24/01/2018

Ennakko: Semifinaalit, Australian Open 2018

Loppu lähestyy ja jännitys tiivistyy. Vai tiivistyykö? Alkaako yllättäjien taru lähestyä loppua?

Marin Cilic vs. Kyle Edmund
Ensimmäisenä semifinaalina pelataan Marin Cilicin ja Kyle Edmundin välinen ottelu, josta paukutusta tuskin tulee puuttumaan! Kumpikin mättää palloa syötöstä lähtien hurjalla voimalla ja isossa kuvassa jää nähtäväksi kumpi pelaajista joutuu mukautumaan enemmän.

Päivän vire tietysti ratkaisee hurjasti, mutta henkisesti ottelu ja tilanne voi olla paljon helpompi Cilicille kuin Grand Slam-semifinaalien ensikertalaiselle, Edmundille.

Kummankin syöttäminen näyttelee ottelussa isoa roolia, jolla otetaan asetelmia seuraavalle lyönnille ja jolla usein haetaan jo ratkaisua. Tämän 1+1-kaavan on syytä toimia, sillä jos asetelmia ei saa itselleen tällä kaavalla kaapattua, on vaara, että toinen ottaa ne hyvinkin varmasti ennen pitkää. Molempien syöttö on ase, joten sen toimivuutta kannattaa seurata. Ykkössyötön onnistumisprosentti on pidettävä korkealla. Tässä astuu usein esiin kokemus ja henkinen valmius pelata vapautuneesti Grand Slamien semifinaaleissa ja Cilicille tilanne on kieltämättä paljon tutumpi. Pieni vaa’an kallistus siis tässä kroaatille.

Peruslyöntipelissä molemmat ovat olleet upeassa iskussa. Hyökkäysasetelmia haetaan aktiivisesti ja lyhyestä tai korkeasta pallosta lävähtää hurjasti. Molempien kämmenet ovat tulivoimaisia. Eurosportin Mats Wilander hehkutti Edmundin kämmentä jopa parhaaksi kuolleen pallon kämmeneksi. Nätisti laskeutuvat sitteripallot lähtevät ohjusmaisesti hyvinkin monipuolisilla suunnilla.

Rystypuolelta Cilic kuritti puolivälierässään Rafael Nadalia tulemalla hyvin vastaan ja jos nämä linjaohjukset tai äärimmäisen tiukat krossit ovat uomissaan, saa Edmund tehdä tosissaan duunia takakentällä ja varoa verkolle pisteitä päättämään tulevaa Ciliciä, joka ajoittaa nousujaan loistavasti. Näkisin, että jälleen pieni notkahdus Cilicin suuntaan tässä.

Kummallakin on alla pitkät ottelut ja Edmundilla taakkaa alkaa toki olla jo hurjasti koko turnauksesta. Pitkillä miehillä tämä voi näkyä yllättävinäkin hyytymisinä, mutta toisaalta peli tulee olemaan isoa tulitusta eikä mitään rajuja fysiikkapalloja nähdä kovinkaan paljoa. Etu kuitenkin jälleen Cilicillä.

Sanoisinkin, että Cilic jatkaa finaaliin erin 3-0.

Roger Federer vs. Hyeon Chung
Toinen semifinaali pelataan perjantaina. Tämäkin ottelu on ennakkoon ajateltuna varsin herkullinen, mutta taas toisaalta, antikliimaksin vaara on myös ilmeinen. Hyeon Chung ratsastaa toki elämänsä tenniksen aallonharjalla, mutta kun vastaan tulee tulikuuma Roger Federer, on tehtävä lähes mahdoton.

Asetelma (Federerin) hyökkäys vastaan (Chungin) puolustus ja vastaiskupeli kuulostaa tutulta. Federer on ollut tässä koeasetelmassa satoja kertoja ja välillä siinä on käynyt hyvin ja joskus vähän huonommin.

Chungin peli ei ole, kuten ei monen muunkaan "puolustajan", kuitenkaan pelkkää puolustamista. Chung, aivan kuten vaikkapa Novak Djokovic parhaimmillaan, pyrkii vahvasti myös eteenpäin takarajan päälle pelinviejäksi. Varsinaista passiivisuutta miehen pelissä ei juuri ole. Painavat ja lähelle takarajaa laskeutuvat peruslyönnit ovat omiaan avaamaan vastustajan pakkaa niin, että pisteiden jatkotyöstö avoimeen kenttään on helpompaa.

Hyvä liike joka suuntaan ja hurja nopeus auttaa paljon puolustuksessa, mutta mies tekee tuhojaan täsmälleen samoilla avuilla. Hän on hyvillä reagoinneillaan ja nopeilla jaloillaan vikkelästi pallojen päällä takarajan tuntumassa, josta hän pääsee paukuttamaan omia hyökkäyksiään.

Niiden kanssa Federer saakin olla tarkkana. Häntä ei ole juurikaan vielä kunnolla testattu, eikä hänellä varsinkaan ole ollut vielä tämän tason puolustusta vastassaan. Se voi aiheuttaa pientä päänvaivaa ottelun aikana, varsinkin kun vaikuttaisi siltä, että Chungilla riittäisi kärsivällisyys ehkä jopa Federerin rystyslice-mankeliin. Rystystä puheen ollen, Chungin tulee olla toki monipuolinen lja arvaamaton yöntisuunnissaan, mutta Rogerin rystypuolen jääräpäinen pommitus kovilla ja aavistuksen suoremmilla rystyillä hyvän pituuden kera voisi toimia, jos mies onnistuisi käsittelemään vaihtoehtona tulevan rystyslicen jotenkin hyökkäävästi.

Se, missä Chung häviää eniten on syöttö. Kukaan ei syötä niin hyvin kuin Roger Federer. Ja toisaalta Chungin slice/kick-syöttäminen ei vaikuta koko aikaa ihan niin voimalliselta riepottelulta, johon Federer ei pystyisi vastaamaan. Federer olisi saatava palautuksista lähtien rajusti kickien ja slice-syöttöjen kautta liikkeelle ja ulos kentältä, joista olisi ammennettava hyökkäyspaikkoja. Sveitsiläisen helpot pidot lisäävät kuitenkin varmasti, semifinaaliajatusten ohella, Chungin paineita, jolloin virheiden määrä kovasti kasvaa.

Kyllä tämä siis nyt Federerin heiniä on, vaikka tätä kuinka kääntelisi. Häntä vastaan on vaikea saada pitkiä palloralleja, joilla voisi vähän horjuttaa sveitsiläisen iskukykyä ja itseluottamusta. Päinvastoin, Chungin onkin koko ajan varottava jättämästä helppoja, vähääkään liian korkeita palloja, oikeastaan minnekään päin kenttää. On vain annettava mennä aivot narikassa. Tulitettava ja riepoteltava mahdollisuuksien mukaan ja isolla riskilläkin.

Federer odotetusti finaaliin 3-0.

Eurosport näyttää ottelut suorana kanavillaan ja EurosportPlayer-palvelussaan. Vasurilla-blogi (Tenniskoulu Topspin) ja Eurosport Suomi ovat yhteistyössä vuonna 2018.