30/01/2016

Ennakko: Novak Djokovic vs. Andy Murray, Australian Open 2016 finaali

Australian Open huipentuu odotettuun finaaliin Novak Djokovicin ja Andy Murrayn välillä. Jotenkin ennalta-arvattavuus tämän päivän tenniksessä on aavistuksen jopa latistavaa, mutta minkäpä tälle voi. Djokovicin etumatka muihin on hurja ja Andy Murray soittelee tällä erää kakkosviulua, joten siinä mielessä finaali on toki todellinen huipennus turnaukselle.

Parin yhteenotot ovat menneet pääosin jotenkin niin, että ottelut ovat usein olleet näennäisesti tasaisia, mutta lopulta Djokovic voittaa, pelattiin sitten kaksi tai viisi tuntia. Murraylta tuntuu loppuvan usein bensa, jonka jälkeen myös usko, jolloin viimeinen erä on usein ollut yhtä päätyä. En usko, että tuleva finaali on poikkeus tästä. Saattaa olla, että menemme samaan tapaan kuin ennenkin, mutta toisaalta Djokovicin vire Federeriä vastaan oli niin kova, että selkeä teurastuskin voi olla mahdollinen, ehkä jopa todennäköisempi kuin aidosti tasainen vääntö.

Asetelma parin välillä on melko perinteinen tennisdilemma. Kaksi hyvin samantyyppistä pelaaja, joista toinen (Djokovic) on kuitenkin kaikessa vähän parempi. Altavastaajan (Murray) on voittaakseen joko ylitettävä itsensä omalla pelillään tai pelattava jotain muuta kuin sitä ominta peliään. Molemmilla tavoilla överiksi vetämisen vaara on alati ilmassa leijuva skenario, mikä kostautuu usein kovina virhemäärinä ja roiskimisena.

On vaikea nähdä, että Andy pystyisi voittamaan omalla pelillään Djokoviciä varsinkaan paras viidestä-ottelussa. Djokovicilla on vastaus oikeastaan kaikkeen. Andy voi roikkua, juosta ja pyristellä hyvin, mutta se ei tule riittämään. Täytyy siis tehdä jotain ihan muuta. 

Viime syksynä Kanadan Mastersissa Murray onnistui voittamaan Djokovicin erittäin hyökkäävällä pelillä, mikä riitti juuri ja juuri yli maaliviivan. Samaan olisi kyettävä myös nyt. Haaste on pitkässä Grand Slam-ottelussa vähintäänkin erän verran pidempi, mutta oikotietä ei ole. 

Kaikki aika pois serbiltä ja pitkää painavaa lyöntiä takakenttään, jolla Djokovicin saisi työnnettyä pari metriä taaemmas. Aikainen kulmien avaaminen aiheuttaa itselle usein hankaluuksia järjettömän kiireen muodossa, joten niiden käyttäminen on suotavaa vasta, kun paikka tulee. Samoin verkolle ryntäilyn kanssa on oltava tarkkana ja valmisteltava ne erityisen huolellisesti. Tästä voi tiedustella tarkemmin vaikkapa Roger Federeriltä, joka sai melko pahasti nenilleen välierässä, kun lähestymislyönti oli vähänkin huolimaton. 

Kärsivällisyyttä ja vastaiskukykyä on löydyttävä myös, sillä elämänsä vireessä pelaava serbi ei taivu tällä hetkellä tuumaakaan kovankaan painostuksen alla, kuten välierässä jälleen nähtiin. Jossain mielessä Murrayn tulisi tehdä Djokovicille djokovicit ja oltava valmis pommittamaan takarajaa niin pitkään, että Djokovic "turhautuisi" ja lähtisi yrittämään jotain aktiivisempaa. Haaste on kuitenkin tässäkin, sillä näistä kahdesta Djokovic on kuitenkin se kärsivällisempi. Hän on valmis lyömään palloa vaikka kaksi päivää, kun taas Murrayn pinna palaa tässä mielessä usein jo pallon aikana, puhumattakaan sen jälkeen. 

Mentaalipuolella Murray jääkin Djokovicille selvästi ja kun kumpikin tietää syvällä sisimmässään nokkimisjärjestyksen tässä parissa, niin liian isolta tämä haaste Murraylle edelleen vaikuttaa. Djokovic vie erin 3-0.

Eurosport näyttää ottelun klo 10.30 alkaen.