Perjantai on semifinaalipäivä! Tässä ennakot, olkaa hyvä!
Dominic Thiem vs. Marco Cecchinato
Italian Marco Cecchinato jatkoi puolivälierissä yllätyksiään tiputtamalla kylmällä pelillään Novak Djokovicin. Ottelu oli aikamoista vuoristorataa ja hetken jo näytti siltä, että Djokovic sai pelinsä kohdilleen ja puolitoista erää kolmannen erän alusta se toimikin upeasti, mutta sitten italialainen sai jälleen hyvän moodinsa päälle ja venytti ratkaisun hurjaan neljännen erän tiebreakiin. Tuo tiebreak oli ehdottomasti yksi vuoden parhaista tähän mennessä.
Cecchinaton jatkuva roikkuminen tappiotilanteessakin loi lopulta riittävästi painetta Djokovicille, jonka peli ei vieläkään kunnolla tähän paineeseen pystynyt vastaamaan. Oudot virheet sävyttivät niin serbin hyökkäyspeliä kuin neutraalejakin pelitilanteita.
Nyt massaspesialisti Cecchinato kohtaa kuitenkin yhden pahimmista massapelaajista Dominic Thiem, joka pääsi omassa kvartsissaan lopulta yllättävänkin helpolla. Väsynyt ja raihnainen Alexander Zverev taisteli leijonaosan ottelusta myös takareisivammansa kanssa, eikä yltänyt parhaaseensa kunnon haastamisesta puhumattakaan.
Välieräpaikka Roland Garrosilla on Thiemille jo kolmas perättäinen, joten kokemusta alkaa olla. Pikkuhiljaa myös odotukset kasvavat ja niiden mukana tulee tietynlainen menestyspaine. Tämä voisi ja oikeastaan saisi nyt olla jo se vuosi kun Garrosilla tärähtää vähintään finaalipaikan muodossa. On melko selvää, ettei tämän parempaa paikkaa Grand Slam-finaaliin tule kenties enää koskaan tarjolle. Cecchinato ei ole Thiemille sellainen pelote, saati peikko, kuin vaikkapa juuri Djokovic, mutta toki ennakkosuosikin paine itävaltalaisella on ja se voi näkyä, jos italialainen pääsee otteluun hyvin sisään.
Cecchinato osaa nimittäin varsin hyvin massapelin salat. Hänen lyöntinsä virtaavat melko ihanteellisesti ja rohkeasti eteenpäin ja ne ovatkin tehokkuudessaan ja letkeydessään hyvä mittari Thiemille, jonka lyöntityyli on jonkin verran runnovampi. Italialainen pystyy käyttämään ja avaamaan hyvin kentän kulmia lyönneillään. Lisäksi hän osaa massalla aina niin tärkeät alakierteet sekä stopparit, joiden kanssa takana viihtyvä Thiem saa olla nyt erityisen tarkkana. Cecchinato pystyy viemään peliä hyvän massapelaajan tavoin ja häneltä löytyy kyllä tarpeeksi tulivoimaa ja lyöntisuuntia tappoihin molemmilta puolilta. Muun muassa rysty pitkin linjaa toimi Djokoviciä vastaan vaarallisen hyvin.
Mutta asetelma ja siis ensimmäinen Grand Slam-semifinaali näkyy varmasti Cecchinaton otteissa ja pelkään, että ottelusta tulee yhden suunnan ottelu, jossa Thiem vie peliä tehokkaalla lyömisellään ja voittaa suoraan erin 3-0.
Rafael Nadal vs. Juan Martin del Potro
Ennakosta asti odotettu kohtaaminen pelataan toisena otteluna Philippe Chatrier-areenalla ensimmäisen semifinaalin jälkeen. Tulossa on todella herkullinen kohtaaminen, josta kontrastia tai pelillisiä variaatioita ei todennäköisesti tule puuttumaan. Popkornit ja limut siis valmiiksi!
