24/05/2015

Ennakko: Roland Garros 2015

Treenipelit on nyt pelattu ja käsillä on massakauden huipennus, Roland Garros! Tässä ennakko.

Läpi massakauden on vatvottu jo kyllästymiseen asti sitä, onko Rafael Nadal entisensä. Ei ole, mutta lopullinen vastaus siihen saadaan seuraavan kahden viikon aikana. Itsekin olen toki Nadalin otteita seurannut ja niillä repostellut (tarinat voi lukea tästä ja tästä).

Kirjoituksissa kiteytyy mielestäni olennaisin. Taso heittelee rajusti ja kun tärkein syömähammas eli kämmen pätkii on mies yllättävänkin suurissa ongelmissa. Tämä itseluottamuksen puute näkyy varovaisena ja passiivisena pelaamisena, mutta myös tärkeiden pisteiden voittamisen vaikeutena.

Aika onkin käymässä espanjalaisella vähiin. Muutaman ensimmäisen kierroksen "treenimatsin" aikana hurjimman kunnon on löydyttävä myös aktiivisena hyökkäyspelaamisena, eikä ainoastaan rautaisena puolustuksena. Puolustamalla Nadal ei kuitenkaan ole Ranskaa koskaan voittanut, eikä tule voittamaan nytkään.

On tosin siinä ja siinä, riittääkö voittoon tänä vuonna edes hurjin se hyökkäyspeli, sillä kisassa on tasan yksi, timantinkova suosikki, Novak Djokovic.

Vain serbin hurjimmat menestyspaineet yhdistettynä jollakin flow-pommittajalla tai tulikuumalla Rafael Nadalilla voivat hetkellisesti pienentää Djokovicin mestaruustodennäköisyyttä. Sanoisinkin saksalaista maajoukkuejalkapallosanontaa mukaellen, että lopulta Djokovic voittaa. Niin se vain on ja eniten juuri tänä vuonna. Voi jopa olla, että koko kauden Grand Slam on lähellä, jos ja kun Ranskassa mestaruus matkaan tarttuu.

Djokovicin pelissä on tällä hetkellä kaikki palaset kohdillaan. Lyöntien pituus ja paino käsittämätöntä. Lyöminen on yksinkertaisesti brutaalia. Hän ottaa pallot noususta takarajan päältä ja vie peliä ihailtavasti. Pelissä on variaatiota ja kyvykkyys tehdä pisteitä monipuolisesti monella eri tavalla pistää suorastaan silmään. Ässiä, läpilyöntejä, stoppareita, lentolyöntejä, jauhamista, tulista. Vaikuttaa siltä, että Djokovicin peli ei murene kuin mahdottomalta tuntuvalla fysiikan pettämisellä, mutta usein käy niin, että siinä vaiheessa haastajan oma kunto on jo pettänyt. Jäljelle jääkin oikeastaan henkisen murenemisen mahdollisuus. Ovatko paineet Ranksan voittamisesta jo liian isot.

Kaavio ei katsojan näkökulmasta voisi olla juurikaan herkullisempi. Djokovic ja Nadal ovat törmäyskurssilla jo puolivälierissä, jos siis Djokovic selvittää ensimmäisen kierroksen haasteen Jarkko Niemisen muodossa tiistaina.

Se, että Nadal ja Djokovic kohtaavat mahdollisesti jo kvartseissa on asetelmaltaan hyvin mielenkiintoinen, mutta palataan siihen lähempänä jos tuo ottelu toteutuu.

Elämä tämän kaksikon takana on niin ikään kutkuttavassa tilanteessa, mutta tosiasia lienee se, että tässä kisassa muut kisaavat kakkossijasta. Toki Nadalin heikkouden ja oman mahdollisuuden haistavat nyt kaikki ja se antaa paljon uskoa, joka vaikuttaa paljon omaan peliin.

Andy Murrayn hyvät massapelit ovat nostaneet hänen osakkeitaan hurjasti voittoa ajatellen, mutta Garrosin arpaonni olisi tuskin voinut olla hankalampi. Skotin peliä mitataankin lähes joka kierroksella ja kun turnauksen loppu voi kulminoitua esimerkiksi seuraavasti: Ferrer, Djokovic, Federer/Nishikori, niin ihan mestaruuteen asti ei luottoa ei löydy. Pelissä on kyllä potentiaalia, mutta reitti tuntuu mahdottomalta.

Roger Federerin kaavio on otollinen jopa finaalipaikkaan saakka, kun pahimmat nimet Djokovicin, Nadalin ja Murrayn johdolla ovat kaavion toisella puolen. Peli on kulkenut suhteellisen mukavasti ja Rooman finaalipaikka antoi varmasti uskoa Federerin tekemiseen.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Ranskan urakka on Grand Slameista se rankin ja paras viidestä ottelut syövät ja kysyvät kuntoa aivan eri tavoin kuin muut turnaukset. Ensimmäisestä viikosta on selvittävä jälleen vähin vaurioin ja tankissa on oltava bensaa kun tosipelit alkavat. Neljännellä kierroksella mahdollinen kohtaaminen Monfilsin kanssa on jo hyvä puntari Federerille. Tai kvartsin Wawrinka, puhumattakaan Nishikori-semifinaalista. Nyt olisi kuitenkin oiva tilaisuus finaaliin. Federer tietää sen itsekin ja käyttää nämä paikkansa yleensä hyvin.

Kei Nishikori puolestaan aloitti massakautensa hienosti ja hänen massapelinsä oli mielestäni pitkään yksi valmiimmista. Hyvä liike yhdistettynä monipuoliseen peliin ja hyvään tulivoimaan on Ranskassa monelle myrrkyä. Nyt olisi loistava paikka tehdä tämä selväksi myös muulle maailmalle ja nousta uran toiseen Grand Slam-finaaliin ja vieläpä "suhteellisen" "helposti". Kaavio ei ole pahin mahdollinen, johtuen siitä, että hän on Federerin kanssa samalla puolen ja välttää näin Djokovicin ja kumppanit ennen finaalia. Järkevällä pelaamisella ja terveenä pysyen ehdottomasti kisan musta hevonen.

Jos voittokamppailuihin nostaisi vielä yhden nimen, nykyvireellään oikeastaan jonkinlaisen jokerin, niin se voisi olla Stan Wawrinka. Hänen tasonsa on heilahdellut oikeastaan viimevuotisen Australian voiton jälkeen rajusti, joten ei hän ihan terävimpiin voittajasuosikkeihin lukeudu, mutta toissa viikon Nadal-voitto saattoi kuitenkin antaa ratkaisevan nosteen ja uskoa omiin kykyihin.

Kävisikö siis jotenkin näin:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Nadal
Murray vs. Ferrer
Nishikori vs. Berdych
Federer vs. Wawrinka

Välierät:
Djokovic vs. Ferrer
Nishikori vs. Federer

Finaali:
Djokovic vs. Nishikori

Voittaja:
Djokovic.