05/08/2014

Ennakko: Toronto Masters 2014

Syksyn mastersit alkoivat viime yönä Torontossa, joten ennakkoa tuttuun tapaan tässä ja nyt eli päivän myöhässä. No ei hätää, isot pojat aloittavat vasta huomenissa.

Täytyy heti myöntää, että kesän pelien seuraaminen Wimbledonin jälkeen on jäänyt lähes täysin lomien ja helteiden varjoon. Toki olen nauttinut iloisista suomalaisuutisista Jarkon ja Henkan loistavan ATP-nelurivoiton muodossa siinä missä muukin suomalainen tenniskansa, mutta kärkinimien kesäterä on arvoitus siinä missä blogistin kynäkin. Hieno suoritus kuitenkin nelurikaksikoltamme! 

Mutta sitten Torontoon, jonne Jarkko ja Henkka eivät siis matkustaneet. 

Viime aikoina lähinnä Grand Slamejä pelannut Novak Djokovicin paluu kentillä nähdään siis Kanadassa. Roland Garrosin ja Wimbledonin finaaleissa esiintynyt uusvanha ATP-listan ykkösnimi tuskin tulee puolikuntoisena lempialustalleen. 

Kovat kentät ja Novak Djokovic ovat varsinkin kesällä nähdyssä kunnossa yksi nykytenniksen pelottavimmista yhdistelmistä. Ei nyt ihan Rafael Nadal ja massakombinaation tasolla, mutta jotain sinne päin. Jos ja todennäköisesti kun miehen itseluottamus on Wimbledonin voiton jälkeen tapissa, niin tämän syksyn kovien kenttien dominointi voi alkaa tänä vuonna jo ennen US Openia. Viime vuonnahan dominointi alkoi Openin jälkeen, eikä mies hävinnyt loppuvuonna otteluakaan. 

Joku voisi väittää, että suurimmat paineet olivat silloin jo poissa ja varmasti näinkin, mutta hurjaa se peli Aasian kiertueella oli. Nyt paineita varmasti vähentänee viimeisimmän Grand Slamin voitto, jolloin se yksi "pakollinen" Grand Slam on tältä vuodelta jo voitettuna. Djokovic siis suurin suosikki haastavasta kaaviosta huolimatta.

Kaavio näyttää tosiaan poisjääntien ja rankingeissä tapahtuneiden muutosten takia aavistuksen jopa sekavalta totuttuun verrattuna, kun muun muassa juuri Djokovic kohdannee Andy Murrayn jo puolivälierissä. 

Kakkossuosikiksi nostan Roger Federerin, jolla on ihanteellinen kaavio semeihin saakka. Siellä saattaa väijyä juuri Washingtonissa voittanut ja nyt kotiyleisönsä edessä pelaava Milos Raonic. Olisiko tämä isona jättinä kuitenkin jo aavistuksen rasittunut mahdollisessa semissä, kun peliä olisi alla lähes kaksi viikkoa? 

Federerin Wimbledon oli lupauksia herättävä myös pelillisesti, joten paras kolmesta erästä pelattavissa Masterseissa mahdollisuudet ovat olemassa varsinkin nyt, kun suurimmat karikot ovat joko kaavion toisella puolella tai itseään kuntouttamassa. Tällaisella kaaviolla Federerillä on paikka iskeä vielä kerran, vaikka olenkin jo aiemmin miehen pois Mastersien voittotaisteluista laskenut. Sanoisin, että jos Djokovic kompastuu johonkin, niin Roger ottaa vielä yhden Masters-kannun.

Suurin mielenkiinto tässä turnauksessa on voittotaistelun ohella kesällä Wimbledonissa loistaneiden nuorten otteet. Kiinnostaa kovasti nähdä miten juuri Raonic, Grigor Dimitrov ja Nadalin tiputtanut Nick Kyrgios pelaavat tämän turnauksen ja muun syksyn. Isompia piikkejä tulee toivottavasti lisää koko porukalle, joka antaisi lisäuskoa sille, että uusi sukupolvi tekee oikeasti tuloaan.

Mutta tämä viikko antanee jälleen lisävaloa, joten jäädään odottelemaan. Toivotaan siis harvoin Masterseissa nähtyjä yllätyksiä peläten samalla että käy taas näin tylsästi.

Puolivälierät:
Djokovic vs. Murray
Wawrinka vs. Dimitrov
Raonic vs. Berdych
Federer vs. Ferrer

Semifinaalit:
Djokovic vs. Dimitrov
Raonic vs. Federer

Finaali
Djokovic vs. Federer

Voittaja
Djokovic.

TennisTV, CmoreTennis, MTVSport ja VeikkausTV näyttävät turnauksen.