29/01/2020

Ennakko: Novak Djokovic vs. Roger Federer, Australian Open semifinaali 2020

Hurjat puolivälierät takana ja ihanaa nähdä, että #NextGen tekee tosissaan tuloaan, vaikkei tässä semifinaaliparissa siitä ole tietoakaan. Tässä kuitenkin ennakko klassikkokohtaamiseen numero 50, jossa kylläkin vahva lässähtämisen vaara.

Ennen turnausta turnauksen ehdoton voittajasuosikki oli Novak Djokovic. Turnauksen aikana tunne on vain vahvistunut, sillä Djokovicin otteet ovat olleet hyvin, hyvin vakuuttavia. Hänen huolellisuutensa ja keskittymisensä esimerkiksi edelliskierroksella Milos Raonicia vastaan hakee vertaistaan. Raonic jäi täysin vaille mahdollisuuksia, kun Djokovicin totaalitennis tylsytti kanadalaisen pelin, jonka piti olla erittäin vaikeasti murrettavissa. Saman kohtalon ovat kokeneet myös muut vastustajat. Tilanne näyttää myös välittömän jatkon kannalta varsin lupaavalta, sillä semifinaalissa vastaaan astelee väkisinkin väsynyt ja ehkä jopa raihnainen Roger Federer.

Edellisessä ottelussa Tennys Sandgrenia vastaan tullut nivusvamma on luonnollisesti ottelun suurin kysymysmerkki. On erittäin vaikea nähdä, että Roger Federer voisi tätä loukkaantuneena mitenkään itselleen tällä kertaa taikoa. Toisin kuin edellisottelussa, niin nyt vastassa on mentaalisestikin täysin eri kaliiberin vastus. Ja vaikka nivunen olisi kunnossakin, arveluttaa edelleen sveitsiläisen fyysinen kuorma, joka on kolmella viime kierroksella kasvanut niin hurjiin mittoihin, ettei se ottelun laadun tai draaman kaaren kannalta kovin lupaavalta näytä. Vähänkin puutteellinen liike hajottaa lyömistä ja jos esimerkiksi kämmenpuoli ei saa voimaa riittävästi jaloista taakseen, on lopputulos karu.

Toki Federerillä on pelinsä ja temppunsa, mutta pitkässä juoksussa tätä Djokovicia vastaan on mahdotonta keksiä miten Federer voisi serbiä jotenkin systemaattisesti tällä kertaa haavoittaa.

Takakenttäpeli ja sieltä tempon lisääminen koituu äkkiä liialliseksi kiireeksi hänelle itselleen. Verkkopeliin pääseminen on aina ollut hyvin vaikeaa Djokoviciä vastaan, sillä nousupaikan valmistelu vaatii usein kahta hyvin alustettua lyöntiä. Federerillä on taipumusta rynniä välillä vähän härkäpäisesti ja kärsimättömästi verkolle, mikä usein kostautuu Djokovicin kanssa. Syöttämisen tason heilahtelu ei myöskään auta nyt asiaa, kun tiedetään vastustajan hurja palautuspeli.

Kentät ovat sopivasti toki hieman nopeutuneet ja torstain ilmeisen lämmin iltasessio helpottanee hieman Federerin todennäköisesti poikkeuksellisen aggressiivista peliä ja sen toteuttamista. Virheidenkin uhalla mitään muuta pelitapaa ei hänellä nyt oikeastaan ole. Syöttö/kämmen-yhdistelmien kautta on haettava pikaisia ratkaisuja ja pientä mahdollisuutta ottaa otetta Djokovicistä.

Djokovic lähtenee otteluun ensisijaisesti aistimaan mikä Federerin kunto on, lisäten sitten nopeaan tahtiin kaasua ehkä jopa teurastaen tämän lopulta karusti ulos turnauksesta. 3-0 Djokovic.

Eurosport, Dplay- ja Eurosport Player-palvelut näyttävät ottelut suorana. Eurosport ja Vasurilla.com ovat yhteistyössä kauden 2020.