17/01/2016

Ennakko: Australian Open 2016

Huomenna se alkaa! Kauden ensimmäinen Grand Slam, Australian Open vm. 2016!

On vaikea olla eri linjoilla kuin kaikki tennisihmiset ympäri maailman. Kisassa on käytännössä vain ja ainoastaan yksi ennakkosuosikki ja olisi melkoinen jättiyllätys, jos Novak Djokovic Australiassa tennisottelun häviäisi. 

Suurempi kysymys tämän kauden ja Djokovicin osalta onkin, kuinka monta Grand Slamiä hän voittaa. Oma veikkaukseni harhailee kahden ja jopa neljän välillä, mutta Australiasta uskon voittojen alkavan. Se lienee kuitenkin se "varmin" paikka Djokovicin Grand Slam-voitolle.

Kaikki mitä Nolen ylivoimasta on näinä päivinä sanottu pitää täysin paikkansa. Mies on valovuoden edellä muita ja sitä hän on usein myös niin sanottuna huonona päivänään. Totaalitennis, johon mies tällä hetkellä kykenee, ei tunnu murtuvan millään. Pisteiden voittaminen vaatii vastustajalta niin hurjan työn, että monelle haastajalle tulee seinä, lähes kirjaimellisesti, vastaan. Pallot tulevat jatkuvasti takaisin peliin ja jokainen piste täytyy voittaa 2-3 kertaa vaikka kuinka olisi palloissa kuskin paikalla. Kun myös serbin fysiikka on timanttia, niin monen tie päättyy fyysisestikin kuin tiiliseinään.

Käytännössä siis vain loukkaantuminen voi viedä Djokovicin kuudennen Australian Open-mestaruuden. En spekuloi edes hänen kaaviollaan, sillä vahva on se tunne, että kaikki kaatuu.

Katse kiinnittyy enemmänkin haastajiin. Monella on omassa historiassaan ollut hyvätkin hetkensä Djokovicin kanssa, mutta viime kaudella usko lienee loppunut ainakin Rafael Nadalilta, Andy Murraylta ja ehkä jopa Roger Federeriltä. Heitä vastaan Djokovicilta tuntuu löytyvän vähintään 1-2 lisävaihdetta tai toimivan taktiikan ja fysiikan yhdistelmän, jolla nämä nimet kaatuvat ja/tai turhautuvat. Kun nuorista ei ole vieläkään silmille hyppimään, voidaan voittotaistelun osalta keskittyä käytännössä vain yhteen haastajaan. Stan Wawrinkaan.

Sveitsiläinen lienee porukasta ainoa, jota Djokovic pelkää edes vähän. Jopa nyt ikiomassa primetimessaan. Jos Stan saa ykköspelinsä kohdilleen, on Djokovicin toteltava nöyrästi tämän pommitusta ja kytättävä vastaiskuja ja mahdollista notkahdusta Stanin pelissä. Tätä kuviota ei monen kanssa tapahdu. Ainut ongelma on tietysti Stanin pelitason aaltoilu turnauksen ja otteluiden aikana. Tykitystä ja sen mukaista fiilistä ei ole helppo ylläpitää, varsinkaan heikompana päivänä. Vaaran paikkoja tulee jo ennen finaalia monta, lähinnä Raonicin, Nadalin ja Murrayn muodossa, joten ei ole sanottua, että Stan olisi ylittämässä kaikki esteensä ennen finaalia.

Nuorista voisi nostaa totutusti kolme nimeä eli Milos Raonicin, Grigor Dimitrovin ja Kei Nishikorin. Uskoni tähän kolmikkoon on ollut viime vuoden aikana pahasti koetuksella ja juuri nyt näyttää siltä, että Nishikorin paukut on sittenkin nähty. Paikat eivät tunnu kestävän vaikka lyöminen letkeätä onkin. 

Dimitrovista on jo pitkään ollut tunne, että ei taida lähteä. Uusi valmentaja, Franco Davin (Juan Martin del Potron ex-valmentaja) saattaa tuoda peliin vähän kypsyyttä, mutta ainakin eilen Sydneyssä finaali meni erittäin hienon ja fiksun ensimmäisen erän jälkeen tutun oloiseksi roiskimiseksi, kikkailuksi ja säntäilyksi. Lyönnit ovat olemassa, mutta vielä täytyisi osata käyttää niitä oikein ja ennen kaikkea kärsivällisesti. Miehekäs taisto tai jopa voitto oppi-isästään Federeristä kierroksella kolme toisi vihdoin vähän uskottavuutta Dimitrovin tekemiseen, mutta enpä jaksa uskoa vieläkään. Kolmas perättäinen turnausviikkokin alkaa olla faktori viimeistään noilla paikkeilla.

Raonic otti vihdoin vakuuttavan ison ottelun voiton isosta pelaajasta voittamalla Rogerin Brisbanen finaalissa viime viikolla, mutta häneen on isona miehenä vaikea uskoa Australian kuumuudessa. Voi ottaa ison päänahan, esimerkiksi Wawrinkan, matkalla, mutta klassinen tappio seuraavalla kierroksella tai hyytyminen lienevät todennäköisempiä vaihtoehtoja. Pelissä on kuitenkin tällä hetkellä esimerkiksi Dimitroviin verrattuna enemmän kypsyyttä ja siis potentiaalia isompiin urotekoihin, joten seurataanpa häntäkin tiiviisti alusta lähtien.

Nuorista voisi nostaa vielä yhden ässän hihasta eli Nick Kyrgiosin, jolle periaatteessa mikä tahansa ensimmäisen kierroksen tappion ja ehkä jopa semifinaalin välillä on mahdollista. Potentiaali isossa kuvassa on periaatteessa jopa niin hurja, että edellä mainittu kolmikko voi sittenkin olla vain keskinkertainen välijoukko, josta kukaan ei nouse aivan terävimpään kärkeen. Toki Kyrgiosillakin on huipulle vielä matkaa, sillä varsinkaan henkisesti mies ei vaikuta olevan isolle menestykselle kovinkaan kypsä. Erittäin mielenkiintoinen pelaaja seurattavaksi kuitenkin.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Tsonga
Federer vs. Kyrgios
Wawrinka vs. Nadal
Murray vs. Ferrer

Välierät:
Djokovic vs. Federer
Wawrinka vs. Murray

Finaali:
Djokovic vs. Murray

Voittaja:
Djokovic.

Eurosport näyttää turnauksen kanavillaan sekä Eurosport Playerin 16 kentän voimin.