia massalla, että jossain vaiheessa Nadalille tulee väkisinkin tappio myös Garrosilla, joka tässä GS-jahdissa on se Nadalin peruskivi.

Pommittajat ovat löytävät varmasti sen viisasten kiven ja tasaisuuden massapelissäkin ja kaava Nadalin lyömiseksi myös on jo kaikkien tiedossa. Ajanpuute vie Nadalin myllystä tehot. Muutamia vuosia sitten kaavaa ei vielä ollut tai jos oli, niin kaavaa ei pystynyt kukaan toteuttamaan, varsinkaan tarpeeksi pitkään.

Kausi ilman Ranskan kannua voisi olla Nadalille henkisestikin raskas, erityisesti jos voitto jäisi haaveeksi myös Australiassa, joka lienee lopulta se toiseksi potentiaalisin paikka kannujen metsästyksessä. Viime vuosina Nadalin henkinen puoli onkin saanut sen verran säröjä, ettei mies ihan saman tason teloittaja ole enää ollut kuin vaikkapa 5-6 vuotta sitten.

Jossain vaiheessa alkaa varmasti kasvamaan myös paine tämän asian suhteen, jos ja kun koko maailma asiasta vouhottaa, joka voi hyvinkin näkyä otteissa.

Summatakseni, 1-3 pokaalia vielä Garrosilta ja 1-2 jostain muualta kaavion aukeamisella. Tiukaksi siis menee. Haiskahtaa tasurilta.