22/01/2019

Ennakko: Puolivälierät (osa II), Australian Open 2019

No niin, vihdoin meni ennustuksissa jotain oikeinkin, joten yritetäänpä jatkaa samaan tapaan! Tässä ennakot keskiviikon puolivälieriin!

Milos Raonic vs. Lucas Pouille
Päiväottelussa kohtaavat siis Milos Raonic ja Lucas Pouille, joten jonkinlainen yllätyspari on kyseessä tässäkin parissa.

Raonic on edennyt turnauksessa tasaisen varmasti haastavasta kaaviosta huolimatta ja lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Kanadalainen on pelannut upeasti ja matkalla onkin tullut vain yksi erätappio Stan Wawrinkalle. Lisäksi matkalla ovat kaatuneet muun muassa Nick Kyrgios sekä edelliskierroksen Alexander Zverev, jota vastaan Raonic oli paitsi tehokas, niin myös taktisesti hyvin älykäs rystysliceineen ja vauhdin poisottamisineen, mikä kypsytti nuoren leijonan lähes täysin. Kuormaa Raonicille on kertynyt tähän mennessä varsin kohtullisesti, mikä on varsinkin pitkälle pelaajalle Australian kuumuudessa erittäin tärkeää. Toiselle viikolle tulee päästä tuoreena, mikäli mielii päästä maaliin saakka. Raonicin kohdalla nämä ovatkin nyt niitä vuosia ja turnauksia, jolloin alkaa oikeasti olla se korkein aika tehdä suurin tulospiikki, ennen kuin uusi sukupolvi iskee laajemmalla rintamalla.

Pouille'lla kaavio on ollut hieman "helpompi". Siitä huolimatta hän on raatanut kentällä jo pari tuntia pidempään ja joutunut taistelemaan jo yhden viisieräisen ja kaksi neljäeräistä ottelua. Taistelusta ei mikään ole jäänyt kiinni, mutta energiaa on tietysti kulunut.

Raonicin pelin sielu on ollut miehen hurja syöttäminen, minkä myötä hänen murtaminen on vähintäänkin haastavaa. Täysin mahdotonta se ei tietenkään ole, sillä syöttö on murrettu kuitenkin joitakin kertoja useammassa ottelussa. Tässäkin kohtaamisessa syöttäminen näyttelee tietysti isoa roolia, sillä pelin rakentaminen sen varaan tuo jo yksinään valtavan määrän pisteitä. Iso syöttö ja hurja kämmen perään on tietysti se eniten esiintyvä peruskuvio Raonicilta, mutta kuten sanottua, hänen peliinsä on tullut muutakin variaatiota Goran Ivanisevicin valmennuksen myötä. Mies pelaa fiksummin, eikä peli ole pelkkää monotonista paukuttamista tai passiivista odottelua, vaan sopiva sekoitus siltä väliltä. Pakka on nyt paremmassa ja kypsemmässä kunnossa kuin kenties koskaan.

Sitä se toki on myös Lucas Pouillella, sillä puolivälieräpaikka sivuaa hänen parastaan Grand Slameissä, mutta paljon kysymysmerkkejä liittyy hänen kykyynsä palauttaa Raonicin syöttöä ja vastata tämän aggressiiviseen peliin. Kun Raonic hoitaa syöttövuorojaan, niin paineet omien syöttöjen pitämiseen kasvavat, sillä hyvin usein Raonicille riittää yksikin murto tai sitten se luupäinen luotto siihen, että tie-breakissä homma viimeistään hoituu. Pouillelta löytyy taistelutahtoa ja vastaiskupeliä varmasti paljon, mutta riittääkö se, jos ja kun Raonic tulee päälle ja pyrkii ihailtavan usein päättämään pisteet nykyisin myös verkolta, missä hän on pelottava näky kaikessa ulottuvuudessaan.

Raonic jatkaa hyvää turnaustaan 3-0-voitolla.

Novak Djokovic vs. Kei Nishikori
Jotenkin tuntuu siltä, että tämän kaksikon kohtaamisista olisin kirjoittanut tuhat ennakkoa, sillä he tuntuvat kohtaavan jatkuvasti näissä Grand Slam-ympyröissä. Viimeksi näin kävi viime syksyn US Openissa, jonka ennakko olisi hyvin validi myös tällä kertaa.

Periaatteessa tämän kaksikon asetelma kulminoituu aina siihen, että hyvin samantyyppisinä pelaajina parempi (Djokovic) voittaa aina. Keskinäisten otteluiden voitot ovatkin 15-2 Djokovicille. Nishikorin viimeisin voitto on niinkin kaukaa kuin vuodelta 2014 (US Open). Kun Djokovic on puolestaan voittanut japanilaisen tuon jälkeen 14 kertaa peräkkäin, niin ihan kauheasti en laittaisi roposiani kiinni Nishikorin puolesta. En varsinkaan nyt, kun Djokovic ei ole minkäänlaisessa lamassa, vaan erittäin, erittäin vaikeasti voitettavissa serbin huonommallakin pelillä.

Niin, huonommallakin pelillä. Edelliskierroksilla Djokovic ei ole aivan täysin vakuuttanut, sillä hän on ollut ajoittain hyvinkin passiivinen pelissään ja tehnyt ikään kuin sen, mikä on riittänyt. Edellisottelussa Daniil Medvedev laittoi Djokovicin välillä todella ahtaalle ja antoi tämän maistaa myös omaa lääkettään. Venäläinen palautti palloa keskikaistalle kymmeniä kertoja liikoja kulmia avaamatta ja yrittäen saada horjutettua Djokoviciä fyysisesti. Medvedevin kohdalla se ei kuitenkaan toiminut, sillä mies hyytyi enemmän itse. Mutta selviä merkkejä Djokovicin kuolevaisuudesta kuitenkin saatiin. Hän ei ole sittenkään voittamaton.

Keskiviikkona ongelma lienee kuitenkin se, että molemmilla on alla hurjan fyysiset ja pitkät ottelut, joten kumpikaan ei liene täysin tuoreella kropalla liikkeellä. Silloin esiin astuu yleensä aggressiivisempi ja tulivoimaisempi Djokovic, joka tietää, että tasoa on turnausvoittoa ajatellen nostettava ja peliä suoraviivaistettua, jolloin hän tulee kovaa päälle takarajan päältä ja pistänee Nishikorin elämänsä myllyyn jälleen kerran.

Djokovic semeihin 3-0.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2019.