27/06/2018

Viisi syytä miksi Roger Federer voittaa/ei voita Wimbledonia?

Muutama viikko ruohokautta takana ja asetelmat ovat vaihtuneet massakaudesta melkoisesti. Tilanne on kuitenkin hyvin samankaltainen kuin massakauden alussa, vain miehet ovat vaihtuneet. Yksi dominoi ja muut vikisevät. Osa pelaajista on kadonnut täysin kuvasta ja uusia haastajia noussut tilalle.

Roger Federer on kuitenkin loistanut ruoholla jälleen tuttuun tapaan, vaikka pieni kauneusvirhe Hallen finaalissa hyvän kaksiviikkoisen päätteeksi tulikin. Sanoisin, että siitäkin huolimatta hän lähtenee ennakkosuosikkina ruohokauden pääturnaukseen, Wimbledoniin. Mutta toki on olemassa myös vaara, ettei hän aivan päätyyn saakka pääse.

Tässä tuleekin viisi syytä miksi Federer voittaa/ei voita Wimbledonia.

Miksi Federer voittaa?

1) Ruohoalusta
Ruoho on kuin tehty Federerin pelille. Hyökkäävä pelitapa sopii nopealle ja matalapomppuiselle nurmelle erinomaisesti. Kun pisteet ovat pääsääntöisesti lyhyitä, myös energian kulutus ja kropan väsyminen pitkässä turnauksessa ovat täysin toista luokkaa kuin vaikkapa massalla. Tämä auttaa valtavasti Federeriä.

2) Itseluottamus
Kaksi täyttä viikkoa pelejä ja lukuisat loisteliaat muistot Wimbledonista tuovat juuri sitä mojoa, jota mestari tarvitsee. Paremmin ei asiat voisi olla. Hallen finaalitappiossakin osasyynä lienevät useat perättäiset pelipäivät, jotka varmasti veivät parasta terää ikämiehen pelistä. Wimbledonissa niitä ei tule.

3) Syöttö
Syöttö on edelleen hurjassa iskussa. Niin kauan kuin Federer psytyy pitämään syöttämisensä ja "ilmaisten pisteiden" määrän omissa syötöissään näin kovana, on hän jatkuva pelote kaikille.

4) Monipuolisuus
Vastaukset moniin pelillisiin kysymyksiin löytyy Federerin katalogista. Rystyslice on yksittäisenä lyöntinä terävyydessään ja mataluudessaan niin ilkeä, että se laittaa vastustajan tekemään ison valinnan uhkarohkean hyökkäyksen ja vastaslicen välillä. Jälkimmäiseen Federer iskee usein kiertokämmenellä tulisesti toiseen kulmaan ja vastustajan hyökkäyspaikoissa Federerin silmä-käsikoordinaatio on ohituksissa vertaansa vailla. Jos jokin tapa ei toimi, niin Federer pystyy mukautumaan oikeastaan mihin vain. Jopa serve-volleyhin. Vain karmea tulitus ja Federerin liikuttelu on jotain, mihin Rogerinkin on vaikea vastata.

5) Kuka muu muka?
Niin. Kuka Wimbledonin sitten muka voittaisi? Nadal? Ruoholla? Nääh. Cilic? Ehkä, jos ei kohtaisi juuri Federeriä. Djokovic? Riittääkö pää vielä isoon voittoon?

Miksi Federer ei voita Wimbledonia?

1) Rystyn vire
Hyvästä ruohokaudesta huolimatta Federer on kärsinyt hieman yllättäviäkin erätappioita ja pelannut tiukkoja eriä. Näille löytyy yhteinen nimittäjä. Vastustajat ovat pystyneet kääntämään peliä Federerin rystylle ja ennenkaikkea tekemään sitä varsin painavana. Kaukaa Federer ei aina saa rystyynsä tarvittavaa terävyyttä, jonka päälle vastustajan on toki hyökättävä armotta ja ennen kaikkea epäröimättä. Yläkierreohitus kiireessä on Federerille tällä hetkellä suuri riskilyönti, eikä viiltävä slice ole pitkässä juoksussa se lyönti, jolla hyökkäyksistä selvitään.

2) Liikkuminen
Federerin liike ei varsinkaan Hallessa täysin vakuuttanut. Voi olla, että Rogerin perättäiset pelipäivät olivat vähän liikaa, mutta varsinkin suunnanmuutokset eli Federerin selän taakse pelaaminen vaikutti varsin hitaalta ja nihkeältä. Vastustajan kannalta ongelmana on kuitenkin liikuttamisen vaikeus, sillä nopea ruohotennis on eräänlaista kiitoratatennistä, jossa kulmia liikuttamiseen on vaikea löytää.

3) Palautuspeli
Yksi silmäänpistävä piirre erityisesti Hallessa oli palautuspelin saamattomuus. Jos syöttö tuli vähänkin syöttöruutujen kulmien tuntumaan, Federerin palautukset jäivät todella voimattomiksi. Räjähtävyys ei ollut parasta mahdollista. Myös rystyn blokkipalautukset tulisi saada pidemmiksi ja sitä kautta painavammiksi.

4) Paineet ja vastustajien koveneminen
Miten Federer kokee Wimbledonin paineet, on yksi isoimpia kysymyksiä. Tämä on se isoin ja kauden tärkein turnaus, jolta mies odottaa varmasti paljon. Isoin tuloksentekopaikka ehdottomasti. Australian voitto oli pelkkää plussaa, tämä on se paikka, jossa menestymisellä on suurin odotusarvo. On myös huomioitava, että sekä Stuttgartissa ja Hallessa Federer kohtasi vain "kakkoskategorian" miehiä, mutta Wimbledonissa vastaan tulee väkisin top10-tykkejä. Miten Federer hoitaa heidät tänä vuonna, jos pelit menee tiukaksi?

5) Fysiikka ja/tai loukkaantumiset
Hallen jälkeen Federer myönsi olevansa väsynyt. Peliä oli alla kaksi viikkoa. Kaksi viikkoa paras kolmesta -otteluita. Miten Federer klaaraa kaksi viikkoa paras viidestä -otteluita? Varsinkin, jos kroppaan tulee tuntemuksia tyyliin "few niggles here and there..."