24/08/2014

Ennakko: US Open 2014

Vuoden viimeisen Grand Slamin aika. Tässä ennakkoa!

Jotenkin tästä kaudesta on sittenkin jäämässä aavistuksen ristiriitaiset tunnelmat ellei nyt alkava US Open fiiliksiäni kunnolla järkytä. Odotusarvot ennen kautta olivat tapissa ja kun kausi vielä alkoi upeasti Stanislas Wawrinkan voittaessa Australian teki todellinen pommivuosi tuloaan.

Australian jälkeen ollaan kuitenkin palattu jälleen normaaliin päiväjärjestykseen: Rafael Nadal vei Garrosin, Novak Djokovic Wimbledonin, Federer voittaa Mastersin ja niin edelleen. Pieniä valonpilkahduksia ja uusia tuulia ollaan toki nähty siellä täällä, mutta ei vielä mitään huikeaa uutta läpimurtoa Wawrinkan Grand Slam-voitto pois lukien.

Lisälässähdystä kaudelle on tullut monista loukkaantumisista, joista varsinkin Juan Martin del Potron ja Rafael Nadalin pidemmät poissaolot vievät paljon pelillisestä hohdosta. Samaan aikaan tuoreimmat uudet Grand Slam -voittajat Wawrinka ja Andy Murray ovat ailahdelleet rajusti.

Kun US Open alkaa, olisikin monella nuoremmalla ja miksei muutamalla vanhemmallakin pelaajalla elämänsä paikka iskeä isosti New Yorkissa.

Vanha sanonta "toisen epäonni on toisen onni" voikin päteä jälleen Openissa.

En esimerkiksi usko, että Roger Federer saa tämän parempaa mahdollisuutta enää yhteenkään Grand Slamiin. Edellä mainittujen herrojen del Potro, Nadal, Murray, Wawrinka vaikeuksien ja Novak Djokovicin hakemisen ansiosta viidestä pahimmasta uhasta viisi on joko kokonaan poissa tai kaukana parhaastaan, kun Federer itse porskuttaa tuoreimpana Masters-voittajana hyvällä pelillä ja itseluottamuksella. Tilanne on aivan ideaali Federerin kannalta.

Kun kaiken tämän lisäksi miehen kaavio on käytännössä täysin "auki" finaaliin saakka, niin Federer on otettava pitkästä aikaa ehdottomien mestarisuosikkien joukkoon. Kevyt puolitoista viikkoa pelailua ja tuoreena semeihin ja finaaliin. Kaavio on todellakin käsittämättömän hyvä Federerille nyt, eikä sieltä tämän tason uhkaa löydy ennen finaalia, ei sitten millään. Joku irvileuka voisi jopa sanoa, että kaavion on arponut itse Stefan Edberg.

Pöytä on siis katettu Federerille. Vielä kerran Roger, vielä kerran? Toki kaikki tietävät myös kaavan Federerin lyömiseksi, mutta vaikeaa se rystypuolen löytäminen on viime aikoina vastustajien vinkkelistä näyttänyt olevan.

Voittotaisteluun en nosta Federerin lisäksi kuin Novak Djokovicin ja hänetkin vain sillä uskomuksella, että Grand Slam-turnaus herättää taas miehen Wimbledonin ja häiden huumasta. Ennakoin hänestä jo US Openia edeltävien Masters-turnausten voittajaksi, mutta vaisua uuden ukkomiehen tekeminen niissä oli.

Nyt uskon kuitenkin herätykseen ja siihen, että mies ei vain suostu häviämään vaikka tilanne sitä joskus jopa vaatisi. Pitkälle mennään ja vaaditaan varmasti aivan täysosumapeliä plus jotain, jotta serbi kaatuu. Voin olla tietysti pahasti väärässäkin ja mies osoittautuukin kylläiseksi Wimbledon-voiton ansiosta ja jatkaa masentavan varovaista prosenttipeliään myös New Yorkissa, jolloin litran mitta löytyy miehen kenttäpäädystä. Erittäin jännittävää nähdä miten käy.

Nuoriin Milos Raoniciin enkä Grigor Dimitroviin en Openissa usko. Raonicille tämän kaltainen Grand Slam-kaavio (Wawrinka, Djokovic, Federer) on vieläkin liian kova pala ja Dimitrov ei vain voi paremmalle peilikuvalleen vieläkään mitään. Federer syö baby-Federerin yöpalaksi kvartsissa. Elävältä.

Erityisellä mielenkiinnolla seuraan kuitenkin Wawrinkan ja Murrayn otteita. Wawrinkan lopullinen nousu kirkkaimpiin valoihin alkoi viime vuonna juuri US Openista, jossa hän niputti Murrayn ja meinasi niputtaa jopa Djokovicin, mutta pieni epäröinti toisessa erässä vei todennäköisesti voiton. No, ainakin 2-0 eräjohdon. Sama semifinaali olisi jännittävä nähdä myös nyt.

Murrayn aaltoilu kiinnostaa myös ja se, mitä uusi valmentaja Amelie Mauresmo on saanut aikaan miehen pelille. Kausi on ollut vaisu ja paluu huipulle vaikea. Nyt olisi viimeinen mahdollisuus tehdä isompi isku tähän kauteen, mutta todellinen comeback tullee vasta ensi vuonna, jos silloinkaan. Aika ehdottomalla huipulla on saattanut jopa mennä jo.

Mainitaan loppuun nyt vielä vaikkapa Jo-Wilfried Tsonga. Eräs arvostamani suomalainen urheilumedia nosti miehen pieneen skuuppiin kisan alla ja olen samaa mieltä, että elämänsä paikka olisi Toronton Mastersin voittaneella Tsongallakin. Yleensä kyseisen median nostot ovat varmin tae siitä, että turpaan tulee jo kisan alkuvaiheessa ja jotenkin niin se varmaan menee nytkin. En sittenkään, enkä vieläkään jaksa uskoa Tsongan tasaisuuteen Toronton loistavista otteista huolimatta, jolloin kaatui niin Dimitrov, Murray, Djokovic ja Federerkin. Kvartsit maksimi.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Murray
Wawrinka vs. Raonic
Ferrer vs. Berdych
Federer vs. Dimitrov

Välierät:
Djokovic vs. Wawrinka
Federer  vs. Ferrer

Finaali
Djokovic vs. Federer

Voittaja
Djokovic.