25/01/2019

Ennakko: Novak Djokovic vs. Lucas Pouille, semifinaali Australian Open 2019

Miesten puolella on enää kaksi ottelua jäljellä eli finaali sekä tämä semifinaali Novak Djokovicin ja Lucas Pouillen välillä. Tässä ennakko!

Miehet kohtaavat nyt ensi kertaa, joten vanhoja taakkoja ei sinällään ole. Fyysistä taakkaa on sen sijaan turnauksessa kertynyt hyvin eri tavalla. Kun Djokovic on taistellut ja taiteillut itsensä semifinaaliin noin kymmenessä tunnissa, on Pouillella taakkaa 1.5-kertaisesti eli lähes 15 tuntia. Se ei voi olla vaikuttamatta otteisiin perjantaina, varsinkin kun ottelu pelataan päiväsessiossa, jolloin on tukalan kuuma, vaikka katto kuumuuden takia suljettaisiinkin.

Novak Djokovicin tie semifinaaliin ei kaikilta osin ole ollut helppo. Serbialainen otti tiukati yhteen Daniil Medvedevin kanssa äärimmäisen fyysisessä ottelussa, joka selvästi söi miehen fysiikkaa rajusti. Kei Nishikorin valitettava keskeyttäminen vajaan tunnin pelin jälkeen puolivälierässä oli kuitenkin juuri sitä, mitä Djokovicinkin mukaan "lääkäri määräsi". Lepoa tuli nyt juuri sopivaan kohtaan.

Lucas Pouillella moista luksusta ei ole ollut. Matkalla on tullut ikään kuin "turhia erätappioita" 2-0-johdossa, eikä oikeastaan mikään ottelu ole ollut läpijuoksu ehkä ensimmäistä kierrosta lukuunottamatta. Kun haarukassa on jo nyt uran paran Grand Slam-suoritus voi vatsa olla alitajuisesti kylläinen, eikä paras peli sittenkään irtoa, vaikka haluja kuinka olisi. Fyysisen kuorman painaessa jälki voi olla yhtä tylyä kuin tänään ensimmäisessä semifinaalissa Rafael Nadalin ja Stefanos Tsitsipasin välillä.

Ongelmana Djokovicin kanssa aina on, että hänellä on vähintään kaksi raudanlujaa, lähes pettämätöntä pelitapaa. Toinen on se hyvin aggressiivinen takarajan päällä liimattuna seisova moukaroija ja toinen se kaiken hakeva seinä, joka rankaisee kulman avaamisesta tai lyhyestä pallosta välittömästi. Australiassa Djokovic on turvautunut hyvin paljon jälkimmäiseen, vähemmän hohdokkaaseen, pelitapaansa, jolla hän uuvutti muun muassa juuri Medvedevin aivan totaalisesti noin kahdessa erässä. Hän pystyy tekemään näistä otteluista lähes puhtaita fysiikkataisteluita ja siinä kisassa Pouille tulee olemaan vielä suupala.

Pouillen tulee kaikesta huolimatta olla se aloitteellisempi, rohkeampi ja lopulta myös henkisesti sitkeämpi, vaikka se ajoittain tuntuisikin pään seinään lyömiseltä. Hän voisi terävällä syöttämisellään ja peruslyönneillään saada stadionia puolelleen ja Djokovicia hieman epätasapainoon ja ärtyneeksi. Silloin hänellä olisi pieni paikka iskeä, vaikkakin Djokovicillä onkin paha tapa pelata äärimmäisen armottomasti ja painavasti kaikissa mahdollisissa tilanteissa ja myös siis silloin, kun peli "ei kulje". Sen seinän voittaminen on usein mahdotonta.

Vaikka Djokovicia ajoittain moititaan eräänlaisesta kiitoratatenniksestä, jossa palloa lyödään suurilla marginaaleilla lähes jatkuvasti keskikaistaan painavalla ja pitkällä pelillä ilman kulmien avaamista, niin Djokovic suorastaan nauttii, kun joku lopulta erehtyy kulmaa avaamaan. Silloin lähes poikkeuksetta lävähtää serbiltä vielä jyrkempi kulma ja piste on ohi.

Medvedev tosiaan kokeili osin hyvälläkin menestyksellä hieman toisenlaista taktiikkaa, jossa hän löi esimerkiksi rystyään lähes kentän keskimerkin tuntumaan Djokovicin rystylle ja pyrki murtamaan Djokovicin ikään kuin tämän  omin keinoin. Se toimi ajoittain hyvin ja Djokovic oli selvästi hieman turhautunut ja kärsimätön, mutta lopulta se siis kulutti venäläisen täysin loppuun ja Djokovic marssi tähän semifinaaliin.

Vähän samaa pelkään tämän ottelun osalta ja veikkaankin, että Djokovic marssii tästä tuoreempana finaaliin. Djokovic 3-0.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2019.