29/01/2020

Ennakko: Novak Djokovic vs. Roger Federer, Australian Open semifinaali 2020

Hurjat puolivälierät takana ja ihanaa nähdä, että #NextGen tekee tosissaan tuloaan, vaikkei tässä semifinaaliparissa siitä ole tietoakaan. Tässä kuitenkin ennakko klassikkokohtaamiseen numero 50, jossa kylläkin vahva lässähtämisen vaara.

Ennen turnausta turnauksen ehdoton voittajasuosikki oli Novak Djokovic. Turnauksen aikana tunne on vain vahvistunut, sillä Djokovicin otteet ovat olleet hyvin, hyvin vakuuttavia. Hänen huolellisuutensa ja keskittymisensä esimerkiksi edelliskierroksella Milos Raonicia vastaan hakee vertaistaan. Raonic jäi täysin vaille mahdollisuuksia, kun Djokovicin totaalitennis tylsytti kanadalaisen pelin, jonka piti olla erittäin vaikeasti murrettavissa. Saman kohtalon ovat kokeneet myös muut vastustajat. Tilanne näyttää myös välittömän jatkon kannalta varsin lupaavalta, sillä semifinaalissa vastaaan astelee väkisinkin väsynyt ja ehkä jopa raihnainen Roger Federer.

Edellisessä ottelussa Tennys Sandgrenia vastaan tullut nivusvamma on luonnollisesti ottelun suurin kysymysmerkki. On erittäin vaikea nähdä, että Roger Federer voisi tätä loukkaantuneena mitenkään itselleen tällä kertaa taikoa. Toisin kuin edellisottelussa, niin nyt vastassa on mentaalisestikin täysin eri kaliiberin vastus. Ja vaikka nivunen olisi kunnossakin, arveluttaa edelleen sveitsiläisen fyysinen kuorma, joka on kolmella viime kierroksella kasvanut niin hurjiin mittoihin, ettei se ottelun laadun tai draaman kaaren kannalta kovin lupaavalta näytä. Vähänkin puutteellinen liike hajottaa lyömistä ja jos esimerkiksi kämmenpuoli ei saa voimaa riittävästi jaloista taakseen, on lopputulos karu.

Toki Federerillä on pelinsä ja temppunsa, mutta pitkässä juoksussa tätä Djokovicia vastaan on mahdotonta keksiä miten Federer voisi serbiä jotenkin systemaattisesti tällä kertaa haavoittaa.

Takakenttäpeli ja sieltä tempon lisääminen koituu äkkiä liialliseksi kiireeksi hänelle itselleen. Verkkopeliin pääseminen on aina ollut hyvin vaikeaa Djokoviciä vastaan, sillä nousupaikan valmistelu vaatii usein kahta hyvin alustettua lyöntiä. Federerillä on taipumusta rynniä välillä vähän härkäpäisesti ja kärsimättömästi verkolle, mikä usein kostautuu Djokovicin kanssa. Syöttämisen tason heilahtelu ei myöskään auta nyt asiaa, kun tiedetään vastustajan hurja palautuspeli.

Kentät ovat sopivasti toki hieman nopeutuneet ja torstain ilmeisen lämmin iltasessio helpottanee hieman Federerin todennäköisesti poikkeuksellisen aggressiivista peliä ja sen toteuttamista. Virheidenkin uhalla mitään muuta pelitapaa ei hänellä nyt oikeastaan ole. Syöttö/kämmen-yhdistelmien kautta on haettava pikaisia ratkaisuja ja pientä mahdollisuutta ottaa otetta Djokovicistä.

Djokovic lähtenee otteluun ensisijaisesti aistimaan mikä Federerin kunto on, lisäten sitten nopeaan tahtiin kaasua ehkä jopa teurastaen tämän lopulta karusti ulos turnauksesta. 3-0 Djokovic.

Eurosport, Dplay- ja Eurosport Player-palvelut näyttävät ottelut suorana. Eurosport ja Vasurilla.com ovat yhteistyössä kauden 2020.