Molemmat selvittivät kaksipäiväiset puolivälieräottelunsa pienten alkuvaikeuksien jälkeen lopulta mallikkaasti ja kun ensimmäiselläkään viikolla ei hurjia kuormia kummallekaan kertynyt, niin voidaan olettaa, että molemmat tulevat parhaassa iskussaan semifinaaliin. On mennyt tovi siitä kun Juan Martin del Potro on viimeksi ollut Garrosilla semifinaalissa (2009), mutta silti tulee muistaa, että täysin uusi tilanne tämä ei hänelle siis ole. Sitä se ei tietenkään ole myöskään Nadalille.
Pelillisesti ottelusta tulee siis hyvin mielenkiintoinen. Nadalin vire on korreloinut vahvasti auringonpaisteen kanssa ja kun luvassa on helteinen päivä, niin voidaan olettaa espanjalaisen olevan elementissään. Kosteassa kelissä puolestaan del Potro nousisi ehkä jopa hienoiseksi suosikiksi suorempien pommiensa kanssa.
Auringossa tilanne on kuitenkin normaali. Suurin kisa käydään siinä, kumpi pelaajista pääsee käskyttämään enemmän. Kummatkin tulevat hakemaan aktiivisesti aggressiivisinta peliään, jolla riepotella toista. Nyt ei ole varaa kompromisseihin ja hyökkäyspaikoissa on oltava täysi kaasu päällä. Puolittainenkin vastaiskupaikka kääntää puolustuksen lähes aina hyökkäykseksi.
Nadalin tulee varoa Delpon kämmenpuolta kaikin mahdollisin keinoin ja tehtävä sinne tarkkoja täsmäiskuja lyönneillä, jotka eivät ole vain sinne päin, vaan todella painavia yläkierrepommeja tai suorempia lämäreitä. Jos puolittainen yläkierresutaisu jää argentiinalaisen lantion korkeudelle tai vähän ylemmäs hartiatasolle, on Nadalilla todella kiire. Delpon kämmen juoksusta pamahtaa usein sataa mailia tunnissa sekä linjaan että krossina. Hänen tuleekin painottaa enimmäkseen Delpon rystyä ja avata sitä kautta iskupaikkoja kämmenpuolelle. Kämmen pitkin linjaa on hyvä merkki jälleen Nadalin itseluottamuksesta ja sitä kannattaa seurata. Jos hän ei uskalla sitä lyödä, tulee illasta vaikea. Del Potroa on päästävä liikuttamaan kaikissa tilanteissa ja syötävä tämän fysiikkaa pala palalta ottelun edetessä. Monipuolinen massapeli on tämän avain. Tiukkoja krosseja, vastapommeja, stoppareita ja vaikkapa pari painavaa moonballia, joiden perään terävää kämmenhyökkäystä pitkin linjaa sekä paljon myös pelaamista ison miehen selän taakse ja niin edelleen.
Del Potron näkövinkkelistä pelinkuva on melko selvä. Hänellä on oikeastaan vain yksi vaihtoehto. On pysyttävä takarajan tuntumassa ja tulitettava kaikkeen. Nadalille on yksinkertaisesti saatava kiire. Hänet on työnnettävä mahdollisimman kauas takarajasta, jotta del Potro pääsee itse takarajan päälle paukuttamaan pommejaan. Hyökkäystilanteissa on oltava valmis lyömään 1-2 lyöntiä pidempään kuin normaalisti. Kärsivällisyyttä kysytään toki muutenkin, sillä melko selvää on, että Nadal painottaa Delpon rystypuolta, josta tulivoimaa ei vielä aivan samaan tapaan löydy kuin ennen eikä varsinkaan niin kuin kämmeneltä. Omaa kämmenpaikkaa on siis kytättävä tarvittaessa pitkään.
Jos tätä jotenkin summaisi, niin hyökkäyspelit ja -avut menevät kutakuinkin tasan, samoin henkiset valmiudet. Puolustuspelissä Nadal vie pidemmän korren ja fysiikan osalta Delpo jää enemmän ja enemmän mitä pidemmälle mennään. Siksipä ottelun alku on argentiinalaiselle äärimmäisen tärkeä. Ensimmäisen erän voitto on oikeastaan must tai vähintään toisen erän voitto, jotta erät ovat joko 1-1 tai parhaimmillaan 2-0 argentiinalaiselle. Vapautuessaan Nadal karkaa helposti horisonttiin. Sanotaanpa siis niin, että Nadal finaaliin erin 3-1.