21/01/2019

Ennakko: Puolivälierät (osa I), Australian Open 2019

Turnaus etenee junan lailla ja puolivälierät ovat täällä! Tässä ennakot tiistain otteluihin!

Stefanos Tsitsipas vs. Roberto Bautista Agut
Pelaajien raivaamia reittejä katsellen, tämä on ehdottomasti isoin yllätyspari puolivälieriin. Vastakkain ovat hurjaa nousua tekevät nuori tähti (Tsitsipas) sekä alkukauden kovimmat voitot ottanut kuuma pelaaja (Bautista Agut). Kummallekin Grand Slamin puolivälieräpaikka on uran ensimmäinen, mutta varsinkaan Tsitsipasin kohdalla se ei ole viimeinen, vaan ensimmäinen monista.

Tsitsipas otti uransa kannalta kenties isoimman voiton edellisessä ottelussaan Roger Federeristä, joten paljon riippuu puolivälierässä siitä, miten nuori kreikkalainen on tämän voiton käsitellyt. On suuren suuri askel ottaa Grand Slamissä iso voitto Federerin kaltaisesta legendasta. Se voi tuntua henkisesti niin hurjalta voitolta, että olo on kuin turnausvoittajalla, vaikka turnaus on vasta puolessa välissä. Federer-voiton käsittely onkin avainkysymys Tsitsipaksen mahdollisuuksiin ottelussa. Piinaavan tiukan neljäeräisen taistelun jälkeen henkinen tankki tyhjenee väkisinkin jonkin verran. Toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Siinä mielessä Tsitsipasta mitataan nyt urakalla, varsinkin kun vastaan tulee hurjasti taisteleva Bautista Agut, joka ei anna tuumaakaan periksi.

Mutta. Espanjalaisen taistelulla on ollut hintansa. Takana on nyt kolme viisieräistä taistelua ja vain yksi "helpompi" 3-0-voitto neljässä ottelussa ja jo noin 14 tunnin kuormalla. Vaikea nähdä, että tämä ei vaikuttaisi fyysiseen jaksamiseen ottelun edetessä ellei heti jopa ottelun alussa. Toki kuormaa on Tsitsipaksellakin, neljä neljäeräistä (vajaa 13 tuntia), mutta pelityyli ei ole niin kuluttava kuin Bautista Agutilla, jonka on mielestäni täysin välttämätöntä voittaa ensimmäinen erä voittaakseen tämän ottelun, ettei selkäranka katkea samaa tahtia fysiikan kanssa.

Pelillisesti ottelu on upea kontrasti, jossa takarajalla pysyttelevä Bautista Agut yrittää selvittää Tsitsipaksen monipuolisuuden kaavan. Kreikkalainen osoitti erityisesti ottelussa Federeriä vastaan kuinka vahva hän on takakentältä, mutta myös erittäin vaarallinen kentän sisäpuolelta verkkopeli mukaan lukien. Federer jäi usein hieman jopa neuvottomaksi takakentän palloralleissa, kun kovaa iskevä Tsitsipas iskikin niin rajusti vastaan. Tämä peli on kuitenkin Bautista Agutin vahvuus, joten näkisin, että Tsitsipaksen olisi hyödynnettävä nyt maksimaalisesti aggressiivisintä peliään ja otettava aloitteet sekä aika pois espanjalaiselta.

Monipuolisella ja sekoittelevalla pelillään Bautista Agut kaatuu erin 3-1 ja Tsitsipas jatkaa läpimurtoaan Grand Slam-tason semifinaalipaikalla.

Rafael Nadal vs. Frances Tiafoe
Ensimmäisten puolivälierien iltaottelussa nähdään puolestaan kisan suurin yllättäjä, Frances Tiafoe, joka on pelannut itsensä hurjalla sykkeellä ja suurella sydämellä nyt siis jo puolivälieriin. Matkalla on kaatunut mm. pitkästä aikaa lupaavasti pelannut Grigor Dimitrov ja pikkuhiljaa Grand Slamien kestomenestyjiin lukeutuva Kevin Anderson, joten Tiafoe on hyvinkin terävässä kunnossa ja valmis vaikka mihin. Mies pelaa pelotonta ja ennakkoluulotonta peliään erinomaisella tasolla juuri nyt ja hänen lyöntiensä terävyys hakee oikeastaan koko jäljellä olevasta nipusta vertaistaan.

Testi on kuitenkin nyt kovempi kuin mikään tähänastisista, sillä huonosti ei ole esiintynyt myöskään Rafael Nadal. Kaikki ottelut on toistaiseksi niputettu numeroin 3-0 ja peli on ollut suurelta osin terävää ja ennen kaikkea tehokasta. Ottelut ovat olleet Nadalin mittapuulla nopeita ja aikaa kentällä on tuhraantunut vasta vajaa yhdeksän tuntia. Uudistunut syöttö on ollut terävämpi kuin aikoihin ja sitä siivittävä kämmen totutun tehokas eri lyöntisuuntineen. Kämmen pitkin linjaa lävähtää jälleen hyvin armottomasti ja se on myös puolivälierässä lyönti, jota hänen tulee käyttää rohkeasti. Pelipositio on pysynyt sitkeästi takarajan tuntumassa, eikä vielä kukaan ole saanut häneltä vielä otettua aikaa pois.

Tässäkin ottelussa on tietynlaista kontrastia odotettavissa sillä Nadalin moukarointi vaikeutuu huomattavasti, jos suoremmin tulittava Tiafoe onnistuu iskemään Nadalin korkeaan, mutta iltaolosuhteessa hitaampaan pomppuun tulisesti vastaan. Se tietää Nadalille vähintäänkin pientä pulmaa, sillä onnistuessaan se painaa Nadalia taaemmas ja voi hyvin olla, että juuri tämä ottelu kulminoituu siihen, kumpi pääsee kuskin paikalle takarajan tuntumaan. Lisäksi Nadalin tulee varoa Tiafoen herkkiä käsiä, sillä amerikkalainen osaa myös erittäin maukkaat ja oikea-aikaiset stopparit sekä upeat lentolyönnit.

Kummatkin osaavat puolustuspelin, mutta sen kautta ei voi tätäkään ottelua voittaa, sillä fyysisesti se syö aivan liikaa, jolloin terävyys katoaa samaa tahtia. On pysyttävä pelin päällä ja liikuteltava vastustajaa rajusti, joko Nadalin yläkierreriepottelulla tai Tiafoen nopeasti lävähtävillä pommeilla, joilta kysytään nyt äärimmäistä luotettavuutta, sillä pallo tulee usein takaisin. Molemmat pyrkivät varmasti päättämään pisteitä aktiivisesti myös verkolta ja siis erityisesti Tiafoe, joka tuskin kuitenkaan pystyy kolmen voittoerän verran Nadalia takakentältä horjuttamaan.

Kuten aina, syöttäminen näyttelee tässäkin ottelussa isoa roolia. Nadalin on pitäydyttävä tässä uudessa syöttöformissaan, sillä amerikkalainen iskee kyllä isosti varsinkin kakkosiin vaikka ne tulisivatkin vasurikierteenä. Vastaavasti Nadal on tulittanut vastustajien kakkosista hyvinkin aktiivisesti suoraan esimerkiksi rystykrossipommiaan, joka tuntuu muutenkin olevan kohtalaisen hyvässä iskussa. Kulmia ja vauhtia vaikuttaa löytyvän pelottavan hyvin.

Tiafoe taistelee, mutta Nadal on vielä vahvempi, joten 3-0 ja Nadal semifinaaliin.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2019.