27/01/2016

Ennakko: Novak Djokovic vs. Roger Federer, Australian Open 2016 semifinaali

Eniten odottamamme ottelu on käsillä! Novak Djokovic vastaan Roger Federer, episodi 45 ja paikkana aina herkullinen Grand Slam-semifinaali! En haluaisi puhua moraalisesta finaalista, mutta kyllähän tässä sen suuntaista kaikua vahvasti on. Ottelun voittaja on suurin suosikki turnauksen mestariksi.

Etukäteisasetelma on suorastaan kihelmöivän kutkuttava. Tulikuuma Federer vastaan hieman alavireisesti turnauksessa esiintynyt Djokovic. 

En enää itsekään tiedä, monettako kertaa puhun Federerin kenties viimeisestä mahdollisuudesta voittaa Grand Slam-turnaus, mutta tällä kertaa näen miehen mahdollisuudet parempana kuin kertaakaan viime vuosien aikana, johtuen juurikin Djokovicin alavireestä.

Serbin alakulosta Federer saa kiittää viime vuoden Australian Open-kukistajaansa Andreas Seppiä, joka letkeällä, suorahkolla ja tasaisella paukutuksellaan sai Djokovicin pelin ja pään ainakin hetkellisesti sekaisin. Djokovic oli hetken aikaa lähes kirjaimellisesti pressuissa. Tuo ottelu tulee olemaan ehkä yksi vuoden tärkeimmistä, sillä siinä nähtiin konkreettisesti mielestäni se, kuinka ylivoimaisen ja lajin tätä valtakautta dominoivan Djokovicin peliin voidaan vastata ja kuinka sitä horjutetaan. Siinä mielessä elämmekin herkullisia aikoja, vaikka selvää on, että paljon Nole ehtii vielä voittamaankin. Ensimmäiset merkit on nyt kuitenkin nähty. Aivan kuten kävi Federerin ja Nadalin kohdalla, tulee niin käymään myös Djokovicin kohdalla.

Mikään ei syö tenniskentällä juurikaan enempää kuin tunne, jolloin huomaa, ettei oma peruspeli toimi ja/tai vastustaja on siinä pelissä parempi. Juuri näin kävi ajoittain isosti Sepin ja Gilles Simonin kanssa, jotka tekivät jossain määrin Djokovicille djokovicejä.

Mutta onko Federerillä mahdollisuuksia vastata Djokovicin peliin tällä tavoin? Ei ole. Hänen lyöntiensä parantunut varmuuskaan ja loistovire ei riitä takakenttäpeliin Djokovicin kanssa vaan hänen on, kuten aina, iskettävä omilla, huikeilla, vahvuuksillaan. Hyökättävä kaikkialta ja koko ajan. Vaikka siinä pelissä on Federerin kannalta juuri Djokovicin kanssa myös omat riskinsä, on se Federerille ainut oikea tie tulevassa semifinaalissa. 

Mies pitää omasta peli-identiteetistä jääräpäisesti kiinni, niin kuin tietysti pitääkin. Hyvällä vireellä, joka nyt on päällä, voitto on luonnollisesti mahdollinen, mutta samalla tappionkin todennäköisyys on todennäköisempi kuin Sepin ja Simonin keinoin. Ja nyt on huomioitava, että hekin silti hävisivät.

Kaiken FedExpress-hehkutuksen keskellä täytyy muistaa, että Federerin nykypeli on ollut tappiollista tennistä Djokovicia vastaan viime vuosina ja vieläpä kiihtyvällä tahdilla, varsinkin näissä Grand Slam-ympyröissä. Djokovicin vastaiskut terävine syötönpalautuksineen ja ohituksineen vievät terävintä kärkeä Rogerin pelistä usein pois, mikä saa sveitsiläisen hieman varovaisemmaksi hyökkäämisessään. Hyvä niin, mutta samalla tullaan herkästi alueelle, jolla Federer ei enää pärjää Djokovicille ja Djokovic pääsee isossa kuvassa pelaamaan jopa omilla vahvuuksillaan.

Ottelun ja Federerin voiton kannalta olisikin erittäin tärkeää, että mies voittaisi ensimmäisen tai vähintäänkin toisen erän kahdesta ensimmäisestä. Se antaisi hurjasti uskoa omaan tekemiseen ja murentaisi varmasti Djokovicin horjuvaa itseluottamusta entisestään. 

Djokovic lähestynee ottelua kuten Nishikori-ottelua. Ensimmäiset 1-2 erää mies pyrkii pelaamaan puolustus- ja vastaiskupainotteisesti siten, että Federer ei tule saamaan pistettäkään ilmaiseksi. Kaasua painetaan kunnolla vasta sitten kun tuntuma on optimaalinen ja kaulaakin on riittävästi. Erittäin mielenkiintoista nähdä, miten miehet tehtävissään onnistuvat!

Ottelun alkaessa on molemmilla ollut noin kaksi vuorokautta lepoa edellisestä ottelusta, mikä takaa sen, että varsinkin Federer tulee semifinaaliin niin tuoreena kuin tässä vaiheessa voi ylipäätään tulla. Kuormaa ei ole älyttömyyksiä kertynyt, joten siinä mielessä lepotauko pelaakin tällä kertaa enemmän Djokovicin laariin, joka pelasi kierroksilla kolme ja neljä yhdeksän erää.

Tulosveikkaus siis kehiin. Kallistun siihen, että Djokovic palaa back to basics ja saa Federerin hyökkäyspeliä ratkaisevasti sekaisin. Ei rumaa, mutta ei kaunistakaan. Djokovic vie erin 3-1.