13/09/2015

Ennakko: Novak Djokovic vs Roger Federer, Finaali US Open 2015

Jaa-a. Olipas pannukakuimmat semifinaalit miesmuistiin. Djokovic tyrmäsi Marin Cilicin täysin ja Federer luuttusi lattioita Wawrinkalla, jonka pelitaso oli lopulta Rogerin hyvyydenkin ansiosta varsin ikävää katseltavaa. Toissa yö oli sanalla sanoen turhaa valvomista.

Semifinaaliin verrattuna luvassa oleva muutos finaalissa on molemmalle pelaajalle maksimaalinen. Toisin kuin toissapäivän heikohko Stan Wawrinka, Djokovic on Federerille lähes kaikessa painajaismaisempi vastus. Häneltä ei tule juurikaan korkeata blokkipalautusta tai ylipäätään palautusvirheitä, joka mahdollistaisi näytösluontoisen serve and volley'n tai läpilyöntirepertuaarin perusteellisen esittelyn. Ei tule myöskään helppoja virheitä joihin nojata geimien sisällä. Ykkössyöttö tupsahtaa ruutuun huomattavasti useammin ja sitten on vielä se kaikkein pahin - jokainen pallo on voitettava monesti 2-3 kertaa yhden pisteen aikana, ennen kuin piste on voitettu. Tämä tuo jo sellaisenaan hurjat vaatimukset Rogerin hyökkäyspelin kestävyydelle ettei sellaisia ole tässä turnauksessa vielä tarvittu. Siinä mielessä tilanne on nyt siis täysin uusi.

Helppoa ei tule olemaan Djokovicillakaan. Kuten jo semifinaaliennakossa kirjailin, mies tottelee kyllä painavaa, ultraaggressiivista ja ajanpuutteellista peliä, mutta kaikki näki mitä esimerkiksi Cilicille kävi näissä pyrkimyksissään. Kolme geimiä kolmessa erässä! Se antaa kuvaa kuinka vaikeaa Djokovicin puolustuksen murtaminen tällä hetkellä ja taas on. Mitään, siis yhtään mitään, ei tule ilmaiseksi. Cilicin pelitaso on kuitenkin kaukana tämän hetken Federeristä, joten huomattavasti kestävämpään hyökkäykseen on silti Djokovicin nyt asennoiduttava. 

On lähes varmaa, että ottelun alussa Roger tulee tulittamaan kaikkialta koko ajan ja hakemaan pisteissä aikaisia ratkaisuja. Jos Djokovic pysyy niissä mukana, Rogerin illasta tulee vaikea. Jos taas sveitsiläinen saa vähän keulaa, esimerkiksi erän verran, voi se avata mahdollisuudet aivan toisella tavalla. Ensimmäinen erä tulee siinä mielessä olemaan erittäin tärkeä varsinkin Federerille.

Vaikka Federerin pyrkimys on pelata lyhyitä pisteitä ja välttää takakentän "pallottelua" viimeiseen asti, niin ottelun pitkittyessä vaaka kääntyy Djokovicin suuntaan, jolla kropan terävyys säilyy ikämies-Federeriä paremmin. Nopea kenttä huolehtii toki Federerin itsensä ohella pisteiden rasittavuuden minimoinnista, joten tuskin tässä mitään näännytystaistelua tullaan näkemään. Mutta tämäkin korostaa sitä hyvän alun merkitystä Federerillä.

Isossa kuvassa sveitsiläinen hyökkää varmuudella koko ottelun ajan ja Djokovic enemmän tai vähemmän puolustaa ja iskee takaisin. Federerin kannalta on nyt erityisen tärkeää hyökätä niin, että mikään hyökkäys ei ole puolittainen roiskaisu vaan jokaisella lyönnillä on selkeä tarkoitus ja laatu sen mukainen. Muuten pallot viuhuvat verkolla hänen ohitseen. Itse jättäisin esimerkiksi SABR-lyönnit minimiin, ehkä jopa käyttämättä. Djokovic on niin loistava ja monipuolinen puolustaja, joka kääntää vastustajan hyvänkin hyökkäyksen, huonosta puhumattakaan, yhdellä lyönnillä omaksi hyökkäyksekseen. 

Muutenkin Federerin tulee varoa sitä, ettei oma peli jää missään vaiheessa tuumaakaan passiiviseksi, sillä kyllä Djokovickin peliä osaa hyökkäämällä viedä, varsinkin kun Federerin hieman viime vuosista parantunut puolustus ei ole edelleenkään kovinta mahdollista. Epäilenkin jonkin sortin yllätyskortiksi sitä, että Djokovic tulee myös itse normaalia aggressiivisemman pelikirjan kautta tähän otteluun. Tekemällä pelin henki heti selväksi ja painamalla Federer syvälle takarajan taakse, tässä on jopa pieni yksisuuntaisen liikenteen vaara.

Veikkaukseni onkin se, että Djokovicin noinkin hurja tasonnosto ja tylyys mitä nähtiin Ciliciä vastaan kantaa nyt hedelmää ja mies on liikkeellä valtavan nälän ja mission kanssa. Uran toinen US Open tulee kovien kenttien kuninkaalle nyt ja se tulee lukemin 3-1.