09/12/2016

Joulukalenteri #9: Rafael Nadalin ranking

Luukku yhdeksän kurkistaa Rafael Nadalin rankingiin ja espanjalainen löytyy sijalta yhdeksän.

Niinpä niin. Ties monennenko comebackin tehneen Nadalin kausi oli lopulta pettymys. Yllättäviä, mutta myös odotettuja tappioita mahtui kauteen liian paljon, jotta voitaisiin puhua paluusta huipulle, kun vertailuna on miehen aiempi suoritustaso, joka on ollut niin hurja. Karu totuus onkin, että kaksi turnausvoittoa ja olympiakulta nelinpelissä on tämän tason pelaajalle melko laiha lohtu.

Toki peli parantui edelliskaudesta ja ajoittain nähtiin jopa sitä vintage-Nadalia, josta espanjalainen tunnetaan, mutta käsittämättömiä jäätymisiä ja kämmenlyönnin pätkimistä nähtiin edelleen varsin paljon.

Uransa loppusuoran pelaajille on tunnusomaista, että viimeinen iso menestys tulee heidän paraatialustalla, eikä Nadal ole tässä poikkeus. Tänä vuonna peli kulki parhaiten massoilla, erityisesti Monte Carlossa, josta tuli mestaruuden lisäksi nippu hyviä päänahkoja mm. Stan Wawrinkan ja Andy Murrayn muodossa. Tämä oli kuitenkin vain pieni valonpilkahdus vuoteen. 

Moni nuori pelaaja ja toisaalta myös kokeneempi kehäkettu sai ensimmäisiä päänahkoja Nadalista ja se on espanjalaisen kannalta huolestuttavaa. Kaava Nadalin voittamiseksi on tiedossa ja sitä käytetään surutta. Tuntuu ajoittain jopa pahalta katsoa kuinka miestä viedään syötönpalautuksista lähtien niin, ettei espanjalainen pääse palloissa kuskin paikalle vaan joutuu jatkuvasti blokkailemaan ja puolustamaan. Liikkeestä on kadonnut se räjähtävä ja ratkaiseva 5-prosenttinen, joka vie pelin tehoista pois 20-30 prosenttia. 

Jalat eivät ole entisensä ja se näkyy kaikessa karusti. Suurin ongelma on jalkojen voimantuotto lyönteihin sekä se pieni, mutta ratkaiseva liike optimaalisiin lyöntiasentoihin ja -positioihin.

Kaikkien, mutta aivan erityisesti Nadalin, kannalta paras uutinen lienee Novak Djokovicin hiipuminen, joka antaa varmasti uskoa espanjalaiselle. Ongelmana ovat kuitenkin myös monet muut ja varsinkin nuoret uhkaajat, joihin Nadal tuntuu kaatuvan kärkinimistä eniten. Ei paljon auta, jos miehellä olisi pieni henkinen yliote esimerkiksi Murraysta ja Federeristä, kun näihin isoihin otteluihin ei pääse käsiksi.

Ensi vuosi onkin tietyllä tapaa se viimeinen näytön vuosi. Jos menestystä ei tule enää "edes" massoilla, niin on aika sanoa hyvästit yhdelle suurimmista.