10/06/2018

Ennakko: Rafael Nadal vs. Dominic Thiem, finaali Roland Garros 2018

Finaalipäivä on koittanut ja finaalissa kohtaavat monien povaama kaksikko Rafael Nadal ja Dominic Thiem. Tässä ennakkoa!

Ottelussa on potentiaalia tulla klassikoksi paitsi pelillisillä ansioilla, mutta myös vallanvaihtokulmalla, sillä Rafael Nadalin massadominointi Roland Garrosilla päättyy varmuudella lähivuosina ja Thiemiä on pidetty yhtenä suurimmista ellei suurimpana kandidaattina ottamaan kuninkaan viitta itselleen.

Ja näinhän se menee. Jonain päivänä tulee aina joku, joka lopettaa jonkun aikakauden. Thiemin kohdalla aika alkaa olla kypsä. Yksittäisiä voittoja Nadalista on jo suht isollakin näyttämöllä, joten ei espanjalaisen voittaminen Roland Garrosillakaan mikään mahdoton temppu Thiemille olisi. Tämä onkin itävaltalaiselle suuri mahdollisuus. Mikä olisikaan kuvaavampaa vallanvaihdolle ja hurjinta Thiemin auralle suurpelaajana, jos hän onnistuisi kaatamaan Nadalin näinkin kovassa paikassa kuin Grand Slam-finaalissa.

Mutta. Ensimmäinen Grand Slam-finaali on aina hurja paikka, vaikka kokemusta olisikin miten paljon hyvänsä. Pelkkä usko voittoon ei riitä. Ei ole helppoa pelata rennosti, kun odotukset ovat kovat sekä yleisöllä, että itsellä. Finaalista on tehtävä ottelu vaikka väkisin. Jääkin nähtäväksi miten Thiem finaalipaineet käsittelee ja se lienee yksi suurimmista kysymyksistä sunnuntaina.

Nadalille Garrosin finaalitilanteessa ei tietenkään ole mitään uutta, mutta paineet ovat hänelläkin todennäköisesti valtavat. Eikä hän helposti kruunustaan ole luopumassa, mutta varmasti hän tiedostaa tilanteensa. Päivät voivat olla luetut ja joskus tulee se päivä, kun isoja voittoja ei vaan enää tule.

Toiseksi isoksi teesiksi nostan kelin vaikutuksen. Sunnuntaille on luvattu melko koviakin sateita, joten pelin pelaaminen sunnuntain aikana voi olla vaikea tehtävä, kun kattoa ei siis vieläkään ole. Nadal on ollut kosteassa kelissä ajoittain helisemässä ja moinen keli auttaisi valtavasti kovempaa lyövää Thiemiä, joka toki hänkin menettää pelinsä terää jonkin verran kosteassa kelissä. Kierre ei raskaalla pallolla kuten kuivassa kelissä ja kenttä on kosteana pehmeämpi. Thiemillä on kuitenkin taitoa suoristaa lyöntiään tarvittaessa ja toimiessaan se on iso ase Nadalia vastaan.

Pelitapojen näkökulmasta ottelu on vähintäänkin mielenkiintoinen. Kumpikin pelaajista pyrkii viemään ottelua. Heikkoudet ovat vähissä, mutta pystyykö Nadal hyödyntämään esimerkiksi Thiemin yhden käden rystyä, jos kenttä on kostea? Huolimatta molempien loistavasta puolustuspelistä, ottelu ratkeaa hyökkäyspeliin ja rohkeuteen toteuttaa sitä. Pienikin epäröinti tuo hankaluuksia, sillä vastustaja, oli se kumpi tahansa, iskee varmasti vastaan. Hyökkäyspelin toteuttaminen ei siis saa olla liian varovaista. Nadalin kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hän uskaltaa lyödä kämmentään pitkin linjaa ja tehdä tuhojaan sitä kautta, kun alla on muutama kämmenpainostus Thiemin rystynurkkaan. Myös Thiem painostanee Nadalin rystypuolta voimakkaalla kämmenellään, sillä raskaissa olosuhteissa Nadalin rystyllä on taipumusta jäädä lyhyeksi ja oikeastaan juuri sopivan korkuiseksi lämäilyä ajatellen. En ihmettelisi yhtään, jos Nadal käyttäisi paljon alakierrettä tämän eliminoimiseksi. Syötöillä molemmat avaavat kenttää hyvin ja selvää on, että ettei kummankaan syöttöpeli saisi sakata. Varsinkin Nadal kaivaa palautuksia pressuista hurjasti kenttään ja tuo painavilla palautuksillaan painetta Thiemille. Tähän itävaltalaisen tulisi kuitenkin iskeä heti, sillä niin kaukana Nadal palautuksen jälkeen on.

Isommassa kuvassa Nadalilla on hurjasti taitoa taistella itsensä tukalastakin tilanteesta kuiville ja mennä menojaan, kuten kävi esimerkiksi edellisissä otteluissa Diego Schwarzmania ja Juan Martin del Potroa vastaan. Otteluiden alut hän oli selvästi alakynnessä, mutta löysi lopulta lääkkeet vastustajan moukarointiin ja alkoi viemään ottelua melko suvereenisti itse. Mitä pidemmälle ottelussa Thiem saa pidettyä Nadalin aisoissa, poissa omalta hyökkäysalueeltaan, sitä lähempänä maali on. Jälleen ensimmäisen erän voittaminen olisi valtava minivoitto ottelulle Thiemin näkökulmasta.

Lähihistoria, toisin sanoen tämä massakausi, ei käännä vaakaa oikeastaan kummankaan suuntaan. Nadal vei väsynyttä Thiemiä Monte Carlossa kuin märkää rättiä, mutta osat vaihtuivat heti Madridin kvartseissa. Näistä ei välttämättä voi vetää täysin suoria johtopäätöksiä, sillä vaikka Monte Carlon olosuhteet vastaavatkin paremmin Pariisia, niin Thiem oli todella väsynyt finaalissa. Alla oli mm. hurjan tärkeä ja henkisesti iso voitto Novak Djokovicista, joka on ollut isohko peikko Thiemille. Madridin nopeat olosuhteet puolestaan eivät täysin korreloi Garrosin kanssa, joten Nadalin voittaminen siellä ei ole mahdottomin saavutus. Tärkeää kuitenkin on, että Thiemillä on uskoa voittamiseen. Jännittävä nähdä, miten Thiem jaksaa, sillä pisteet ovat varmasti raskaita molemmille. Thiemillä on kuitenkin alla jo monta viikkoa putkeen pelaamista.

Säätila Pariisissa on tänään niin karu, että se tietää väkisin vaikeuksia Nadalille. Siltikin sanoisin, että Thiemin on käytettävä paikka maksimaalisesti, jotta Nadal kaatuu Philippe Chatrierillä, sillä Nadalin voittaminen Grand Slam-finaalissa vaatii aina melkoisen moodin, vireen ja pelin. Uskon, että todella tiukille menee ja Thiem pääsee hyvin lähelle, mutta ei aivan maaliin saakka. Nadal 3-2.

Hyvää finaalia kaikille!

Eurosport, Eurosport Player, Yle ja VeikkausTV näyttävä ottelun.