04/12/2016

Joulukalenteri #4: Neljä putkeen

Luukku neljä nostaa vielä kerran esiin Novak Slamin. Serbi oli kesällä kaikkien neljän Grand Slamin hallitseva mestari pienen, mutta merkityksellisen, hetken Roland Garrosin jälkeen.

Saavutus on täysin omaa luokkaansa nykytenniksessä ja varsinkin tässä ajassa, jolloin taso on näin kova. Omassa arvoasteikossani tuo on täysin uniikki saavutus ja voidaan alkaa jo pohtia, miehen muiden saavutusten ohella, onko Novak Djokovic kenties kaikkien aikojen paras. Väite olisi mielestäni täysin perusteltavissa. 

Moni voisi kuitenkin väittää, että esimerkiksi Roger Federer ja Rafael Nadal ovat taantuneet ja Djokovicin urakka olisi helpottunut sitä kautta, mutta sillä ei juurikaan ole merkitystä. Saihan monien parhaana pitämä Federerkin mellestää uransa alun huippuvuodet vailla "todellista" uhkaajaa ennen kuin Nadal ilmestyi kuvioihin. Ei ole tietysti heidän vikansa, että molempien taso oli vain niin paljon muita parempi.

Djokovicin saavutus on kuitenkin jotain sellaista, mitä Federer ja Nadal eivät omissa primetimeissaan pystyneet saavuttamaan. Novak pystyi. Paineet tämän vuoden Garrosilla olivat varmasti hurjat, mutta mies kesti ne ja sai Slaminsa tänä vuonna täyteen. Viime vuonna Stan Wawrinka murskasi saman unelman, kuten eilisessä luukussa kävi ilmi, mutta uusi mahdollisuus tuli tasan vuotta myöhemmin, mikä sekin on osoitus hurjasta tasosta.

Djokovicin itsensä kannalta olisi todennäköisesti ollut hyväksi, jos tämä Slam olisi tullut täyteen jossain muualla kuin Ranskassa, sillä asian käsittely ja prosessointi jäi varmasti pintapuoliseksi, kun aika Garrosin ja Wimbledonin välillä on kovin lyhyt. Motivaatiota moisen jälkeen on varmasti tarkistettava tuollaisen saavutuksen jälkeen. Nyt tähän ei jäänyt juuri aikaa ja pelit Ranskan jälkeen ovat sakanneet pahasti. Uuden motivaation löytäminen ei välttämättä ole helpoin tehtävä.

Jäämme jännityksellä odottamaan millainen Djokovic palaa kentille ensi vuonna. Australia kertoo jo paljon, miltä tuleva vuosi tulee serbin osalta näyttämään.