06/06/2018

Ennakko: Puolivälierät, osa II, Roland Garros 2018

Just. Ensimmäinen osa puolivälieräennakoista meni niin upeasti metsään, että itseluottamus tätä toista settiä kohtaan on suorastaan surkea. Mutta ei anneta sen häiritä, sillä yllätykset kuuluvat lajiin, joten isketään kylmästi toiset parit ennakoiden muodossa kehiin!

Rafael Nadal vs. Diego Schwartzman
Vaikuttaisi siltä, että Rafael Nadalin Garros-projekti kulkee raiteillaan ja aikataulussa. Peli on kunnossa ja se on ennen kaikkea rohkeaa, jota siivittävä liike on sulavaa ja lennokasta. Kovin vaikea onkin keksiä niitä keinoja, joilla Diego Schwartzman tämän veisi. Vastustajien kannalta Nadalin peli näyttää nimittäin juuri niin hurjalta kuin se oikeastaan voi massalla näyttää.

Vaikka Schwartzman on kooltaan varsin pieni pelaaja, niin taistelijana hän on kuitenkin ehdottomasti yksi suurimmista. On selvää, ettei argentiinalainen anna tuumaakaan periksi missään vaiheessa ottelua luki tulostaululla mitä tahansa. Siinä mielessä ja ehkä hieman myös pelillisestikin hänestä voisi tulla mieleen jopa Nadal. Isoin ongelma on kuitenkin siinä, että kaiken mitä Schwartzman osaa, osaa Nadal vielä paremmin. On piirun verran enemmän tulivoimaa, on vähän enemmän variaatioita, on hurjasti enemmän kokemusta ja voittoja näistä otteluista ja niin edelleen. Kaikkea on vain yksinkertaisesti enemmän ja se kertautuu karusti tänään.

Kelikään ei taida olla juurikaan avuksi, sillä pilvipoutainen sää ei merkittävästi vielä hidasta Nadalin peliä, joka olisi yksi suuri etu argentiinalaisen mahdollisuuksille. Nyt Schwartzmanin täytyy roikkua riskilläkin takarajan tuntumassa, jotta pallot eivät nousisi käytännössä hänen ylitseen. Diego osaa kyllä iskeä tulisesti kauempaakin, mutta selvää on, että jos Nadal pääsee kuskin paikalle, Schwartzmanin pystymättä puskemaan tätä kauemmas takarajasta, tulee iltapäivästä melko yksipuolinen ja tuttu näytös.

Schwartzmanin tulisi jollain tavalla päästä heti ottelun alussa Nadalin peliin kiinni ja roikkua siinä mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman pitkään, jotta painetta tunteva Nadal ei vapautuisi ja pääsisi heti otteluun kiinni. Tällä tavoin yksi erävoitto kahdessa ensimmäisessä erässä muuttaisi pelin kuvaa varmasti ainakin hetkellisesti. Siitä on kuitenkin edelleen vielä pitkä matka voittoon, varsinkin Garrosilla.

Roikkumalla Schwartzman onnistuukin tekemään siedettävät numerot, mutta ei auta, 3-0 Nadal.

Juan Martin del Potro vs. Marin Cilic
Äkkipohdinnalla päivän varsinainen herkku nähdään toisessa puolivälierässä, kun isot pojat isoine pommeineen ottavat toisistaan mittaa. Valitettavasti tämä on vain osittain totta, sillä Juan Martin del Potrolla on melkoinen yliote Marin Cilicistä (keskinäinen saldo peräti 10-2 argentiinalaiselle), eikä massakenttä helpota Cilicin haastetta.

Asetelma tässä parissa on hieman samankaltainen kuin Nadal vs. Schwartzman-ottelussa, sillä tässäkin kohtaavat jossain määrin samantyyppiset pelaajat. Myös tässä parissa vaakakuppi kääntyy monessa mielessä tietysti paremman suuntaan, joka mielestäni on Del Potro.

Hänen kämmenensä lienee yksi kiertueen vaarallisimmista, ellei vaarallisin, jota säestää viime kaudesta ja rannevamman jäljiltä jatkuvasti kehittynyt rysty, joka ei juurikaan jää enää jälkeen kenellekään. Delpo pystyykin ohjaamaan peliään myös rystyllään, mutta varsinainen syömähammas on toki kämmen, joka takoo varsin mallikkaasti nyt oikeastaan kaikkialta. Vähänkin lantion ja hartiatason välillä leijuva pallo vailla painoa saa sellaista komentoa, että vastustajan on käytännössä hyvin vaikea iskeä siihen enää vastaan. Jos Cilicin peli menee blokkailuksi, niin se tietää vaikeuksia. Hänen tuleekin pyrkiä iskemään vastaan ja rikkoa rytmiä slicella ja liikuttamalla iso argentiinalaista mahdollisimman paljon.

Tuohon kämmeneen ja moneen muuhun asiaan pitää todella Ciliciltä löytyä riittävästi vastauksia, sillä muuten vaarana on, että paineet käyvät liian koviksi ja hän sortuu matkan edetessä ratkaisevasti. Del Potron parempi pää tulee kovassa paikassa usein esiin hyvässä, kun taas Cilicin liian usein vähän pahemmassa. Cilicillä on taipumusta kipsata.

Pallo saa joka tapauksessa kyytiä ja toivotaan, että molemmat isot miehet tuntevat itsensä vielä tässä vaiheessa turnausta täysikuntoisiksi ja saisimme tästä hurjan näytöksen, mutta pahoin pelkään, että Delpo jatkaa suoraan 3-0-voitolla semifinaaliin Nadalia vastaan.