11/09/2015

Ennakko: Semifinaali Novak Djokovic vs Marin Cilic, US Open 2015

Semifinaalipäivä! Tai oikeastaan yö. Puoliltaöin alkaa.

Novak Djokovic vs Marin Cilic
Ensimmäisenä irti päästetään kerran US Openin voittaneet Djokovic ja Cilic. Ottelusta voidaan odottaa periaatteessa mitä tahansa pannukakun ja klassikon välillä.

Pannukakun puolesta puhuu miesten välinen rekordi, joka ei Ciliä varsinaisesti mairittele. Lukemat 13-0 kertovat kaiken olennaisen miesten välisistä voimasuhteista tähän mennessä. Neljä voitettua erää 13 ottelussa ja nyt pitäisi voittaa kolme lisää, vaikka aikaa on vain yksi ottelu. Eihän se hyvältä kuulosta. Djokovicille tämä on niin sanotusti hyvä ellei peräti erinomainen match-up.

Pannukakkua puoltaa myös se tosiasia, että Cilic on pelannut viimeisissä kolmessa ottelussa erää vaille täydet ottelut, 14 erää, joten väsymysfaktori on pakko nostaa esiin. Myös hurja kuumuus lienee verottanut rajummin tätä isokokoista kroaattia. Toki aggressiivinen pelityyli lyhyempine pisteineen on säästänyt hieman hurjimmalta kuormitukselta, mutta uskoisin silti, että fysiikka on jonkinlaisessa roolissa tässä ottelussa. Mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän vaaka kallistuu Djokovicin suuntaan. Djokovicin sitkeys on kuumuudessakin vertaansa vailla.

On toki sanottava, että myös Djokovic on joutunut uurastamaan odotettua enemmän. Pari nelieräistä on nyt tämän semifinaalin alla, joten ihan kaikki ei ole serbialaisella kohdillaan. Varsinkin kun erät ovat lipsahtaneet vastustajille kuten Feliciano Lopez ja Roberto Batista Agutille, vaikkakin herrat pelasivat hienon kisan ja siitä kaikki kunnia heille.

Mutta on Cilicillä mahdollisuutensakin. Hänellä on kuitenkin kaikki aseet, joilla voi Djokoviciakin horjuttaa. Jopa Djokovic tottelee hurjaa pommitusta ja aggressiivistä hyökkäystä, kuten muun muassa Montrealissa ja Cincinnatissa nähtiin. Pitkää ja painavaa peruspeliä ja paikan tullen armotonta hyökkäystä tarjoileva Cilic voi loistavan syöttämisensä kera yltää hyväänkin vastukseen, kunhan tämä peli vain kestää, eikä mies tiputa aggressiivisuustasoaan piiruakaan. Koko ajan olisi kyettävä pitämään serbi varpaillaan, eikä missään vaiheessa sortua "pelailuun". Parhaiten tämä tietysti onnistuu ison syötön ja kakkoslyönnin kombinaatioilla, joilla haetaan dominoijan positio heti pisteiden alussa. Kuten sanottua, hyvä syöttäminen on kaiken perusta Cilicin voittohaaveita ajatellen. Palautusgeimeissä on otettava riskiäkin ja moukaroitava palautuksista lähtien aloitteita heti hakien. Aina kun on pienikin paikka yrittää iskeä, on yritettävä iskeä.

Mielenkiintoista on myös seurata miten Djokovic tähän otteluun lähtee. Fokus on varmasti kohdillaan, mutta tyytyykö hän jälleen siihen, että voi luottaa enemmän Cilicin pelin tukkoilemiseen ja ikään kuin vastaiskuihin sekä mukana roikkumiseen. Vai lähteekö hän aktiivisesti lyömään puolestaan Ciliciä ulos ottelusta. On oikeastaan hieman yllättävää, että kovien kenttien kestomenestyjä, kuten Djokovic mitä isoimmissa määrin on, ei ole voittanut tätä turnausta kuin kerran. Lyönneissä on aina ollut painoa pituuden muodossa, mutta varsinaiseksi tykittäjäksi, vastustajan uloslyöjäksi, hänestä harvemmin on ollut ainakaan näitä isoimpia nimiä vastaan. Juuri sitä on tämän turnauksen voittoon usein vaadittu.

Djokovicin peruspeli on pienistä nukahduksista huolimatta kuitenkin sen verran hyvää, että työsarkaa Cilicillä on sittenkin liikaa. Djokovic jatkaa erin 3-1.