04/06/2018

Ennakko: Puolivälierät, osa I, Roland Garros 2018

Roland Garrosilla päästään puolivälierävaiheeseen ja tuttuun tapaan Grand Slamien kvartseista lähtien blogin turnausseuranta vain kiihtyy tarjoten ennakot kaikkiin jäljellä oleviin miesten otteluihin!

Puolivälieräparit ovat maanantain pelien jälkeen selvillä. Ennakon "tulos" 6/8 kertoo jotain siitä, että suurempia yllätyksiä ei olla saatu, vaikka toki yksi jättiyllättäjä kvartsipelaajista löytyy. Mutta mennäänpä silti suoraan tiistain ennakoihin ja palataan tuohon yllättäjään myöhemmin.

Alexander Zverev vs. Dominic Thiem
Ehdottomasti yksi turnauksen odotetuimpia matseja. Uuden sukupolven massakuninkaan viittaa on soviteltu jo muutama vuosi molempien harteille ja nyt näyttää siltä, että uusi aika on edessä häämöttävän välieräpaikan muodossa ainakin orastamassa horisontissa. Vaikka kyseessä on vain yksi kohtaaminen, voi tämä isossa kuvassa olla hyvinkin tärkeä ottelu erityisesti ottelun voittajalle.

Pari vuotta sitten Dominic Thiemistä puhuttiin suurin kirjaimin Rafael Nadalin manttelinperijänä, mutta Alexander Zverev on pelaajista se, joka on saavuttanut toistaiseksi ne suuremmat otsikot. Hänen kaksi massa-Mastersiaan Thiemin nollaa vastaan ovat jossain määrin siirtäneet katseet saksalaisen suuntaan, joten siinäkin mielessä tämä on iso ottelu.

Otteluun tullaan hyvinkin raskailla kuormilla. Thiem on pelannut massakautta lähes täysin ilman katkoja jo pitkään, kun taas Zverev on puolestaan urakoinut Garrosilla jo kolme viisieräistä ottelua. Nämä eivät voi olla näkymättä jossain vaiheessa näin pitkää turnausta. Voi olla, että raja tulee vastaan jommalle kummalle jo puolivälierässä. Fyysinen taistelu tulee siis näyttelemään isoa roolia ottelussa. Ehkä pieni etu tässä menee Thiemille, joka voisi omalla parhaallaan kääntää tämän myös melko puhtaaksi fyysiseksi taisteluksi.

Mentaalisesti on vaikea sanoa kumpi pelaajista kokee enemmän painetta, sillä odotukset ovat hurjat molempia kohtaan. Zverev tekee jo nyt parhaan Grand Slam-tuloksensa ja tämä jossain mielessä siis 'hyväksyttävä' tulos voi jopa vapauttaa peliä, varsinkin kun hän on noussut turnauksessa jo muutamaan otteeseen lähes haudan partaalta takaisin kisaan.

Thiemin pelissä on puolstaan näkynyt ajoittain melko outoakin tiuskimista, mikä voi kieliä henkisen tankin varoitusvalosta. Pitkä pelaamisjakso ilman nollaamista syö valtavasti myös henkisiä voimavaroja ja jos jokin alkaa mennä ottelussa pieleen, on vaikea nähdä, että Thiem tilanteet kovinkaan lungisti enää ottaa varsinkin tällä asetelmalla ja panoksella.

Pelillisesti ottelun asetelma on mielenkiintoinen. Zverev on kärsinyt lähinnä turnauksen tappioerissään passiivisuudesta, johon moni onkin osannut iskeä ja luulisi tämän olevan selventänyt entisestään Zvereville, miten hänen tulee pelata. Aggressiivisesti ja painavasti. Grand Slamiä ei voiteta passiivisuudella. Voisi siis kuvitella, että jonkinlainen ilotulitus tästä olisi tulossa. Zverev ei siis missään nimessä voi enää laskea puhtaasti puolustuksensa varaan, sillä Thiem ottaa kyllä puolittaisetkin aloitteet ja vie ottelua varmasti mielellään niin kämmen- kuin rystykierremoukareillaan. Jos Zverev majailee tai joutuu majailemaan tässäkin ottelussa liiaksi 2-3 metriä takarajan takana, niin Thiem on todella vahvoilla.

Vastaavasti Zverevin tulee tulittaa niin, että Thiemin aika lyöntiensä lataamiseen jää minimaaliseksi tai että tämä joutuu perääntymään rajusti lyöntejä ladatakseen. Jos Zverev tähän pystyy, tulee hänen nostaa oma pelipositionsa välittömästi kaksi metriä lähemmäs takarajaa ja pyrkiä iskemään kuollettavia ja kaikki lyöntisuunnat löytäviä moukareitaan läpi Thiemin hyvän puolustuksen.

Vaikea valinta. Molempien voitto sekä tappio on perusteltavissa. Zverev lienee tiukassa paikassa sittenkin kylmempi ja tiukka paikka tästä on tulossa. 3-1 Zverev.


Novak Djokovic vs. Marco Cecchinato
Yllättäjä Marco Cecchinaton eteneminen tähän vaiheeseen on ollut piristävä yllätys, mutta totuuden nimissä kaavion osa, josta italialainen on eteenpäin puskenut, ei ollut turnauksen kovimpia. Tämä ei silti tarkoita , etteikö mies olisi paikkaansa Grand Slamin puolivälierässä ansainnut. Italialaisen upea massapeli on tehokasta ja varsinkin miehen kämmen on pelote kenelle tahansa. Jopa Novak Djokovic saa olla tarkkana sen kanssa.

Djokovicin otteet ovat ajoittain muistuttaneet sitä Djokovicia, joka dominoi joka alustalla kaikkia vielä muutama vuosi takaperin. Puolustuspelaaminen hakee vertaistaan jo nyt, mutta isoin ero mahtivuosiin löytyy serbin hyökkäämisestä ja siitä jonkin sortin totaalitenniksestä, jossa mies ei antanut vastustajille hetkenkään rauhaa vaan painoi armotta päälle kaikkialta. Nyt ei vielä riitä uskallus ja/tai paukut moiseen.

Djokovicin peli vaikuttaakin olevan vielä liikaa eräänlaista puolivillaista prosenttitennistä, jossa palloa hakataan tarpeen vaatiessa tunteja kenttään vailla isompia riskejä. Ehkä Djokovicin itseluottamus hakee vielä, mutta selvää on, että hyvällä polulla mies on. Yhtä selvää on, ettei miehen fysiikka ole vielä täysin tapissa, joten on vaikea nähdä hänen jaksavan tällä tavalla aivan turnauksen loppuun saakka.

Italialaista vastaan se kuitenkin riittää ja Djokovic vie vielä peruslanauksellaan 3-0.