06/01/2019

Kausiennakko 2019

Uusi vuosi, mutta että uudet kujeet? Oikeastiko? Niinpä.

Vuosi vuodelta on lähempänä se hetki, jolloin joku uudesta sukupolvesta tai kokonaan uusi sukupolvi ottaa vallan tenniksessä. Merkkejä on saatu matkan varrella jo jonkin verran, mutta lopullinen valta-asema ei tunnu siirtyvän akselilta Novak Djokovic-Rafael Nadal-Roger Federer millään.

Voisiko tämä vuosi olla jo SE vuosi?

Toivon kovasti olevani jo pahasti väärässä, mutta itse en siihen sittenkään enkä vieläkään usko. Varsinkin jos mittarina käytetään vaikkapa Grand Slam-voittoa tai rankingin ykköspaikkaa. Matkaa Grand Slam-mestariksi on jokaisella nuorimman sukupolven pelaajalla edelleen liikaa ja jonkin sortin välisukupolveksi jäävä Kei Nishikori, Grigor Dimitrov, Milos Raonic ja kumppanit ei näytä pystyvän lopulliseen murtautumiseen. Turpaan lienee tullut yksinkertaisesti liian monta kertaa.

Tulevaa kautta pohjustettiin jo kovasti blogin joulukuisessa joulukalenterissa ja voikin olla paikallaan lukea kertaukseksi tai off-seasonlaisille uutena iltalukemisena ainakin luukut 1 (Djokovic, numero 1), 3 (Kolme uutta Masters-voittaja, 4 (Zverev, ranking 4), 8 (Thiem, ranking 8), 9 (Djokovic ja Golden Masters), 10 (TOP10 2019), 12 (Nadal ja Roland Garros nro 12), 14 (Djokovicin slamit), 15 (Tsitsipas, ranking 15), 17 (Nadalin slamit) ja 20 (Rogerin Slamit).

Näyttääkin siltä. että tämä vuosi mennään vielä vanhassa tutussa komennossa. Voi tosin olla, että tämä vuosi mennään myös kovin yksipuolisessa komennossa, jos Djokovicin loppukesästä alkanut vire oli enne tulevasta. Hän on selvästi jälleen motivoitunut ja Grand Slamit ovat ne mittarit, joiden lukemissa hän ensisijaisesti haluaa tulostaan kohentaa. Nadalin ja ehkä jopa Federerin on syytä olla huolissaan, jos Djokovic joulukalenterissa ennakoimani maksimin eli kaksi Slamiä nappaa. Matka on toki pitkä, mutta vauhti voi tänä vuonna olla kovempikin, eikä toisaalta kolmekaan Grand Slamiä älyttömästi yllättäisi.

Kausi alkaneekin Djokovicin komennossa. Australiassa magic number seven on ilman tapaturmia kovinkin todennäköinen ja jos tähtäimeen on isoin kirjaimin asetetettu Novak Slam numero kaksi, niin kevään ja kesän massoilla Djokovic saattaa olla jopa man to beat, jälleen kerran. Nadal saanee tehdä tänäkin vuonna täyden päivätyön Djokovicin kaatamiseen myös massalla. Ranskaan mennessä ollaan kuitenkin nähty onko Djokovicin tai vaikkapa Dominic Thiemin tai Alexander Zverevin vire riittävä kaatamaan vieläkään Nadalia Roland Garrosilla.

Sen jälkeen tuleekin ruohokausi ja kenties se viimeinen mahdollisuus Federerin Grand Slam-voitolle. Jotenkin on sellainen hytinä, että se jää tänä vuonna käyttämättä joko Djokovicin tai hyvän ja pitkähkön syöttö-kämmen-pelaajan (Kevin Anderson, Marin Cilic, Milos Raonic (?), jne) vuoksi. Yllätystappioiden riski kasvaaa nyt entistä rajummin Grand Slamien toisella viikolla. Vanhuus alkaa varmasti näkyä jo selvemmin.

Syksy kovine kenttineen saattaa avata mahdollisuuksia nuoremmalle sukupolvelle (Zverev, Tsitsipas, Khachanov), varsinkin jos Djokovic on saanut ne yksi, kaksi tai jopa kolme Grand Slamiä, jolloin takki on mentaalisesti varmasti vähän jo tyhjä. Toki jos alkukausi on ollut serbille pettymys, niin syksy on otollista aikaa ottaa tämän vuoden tapaan hyviä titteleitä. Nadal ja Federer lienee käyttänyt jo kovimmat paukut US Openiin mennessä ellei sitten kalenteriin ole tullut isoja aukkoja loukkaantumisten takia.

Näillä valinnoilla mennään siis kauteen 2019:
 • Australian Open: Novak Djokovic
 • Roland Garros: Rafael Nadal
 • Wimbledon: Novak Djokovic
 • US Open: Novak Djokovic

Kauden 2019 top-10 (perustelut ja sijat siis joulukalenterissa 10.12.2018)
 1. Novak Djokovic
 2. Alexander Zverev
 3. Rafael Nadal
 4. Roger Federer
 5. Kevin Anderson
 6. Andy Murray (hyvin suurella varauksella toki tässä vaiheessa, kun muutama matsi nähty!!!)
 7. Dominic Thiem
 8. Marin Cilic
 9. Stefanos Tsitsipas
 10. Karen Khachanov
Näillä siis mennään ja meni syteen tai saveen, niin toivotan kaikille lukijoille hyvää tennisvuotta 2019!!! 

May the season begin!