03/12/2016

Joulukalenteri #3: Stanin slamit

Viimeiset kolme vuotta Stan Wawrinka on mennyt tahdilla Grand Slam-voitto per vuosi. Luukusta kolme kurkistaakin Stanin slamit.

Sarja alkoi Australiasta 2014, jolloin finaalipöydän pelimerkit piti olla jaettu lähinnä Rafael Nadalille, sillä Stanin ensimmäinen voitto espanjalaisesta antoi yhä odotuttaa itseään. Finaalissa mies teki Nadalista kuitenkin täyden vastaantulijan ja voitti ennen kaikkea omat demoninsa, kun vaivainen Nadal alkoi hiipiä takaisin otteluun. Voitto oli iso ja merkityksellinen monin tavoin. Tuon jälkeen Nadalin alamäki alkoi ja espanjalainen on voittanut vain yhden slamin. Stan taas on ollut parhaimmillaan kiertueen hurjin peluri, huonoimmillaan toki kaikkea muuta. 

Pelillinen aaltoliike jatkui Australian jälkeen reilun vuoden, mutta Roland Garrosilla 2015 natsasi taas. Tällä kertaa finaalissa kaatui Ranskan mestaruutta vimmaisesti hamunnut ykkönen Novak Djokovic, joka ei kenties kestänyt painetta ura-Grand Slamin suhteen, mutta ei myöskään Stanin pommituksen suhteen. Muistijäljeksi vuoden 2015 Garrosilta jäi myös Stanin punasävytteiset unikalsarit vai olivatko ne tosiaan miehen pelishortsit?

Kolmas mestaruus tuli tänä vuonna US Openista. Mies oli vähällä tippua jo alkukierroksilla, mutta tiukka voitto englantilaisesta Daniel Evansista sai pelin jengoilleen ja taas mentiin. Finaalissa kaatui jälleen Djokovic, vaikka ensimmäinen erä meni vielä Stanin överiräiskimisestä johtuen niukasti serbille. Kun sihti löytyi, oli loppu käytännössä yhtä päätyä. Paras Stan saa parhaan Novakin pois tolaltaan ja hyväkään Novak ei pärjää puolestaan parhaalle Stanille. Yksinkertaisen kaunista matematiikkaa tämä.

Aaltoliike on ollut kovaa, mutta toisaalta hyvä näin. Parempi hurjat piikit kuin ikuinen alisuoritus.