19/01/2019

Reality check, Australian Open 2019

Kolme kierrosta Australian Openia takana, joten aika tehdä uudelleentarkastelua ennakkoon.

Isossa kuvassa näyttää vahvasti siltä, että näinkin nopeilla kentillä hyvin paljon tulee kulminoitumaan siihen, kuka pystyy pitämään takarajasta kiinni pisimpään? Vielä ei monikaan suosikki ole taaksepäin pahemmin ajautunut, mutta testien koventuessa näin tulee jossain vaiheessa monelle käymään. Ennemmin tai myöhemmin.

Novak Djokovic
Mielestäni edelleen kisan suurin suosikki, vaikka ottelu nuorta Denis Shapovalovia vastaan ei kaikilta osin vakuuttanut. Djokovic turvautui hurjasti puolustukseensa ja oli yllättävänkin passiivinen, mikä toki riitti lopulta voittoon, sillä Shapovalov oli hyvin virheherkkä, sillä Djokovicin puolustus on hurjalla tasolla. Djokovic jäi totuttuun nähden nyt selvästi kauemmaksi takarajasta pelaamaan ikään kuin turvallisuuden kautta ja onkin selvää, että tämä peli tuskin riittää. Mutta taas toisaalta, hän nostaa tasoaan ja pelipositiotaan ylemmäs, kun tilanne sitä vaatii. Paineet ovat selvästi kovat ja tämä ensimmäinen testi oli varmasti hyvä herätys. Seuraavalla vastustajalla Daniil Medvedevillä on kaikki aseet Djokovicin lyömiseen, mutta riittääkö nuoren haastajan tasaisuus ehdottoman ja vaadittavan huipputason pitämisessä, niin enpä vielä usko.

Roger Federer
Vakuuttavia otteita ja melko kliinisiä voittoja toistaiseksi, joten kakkossuosikin asema tämän viikon perusteella. Ei ole ollut vielä mitään hätää, mutta ei toisaalta vielä mitään yliluonnollistakaan, paitsi tietysti se, että miten 37-vuotiaana voi pelata edelleen näin hurjalla tasolla. Kuorma ollut vielä kevyt ja vauriot minimaalisia, joten vähintään semifinaali Federerillä nyt hyvin haarukassa. Pahin uhka reitillä oli mielestäni Marin Cilic, joka on kuitenkin joutunut jo nyt uurastamaan hyvin paljon, joten voi olla, ettei viime vuoden finaaliuusintaa nähdä kvartseissa. Toki myös Federerin seuraava ottelu Stefanos Tsitsipasta vastaan on hyvin mielenkiintoinen testi ja näyttää paljon sveitsiläisen iskukyvystä.

Rafael Nadal
Federerin tavoin ehkä sitä vakuuttavinta antia tähän mennessä. Uusi, pientä hienosäätöä saanut syöttö on toiminut ajoittain mallikkaasti ja Nadal majailee hyvinkin sitkeästi edelleen takarajan päällä. Tämä siis siitä huolimatta, että pelinopeus on näillä alustoilla hurja ja espanjalaisen lyönnit voima-/kierrelatauksineen vaativat usein aikaa, mutta toistaiseksi, ilman kovaa painetta, peli on suoraviivaista ja toiminut täydellisesti. Helpotusta semifinaalireitille tuo Kevin Andersonin yllättävä tippuminen. Comebackiaan tekevä Tomas Berdych seuraavaksi, joten tavallaan vaaran paikka, mutta koska Berdych lienee henkisesti edelleen Berdych, niin Nadal jatkaa moukarointiaan.

Alexander Zverev
Hyvää, kypsää ja ennen kaikkea aggressiivista pelaamista hyvin positiivisella peli-ilmeellä. Pitänyt viime vuotta paljon paremmin myös takarajan, eikä ole juurikaan valunut liian taakse kovinkaan pitkiksi ajoiksi. Kaikki vaikuttaa hyvältä, mutta iso, iso, iso testi tulossa Milos Ranocia vastaan seuraavaksi. Jos kanadalainen syöttää yhtä hurjasti kuin tähän mennessä, niin silloin ei jää ylimääräistä marginaalia missattavaksi Zverevillekään. Jos saa palautettua palloja peliin, on luonnollisesti täydet mahdollisuudet edetä kohti loppupelejä.

Milos Raonic
Syöttäminen nyt niin hurjaa, että pakko nostaa pitkästä aikaa listalle Grand Slamien yhteydessä. Gorn Ivanisevic saanut kanadalaisjätin pakettia hyvin kuntoon, joten iso paikka ja mahdollisuus käsillä juuri nyt. Edennyt suht mukavasti ja tasaisesti hyvän syöttämisen siivittämänä. Sai hyvän, mutta myös rankan neljän tunnin testin toisella kierroksella Stan Wawrinkasta, mutta selvitti sen hienosti, mikä varmasti toi lisää itseluottamusta. Äärimmäisen vaarallinen kaikille, jos ei hyydy kuumuuteen tai pitkiin otteluihin.

Marin Cilic
Oli kaatua jo Fernando Verdascoon, mutta taisteli voiton. Nyt peliä on kuitenkin kertynyt jo lähes kahdeksan tuntia kierroksiin kaksi ja kolme, joten voi tuntea pientä väsymystä jo nyt. Vastaan tulee hurjassa iskussa oleva Roberto Bautista Agut, joka ei jätä mitään kiveä kääntämättä ja taistelee leijonan lailla, joten suuren vaaran paikka kroaatilla jo seruaavalla kierroksella. Cilicin onneksi myös espanjalaisella hurja kuorma alla jo nyt. Kaksi viisieräistä syö tässä kuumuudessa terävyyttä karusti.