25/01/2016

Ennakko: Puolivälierät (part I), Australian Open 2016

Roger Federer vs. Tomas Berdych

Vasta yhden erän turnauksessa menettänyt Roger Federer on esittänyt vakuuttavinta peliä mitä tämän vuoden turnauksessa on nähty. Se on fakta. Syöttäminen on ollut hurjalla tasolla ja sen siivittämänä hyökkäyspeli on ollut varsin lennokasta ja tappavan tehokasta. Kun myös fyysistä kuormaa on kärkiporukasta vähiten, näyttää kaikki siinä mielessä varsin hyvältä.

Kaiken Federer-hehkutuksen kiimassa on kuitenkin syytä pitää maltti mukana. Tähän mennessä vastaan on tullut juuri niitä suupaloja, jotka mies hoitaa vuodesta toiseen käsittämättömän kovalla lanauksella ja prosentilla. 

En ole kuitenkaan täysin varma kuuluuko Tomas Berdych samaan kategoriaan. Miehen pää ei ole parhaimmasta päästä, mutta toimiessaan hänen lyöntinsä ovat tourin vaarallisinta ja painavinta antia. Berdych on ehdottomasti yksi tourin alisuorittajista lyöntien potentiaaliin verrattuna. 

Jos Berdych löytää lyöntinsä ja tarvittavaa tasaisuutta myös puolivälierään, kohtaa Federer täysin toisen tempon peliä ja sellaista suoraa lyömistä, jonka kanssa hän oli vuosi sitten Andreas Seppiä vastaan suurissa vaikeuksissa ja jopa tippui kisasta tuolloin. 

Hyvää syöttämistä Berdychiltä vaaditaan toki myös, jotta mies pääsisi heti kuskin paikalle pisteissä. Odotteluun ei ole varaa, sillä silloin se on menoa. Federer ei pitkään hyökkäyspaikkaa kyttäile, vaan tulee välittömästi varsinkin kämmenensä kanssa päälle.

Paljon riippuu Berdychin kohdalla hänen päästään. Hän on läpi uransa ollut jotenkin lapanen isoimmissa otteluissa, vaikka alla olisi loistaviakin otteita aivan kuten nyt.

Voittoon asti vaaditaankin siis aavistuksen heikompaa syöttöpäivää Federeriltä, jolloin tämä saattaisi ajautua yllättäviinkin vaikeuksiin, jotka tulisivat nyt ikään kuin kuin tyhjästä tähän mennessä nähtyihin otteisiin verrattuna.

Mutta. Federer on haistanut Djokovicin tukkoilulta mahdollisuutensa jopa koko turnausta ajatellen ja jatkaa keskittyneesti tästäkin jatkoon erin 3-1.

Novak Djokovic vs. Kei Nishikori

Novak Djokovicin otteet Australiassa ovat olleet kovin kaksijakoiset. Turnauksen alku oli hurjaa näytöstä, mutta kierrokset kolme ja neljä olivat kaikkea muuta. 

Olemme nähneet konkreettisesti ne keinot, joilla Djokovic on sittenkin kaadettavissa. Toki miehellä on ollut varmasti huonot päivänsäkin, mutta nytkään ei voida kiistää sitä tosiasiaa, että huonojen päivien takana on usein hyvä vastustaja.

Andreas Sepin ja Gilles Simonin lyönnit olivat letkeän suoria ja painavia, matalamman pompun, sivalluksia, jotka työnsivät Djokovicin noin metrin tai pari normaalia kauemmas takarajasta. Ja kuten sen seurauksena nähtiin, ei Djokovicinkään kudit ihan niin kaukaa enää tapa. Teho, mutta myös kulmat katoavat ja duuniin orientoituneet vastustajat ovat valmiita kaksintaistoon tässä pallon mättämisessä. 

Kei Nishikoria vastaan tilanne tulee olemaan jälleen erilainen. Japanilainenkin osaa lyödä toki letkeästi, mutta normilyönnissä on aavistus enemmän kierrettä, joka antaa Djokovicille hieman enemmän aikaa sekä lyöntikorkeutta, jotka molemmat pelaavat serbin pussiin. Päälle on nyt helpompi painaa kuin näillä vaikeilla edelliskierroksilla. 

Sekään ei auta Nishikoria juurikaan, että molempien pelit ovat hyvin samankaltaiset. Erotuksena tosin se, että Djokovic on kaikessa vähän parempi, jolloin Nishikorin päivän on oltava käytännössä täydellinen voittaakseen edelleen kisan suurimman ennakkosuosikin. 

Ottelun pieniä minitaisteluita on mielenkiintoista seurata. Ensinnäkin ottaako luonnostaan aktiivisempi Nishikori aloitteet varsinkin nyt, kun Djokoviciä on selvästi horjutettu. Vai tuleeko tämä terästäytyneenä täynnä tarmoa ja pyrkii saamaan killerivaistonsa kuosiin ennen elintärkeää semifinaalia? Entäpä kahden hyvän rystylyönnin taistelu? Pystyykö Nishikori vastaamaan Djokovicin rystyyn ja viemään peliä myös siltä puolen?

Arviona heitän, että Djokovic kasaa itsensä ja vie tämän erin 3-0.

Eurosport ja Eurosport Player näyttää ottelut suorana aamuyöstä alkaen. Berdych ja Federer aloittavat aikaisintaan klo 5.30. Nishikori ja Djokovic peesaavat iltasessiossa klo 10.15 alkaen.