3 kommenttia:

 1. Huvittavaa, kun Nieminen tai Seiro sanoi Eurosportilla, että tästä olis tulossa popcorn matsi, ennemminkin pannukakku. Näistä asetelmista Federerin voittomahdollisuudet ovat lähes olemattomat. Toivottavasti ei saa samanlaista selkäsaunaa kuin Nadalilta Pariisissa 2008. Itse "ihastuin" Federerin peliin viimeistään 2003 ja siitä asti olen tykännyt hänen pelejään katsoa. Mutta ajoittain hänen pelien seuraaminen uran jälkimmäisellä puoliskolla on ollut aika tuskaista. Aina kun kehutaan Federeriä, toki aiheesta. Miten on mahdollista, että Federerillä tulee niin paljon epäpuhtaita osumia. Välillä, kun mies on ihan jumissa, niin tuntuu ettei hän osu keskellä kehyksiä palloon ollenkaan. Kaiken maailman selityksiä annetaan herkästä tekniikasta ja mailan kärjen nopeudesta. En oikein niele näitä kaikkia. Haluaisin kuulla mielipiteesi tästä. Eihän rafa ja djokokaan roiski palloja kehyksillä katsomoon. Toki vertaukset vähän ontuvat, kun lyöntitekniikat niin erilaiset, mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista ja hyvästä nostosta Anonyymi!

  Pikakommenttini tähän on se, että monella meistä fanius sotkee lajin sekä otteluiden objektiivistä tarkastelua ja jäädään ikään kuin Federerin "menneisyyden" mahtavuuden jalkoihin. En puhu nyt kuitenkaan Jarkosta tai Eurosportin loistavista selostajista, vaan ylipäätään Federeriin liittyvästä keskustelusta.

  Yksi hyvä ja mielestäni täysin umpisilmäinen ilmentymä on tästä se, että Rogeria pidetään edelleen selkeästi kaikista parhaimpana, vaikka viimeisen 10 vuoden aikana Djokovic/Nadal ovat molemmat voittaneet jopa useampikertaisen määrän Grand Slamejä Federeriin nähdeen! Silti puhutaan yleisesti kuninkaasta. Mielestäni kuningas on kuitenkin lähtökohtaisesti se, joka on vallassa.

  Myös Federerin kritisoiminen on hyvin monelle laji-ihmiselle punainen vaate, mikä jaksaa itseäni huvittaa, varsinkin kun isot miehet katsovat sankariaan täysin kritiikittömästi, aivan kuin fanaattiset pikkulapset. Keskustelu on tällöin arvatenkin hyvin vaikeaa ja jossain määrin jopa turhauttavaa.

  Toki hänen pelejään on mahtava seurata. Tekniikka ja pelitapa ovat kertakaikkisen loistavat ja käytän niitä esimerkkeinä tämän tästä valmennuksissanikin! Mutta omat ongelmansa on hänelläkin. Esimerkiksi mentaalisesti hän ei ole mielestäni koskaan ollut Djokovicin tai Nadalin tasolla, mikä on kostautunut useasti. Ei tennis pelkkää tekniikkaakaan ole. Tuo mentaalinen kulma on mielestäni myös yksi syy tuohon huonoon osumaan, mutta siihen voidaan pureutua paremmin vaikkapa tähän varta vasten liittyvässä bloggauksessa, jonka yritän ottaa alkukevään ohjelmaani. Kiitos siis tipsistä ja vielä kerran kommentista!

  VastaaPoista
 3. Se on vähän mistä tykkää, lajiihmisilläkin. Onhan varmasti lajiihmisiä, joista Messi vaan käppäilee kentällä eikä osaa puolustaa. Ja Ronttu on liian komea lihaskimppu monelle lajiihmiselle. Unohtuu ne palladerit sieltä. Se on varmasti totta, että Fedille tulee epäpuhtaita osumia. Mutta onko tuo ihme. Jokainen, joka teki 20-kymppisenä täydestä vauhdista puhtaita suorituksia, ei takuuulla tee niitä 38-vuotiaina. Pitäisikö tätä sitten kritisoida enemmän, ehkä. Minusta pitäsi kyllä ehkä enemmän ihastella Djokon venymisiä oikeisiin asentoihin puolispagaatista 33-vuotiaana. Muutoin mainio plogisti voisi myös hieman kehaista sitä, että 38-vuotias äijä pelastelee viisieräisissä matseissa slamissa ottelupalloja. Djoko on maailman paras, se on selvä, mutta eiköhän 20 slamiakin puhu jostain muusta kuin perusteettomasta kehusta. Jos jotakin tyyppiä ihastellaan, sillä on usein muitakin syitä kuin pelköän pelilliset. Fedin kohdalla voisi ihan vaan ihailla sitä, miten se otti kesän wimledon tappion.

  VastaaPoista