14/12/2016

Joulukalenteri #14: Roger Federer ja 14 vuotta top10:ssä

Luukku 14 kertoo paitsi ajan armottomasta hampaasta myös Roger Federerin hyvyydestä. Sveitsiläinen ehti ennen tätä vuotta olla peräti 14 vuotta putkeen ATP-rankingin topkympissä.

Se on käsittämätön suoritus. Hyvä ja ajoittain tietysti loistava pelitaso on pysynyt yllä, jota loukkaantumiset eivät juuri ole päässeet häiritsemään.

Tänä vuonna näin kuitenkin kävi ja Federer ei enää kärkikymmenikköön kuulu, vaan lojuu kauden päätöslistan sijalla 16. Kausi päättyi Wimbledonin jälkeen polvivaivoihin, mutta jo alkuvuoden aikana mies pelasi varsin säästeliäästi ja jätti mm. Amerikan kevätkiertueen väliin.

Aika tekee siis tehtäväänsä ja ensi vuonna miehellä on täysi työ pitää itsensä pelikunnossa ja sitä kautta myös topkympissä. Uusimmat nousukkaat, Dominic Thiemin, Nick Kyrgiosin ja Alexander Zverevin johdolla, eivät ole koskaan kohdanneet sitä Federeriä, joka olisi ollut täysin lyömätön. Federerin suhteen heillä on ja toisaalta taas ei ole sitä kunnioitusta, joka aiheuttaisi heissä elämää suurempia pelkotiloja. Vanha sukupolvi tulee aina tähän uransa kamalimpaan vaiheeseen. Olisi sääli nähdä Federer rämpimässä sarjassa ynnämuut kovin pitkään. Jos Nadalin kohdalla tuleva massakausi näyttää missä mennään, on Federerin näytön paikka ruoholla. Vain siellä miehellä on vielä isompi yllätysmahdollisuus, kuten Wimbledonissa tänä vuonna nähtiin.

Yksi asia on kuitenkin todennäköinen. Kaikki pelkäävät Australiassa, kenen osaan kaaviossa sveitsiläinen osuu.