28/01/2016

Ennakko: Andy Murray vs. Milos Raonic, Australian Open 2016 semifinaali

Toivotaanpa heti alkuun, että tästä ottelusta tulisi sittenkin se mielenkiintoisempi välierä. Novak Djokovicin ja Roger Federerin ottelu oli liikaa yhtä päätyä omaan makuuni.

Toki Andy Murrayn ja Milos Raonicin kohdallakin asetelma on ennakkoon erittäin mielenkiintoinen. Raonicin nousua ehdottomaan eliittiin ja tämänkaltaista läpimurtoa on saatu odottaa pitkään, vaikka parin vuoden takaa yksi Grand Slam-semifinaali jo löytyykin. Alkuvuoden perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että mies sekä peli on kypsynyt edelleen ja entistä kovempi taso on tosiasia. Jos ja toivottavasti kun mies pysyy terveenä, ollaan lähellä sitä hetkeä, kun kanadalainen ottaa ensimmäisen Grand Slaminsä.

Australiassa moinen tuskin vielä tapahtuu. Ensin pitäisi kammeta kumoon Murray ja palkintona siitä odottelee muuan Djokovic jo finaalissa. Kaksi tourin kovinta fysiikkaa perättäisissä otteluissa on vielä liikaa Raonicille. Lento saattaa loppua jo Murrayn kohdalla.

Jossain määrin tässä on kyse hyvin samankaltaisesta ottelusta kuin Djokovic vs. Federer. Toinen pyrkii tulemaan päälle kuin lumivyöry ja toinen on valmis juoksemaan sekä iskemään tiukasti vastaan.

Australian nopeahkot olosuhteet muuttuvat iltaottelun viileydessä jonkin verran hitaammiksi, joka suosii parempaa puolustajaa eli Murrayta. Pallo tulee peliin lähes loputtomasti ja Raonicin on tehtävä töitä vastaavasti. En ole vielä aivan vakuuttunut Raonicin fysiikan riittävyydestä, vaikkakin miehen liike on terävöitynyt upeasti vuosien takaiseen verrattuna. Verkolle päästyään miehen ulottuvuus ja terävyys muodostaa käytännössä seinän, jolla on myös varsin hyvä ja kuollettava tatsi. Fyysinen haaste on nyt kuitenkin lähes maksimaalinen, joten ei tämä kovin hyvältä Raonicin vinkkelistä näytä.

Miehen täytyykin hakea pommituksellaan aktiivisesti nopeita ja vaihtelevia ratkaisuja sekä vältettävä pidempiin palloralleihin joutumista, varsinkin aavistuksen aseettomalla rystypuolellaan. Kaikki työkalut hänellä tähän ison pelin toteutukseen hyvän syötön ja tulisen kämmenen myötä on olemassa, joten ei voittokaan aivan poissuljettu ole, vaikka se vaikeaa onkin.

Murray pitää laittaa arpomaan suuntia ja kimpoilemaan lähes holtittomasti ympäri kenttää. Peli pysyy hurjan syöttöpommituksen myötä luonnostaan rytmittömänä, eikä Murrayta saa päästää juurikaan jauhamaan peliään. Ison syötön perään kämmentappoja joka puolelle, pam ja pam. Mahdolliset marjat korjataan sitten verkolta, plop.

Ei varmasti ole montaakaan pelaajaa, joka nauttisi Rainicin kohtaamisesta, koska hirmuinen syöttövire pitää pelin tosiaan rytmittömänä ja epämiellyttävän yksipuolisena. Niin sanottua hyvää match-upia miehestä ei saane kukaan.

Jostain syystä Andy Murray on viime kierroksilla halunnut voittaa jokaisen pisteen ja marmattanut itselleen sekä tiimilleen käytännössä jatkuvasti. Juuri tämä rytmittömyys ja krooninen voimattomuus Raonicin syöttövuoroissa saattaa hyvinkin tuskastuttaa Murrayta, jonka täytyisi sinnikkäästi kytätä murtomahdollisuuksia ja kyetä luomaan painetta Raonicin syöttövuoroilla.

Jos mies ei tähän pysty, kasvaa paine omien syöttöjen pitämiseksi rajusti. Hyvällä asenteella ja huimalla kokemuksellaan Murray nämä tilanteet todennäköisesti selvittää, mutta jos asenne jättää vähänkin toivomisen varaa tai paineet kasvavat silmin nähden, on Raonic nälkäisenä erittäin vaarallinen. Hän ei kainostele tulittaa Murrayn kakkosista, joten ykkössyötön prosentin pitää pysyä varsin korkealla.

Eurosport näyttää ottelun klo 10.30 alkaen.