11/09/2015

Ennakko: Semifinaali Roger Federer vs Stan Wawrinka, US Open 2015

Toinen semifinaali tarjoaa melko varman herkkupalan, Roger vastaan Stan Grand Slamin välierässä!

Asetelmat tämän kaksikon välillä ovat varsinkin viime vuodet olleet melkoisen jännittävät ja tapahtumarikkaatkin. Pariin vuoteen on mahtunut pelillisten asetelmien päälaelleen kääntymistä, Sveitsin ykkös- ja kakkospelaajastatuksia, Davis Cup-voittoa, vaimojen älähtelyä ja niin edelleen. Kaikesta huolimatta miesten välinen ystävyys on säilynyt ja sekin osaltaan lisää tämän parin hienoutta.

Semifinaaliin tullaan hieman erilaisista lähtökohdista. Stanin pelin taso on vaihdellut turnauksessa hurjasti, mutta toisaalta hän on mahdollisesti piikkaamassa juuri oikeaan aikaan. Federer puolestaan pelaa viime vuosien parasta tennistään ja on tehnyt niin jo useita viikkoja. On suorastaan kihelmöivää nähdä mihin suuntaan ottelu miesten virettä vie. Tämän ottelun hyvävireinen voittaja on periaatteessa erittäin lähellä jopa koko turnauksen voittoa.

Jännittävä on myös nähdä kumpi pelaajista joutuu enemmän nöyrtymään ja alistumaan toisen peliin. Kumpikaan pelaajista ei varsinaisesti ole sellaista "alistujatyyppiä", joka suostuisi pelaamaan toisen peliä, vaan kumpikin haluaa iskeä koko ajan omilla aseillaan. Ole mieluummin kuollut leijona kuin nöyrä koira, kuten vanha hiekkaharjulainen sanonta Vantaalla kuuluu.

Roland Garrosilla Federer jäi täysin vaille mahdollisuutta, kun Stan vei kaikkia kuin pässejä narussa. Kenttä on nyt kuitenkin eri. Kovilla kentillä Stanin ensimmäinen voitto "isoveljestä" on vielä ottamatta. Viime vuoden finaaliturnauksessa, toki hallissa, se oli jo lähellä, mutta niin vain Roger vei senkin vaikka erittäin tasaista silloin olikin.

Paljon riippuu nytkin päivän vireestä. Molemmat tuntevat toisensa hyvin ja ottelun sisällä käydään eräänlaisia miniotteluita, kuten rystyjen välinen kamppailu, takaviivan valloitusta, syöttökisaa ja lopulta tietenkin lyöntikisaa. Pelaaja, joka on solidimpi pommittajahyökkääjä tänään ratkaisee erittäin paljon. Terävää lyömistä ja moukarointia seuraa kaikissa tapauksissa näyttävää hyökkäystä, joten nyt on syytä nauttia siitä. Monipuolista peliä on luvassa joka tapauksessa.

Vaikeaksi siis menee povaus nyt, mutta sanotaan, että Roger ottaa tämän erin 3-1. Tai Stan 3-2. Ei, kun sittenkin Roger...