23/01/2019

Ennakko: Rafael Nadal vs. Stefanos Tsitsipas, semifinaali Australian Open 2019

Semifinaalivaihe ja herkulliset asetelmat nuorten ja vanhojen kesken! Ensimmäisessä semissä torstaina kohtaava Rafael Nadal ja Stefanos Tsitsipas. Tässä ennakko!

Vaikka kaksikko kohtaa vasta toista kertaa (Nadal johtaa voitoin 2-0), on tässä monessa mielessä olemassa klassikon ainekset. Mielenkiintoisia kulmia otteluun tuovat muun muassa nuoruus vastaan vanhuus, tuleva hallitsija vastaan vanha hallitsija, vasuri vastaan oikuri, vasurin kämmen vastaan oikurin yhden käden rysty ja muut pelilliset kontrastit.

Kummallakin on omat selkeät vahvuutensa ja paljon tuleekin kulminoitumaan siihen, kumpi pääsee pelaamaan enemmän omaa peliään. Pääseekö Nadal paukuttamaan riittävästi takarajan päältä ja pitämään kreikkalaista ikään kuin juoksunarussa vai saako Tsitsipas rikottua Nadalin rytmiä ja otettua monipuolisella hyökkäyspelillään riittävästi aikaa Nadalilta pois?

On varmaa, että Nadal pyrkii hyödyntämään maksimaalisesti kämmentään Tsitsipaksen yhden käden rystyä vastaan. Korkeaan pomppuun yhden käden rystyä on aina ikävä lyödä. Se, pomppaako pallo iltasessiossa riittävän korkealle, jää kuitenkin nähtäväksi. Lisäksi kämmenessä tulee olla tällä kertaa myös loistava pituus ja paino, sillä kreikkalainen ottaa rystyään tarvittaessa mestarillisen aikaisin. Lisäksi Tsitsipaksen rysty tuntuu kestävän esimerkiksi muuan Federer-rystyä paremmin. Hyvä ja monipuolinen rysty, kuten Tsitsipaksella on, tietää Nadalille aina vaikeuksia, sillä juuri se isoin syömähammas on tällöin suuressa vaarassa tylsistyä pahasti ennen isompia tuhoja.

Nadal on hyödyntänyt tätä aina erityisesti slice-syötössään kakkosruutuun ja juuri siinä lyönnissä espanjalainen löytänee tehojaan hyvillä syöttö plus yksi -yhdistelmillä. Toki syöttäminen on muutenkin suuressa arvossa, mutta myös suurennuslasin alla varsinkin Nadalin pelissä. Turnauksessa aletaan olla nyt niin hurjassa vaiheessa menestyspaineiden kannalta, ettei uusi syöttö välttämättä aina toimi tai hän ei sitä uskalla käyttää. Tällöin Nadal turvautuu helposti vanhaan tuttuun, jolloin Tsitsipas saattaa päästä ainakin kakkossyötön päälle.

Peruslyöntipelissä Nadalin tulee pitää yllä monipuolisuutta ja lätkittävä kämmentään terävästi, tulisesti ja rohkeasti ja ennen kaikkea myös sinne linjaan. Samoin rystykrossi kysyy nyt jatkuvaa uskallusta ja siis tulivoimaa. Rohkeus onkin ehdottomasti yksi hänen avainteemoista, sillä Tsitsipas tulee otteluun varmasti yhtä huolettomana kuin vaikkapa Federeriä vastaan. Jännittäessään Nadal tukottaa lyöntinsä usein täysin överiin yläkierteeseen, joten rentous ja rohkeus pelata pitää säilyä koko ajan. Varsinkin nyt, koska ottelussa Federeriä vastaan Tsitsipaksessa vakuutti eniten juuri se nuoren haastajan pään kylmyys ja kyky pysyä ottelussa mukana, vaikka paineet ja ottelun intensiteetti olivat valtavat.

Tsitsipas on puolestaan vakuuttanut turnauksessa jo monella tavalla. Peli on ollut valtavan upeasti kasassa, vaikkei hänen peliään ole helpoin toteuttaa. Aggressiivinen peli vaatii aina paljon enemmän tuntumaa kuin vaikkapa keskikaistan pommittaminen tai puolustamisen kautta lähtevä pelitapa. Voitto Federeristä oli upea esitys, mutta palautuminen siitä henkisesti seuraavaan otteluun suurta taistelijaa, Roberto Bautista Agutia, vastaan oli mielestäni vielä suurempi osoitus miehen kypsyydestä tässä ja nyt.

Viime vuosi oli miehelle hurja kasvun vuosi ja varsinkin Milanon NextGen-turnaus oli sellainen maturiteettikoe, jolloin pojasta kasvoi mies. Nyt hän on jo jotain muuta kypsempää, jos vertaa vaikkapa Alexander Zvereviin, joka hakee vieläkin sitä Grand Slam-läpimurtoaan.

Tsitsipaksella tuo hetki on nyt. Hän pelaa letkeää omaa peliään, josta on periaatteessa hieman jopa vaikea ottaa selvää, mikä hänen juttunsa on, sillä niin monipuolinen ja arvaamatonkin hän tavallaan on. Tästä jo viime syksynä ja joulukalenterissa kirjoitinkin.

Pelitapa on kuitenkin saanut NextGenistä lähtien selkeyttä hyökkäyspelin osalta ja pyrkimys esimerkiksi verkkopeliin on iso palanen hänen peliään. Nadalia vastaan hänen tuleekin olla mahdollisimman rytmitön ja rakentaa jatkuvaa painetta espanjalaisen päätyyn. Se vaatii kuitenkin paljon hyvää ja äärimmäisen laadukasta rakentelua, sillä Nadal rankaisee kyllä armotta, jos aikaa jää vaikkapa ohituksille. Ennen kaikkea hänen pitää tehdä tai saada Nadal neuvottomaksi olemalla valmis oikeastaan kaikkeen mitä tämä yrittää. Takakenttäpelissä pitää pystyä vastamaan kaikki niihin kysymyksiin, joita Nadal kysyy esimerkiksi juuri edellä mainitun rystyn osalta.

Pelaajissa on paljon myös samaakin. Heidän asenteensa ja kunnioituksensa peliä kohtaan on suorastaan ihailtavaa, jolla he saavat puolelleen kaikki. Tässä turnauksessa vaikuttaa juuri nyt siltä, että nyt kohtaavatkin turnauksen kaksi kovapäisintä luupäätä, jotka eivät ikinä anna periksi. Eivät ikinä. Eivät yhtään. Sitkeys taistella, roikkua ja raastaa säilyy kuolemaan saakka.

Mutta, miten sitten käy? Nadal ei ole turnauksessa vielä erätappioita kokenut, eikä todellisia testejä vielä oikeastaan edes ollut, joten hän on varmasti tuoreempi, mutta olisiko Tsitsipas testiensä kautta valmiimpi? Toki heti toinen iso kysymys on se, onko Tsitsipas tämän vuoden tavoitteeseensa (yksi Grand Slam-välierä) jo päästyään ja loistavien voittojen jälkeen vieläkin riittävän nälkäinen jatkamaan täydellä henkisellä kuormalla myös Nadalia vastaan? Se vaatii älyttömiä voimavaroja pään sisällä, ei vain kropassa.

Jännäksi ja aivan erityisen mielenkiintoiseksi tämä menee, mutta sanotaan nyt näin, että vielä vallanvaihto saa odottaa ja Nadal jatkaa 3-1.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2019.