19/01/2020

Ennakko: Australian Open 2020

Kauden ensimmäinen Grand Slam on jälleen täällä! Kauden ensimmäinen turnausennakko on täällä!

Australian tulipalojen keskellä kierrellyt tennissirkus on päätynyt kutakuinkin ehjänä Melbourneen, jossa viime päivien sateet ovat olleet kuin taivaan lahja Openille ja erityisesti sen pelaajille. Isossa kuvassa tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Miljoonat ihmiset ja eläimet ovat kärsineet suunnattomasti metsäpalojen vuoksi, joten toivotaan sydämiemme pohjasta, että tilanne Australiassa alkaisi helpottaa.

Viime kauden jälkeen blogin joulukalenterissa nostin esiin toiveita siitä, että nuori sukupolvi nousisi tänä vuonna vihdoin valtaan. ATP Cupin otteluita katsellessa pelot vanhan vallan ylivoimasta nousivat kuitenkin jälleen mielen sopukoihin ainakin yhden pelaajan osalta.

Novak Djokovicin otteissa näkyi nimittäin jälleen kerran sellaisia otteita, ettei hän ainakaan vielä ole mihinkään katoamassa. Vakuuttavia esityksiä, hurjia venymisiä ja lopulta koko turnauksen voitto (Serbialle) voi hyvinkin tietää sitä mentaalista maksimitasoa, jonka siivittämänä viime vuoden mestari Djokovic kaappaisi jo kahdeksannen (!) mestaruutensa Australiasta. Uskaltaisinkin väittää, että hän on turnauksen ylivoimaisesti suurin suosikki. Vain suuryllätys nuoren haastajan muodossa tai loukkaantuminen voi kaataa Djokovicin. Käsi ei aivan täydellisessä iskussa ATP Cupissa mitä ilmeisimmin ollut, vaan vamma on selkeästi kroonistumassa ja vaivaa edelleen ajottain, enemmän tai vähemmän. Siitä huolimatta Djokovic etenee tätä vuotta eteenpäin tappioitta. Ehkä vielä kahden viikon päästäkin.

Rafael Nadalin otteista ei puolestaan yhtä vakuuttavaa kuvaa ATP Cupissa saanut. Tappiot David Goffinille ja Djokovicille sekä äärettömän tiukka vääntö Alex de Minaurin kanssa kertovat siitä, että joko Nadal oli minimaalisesta lomasta johtuen ruosteessa tai sitten miehen kroppa on viime kaudesta edelleen väsynyt. Kaavio ei myöskään ole helpoimmasta päästä, sillä ennen semifinaalia polulla on saattanut tulla vastaan jo kotimaassaan hienosti taisteleva Nick Kyrgios tai Karen Khachanov neljännellä kierroksella sekä Dominic Thiem puolivälierissä, joista jälkimmäisin alkaa olla äärimmäisen vaarallinen myös kovilla kentillä. Semifinaaliin tyrkyllä olisi US Openin finaalista tuttu Daniil Medvedev, jonka suorahko peli olisi ATP Cupissa nähdylle Nadalille hyvinkin myrkyllistä. Pallo ei tule ainoastaan takaisin, vaan se tulee takaisin suorana ja matalana, jota Nadalin täytyisi nostaa rajusti riittävän kierteen aikaansaamiseksi. Takarajan tuntumassa viihtyvä Medvedev nakuttaisi näitä voimattomia, kädella vispattuja pörriäisiä mielellään pois. Tältä osin uuden sukupolven nousu lähemmäs valtaa saattaa siis toteutuakin.

Melkoisena mysteerinä Melbourneen tulee Roger Federer, joka on pelannut hyvinkin säästeliäästi sitten viime kauden lopun. Toisin sanoen Federerin kausi on vielä avaamatta ja sveitsiläinen onkin keskittynyt treenaamiseen sekä kunnon ajoitukseen. Toki Federer on voittanut Australiassa kolmesta viimeisimmästä turnauksesta kaksi, joten lepo ja muita väljempi ohjelma lienee oikea valinta. Mutta  terävimmillään miehen on tosiaan Djokovicin ja nuorten puristuksessa nyt oltavakin. Kaavio ei ole pahin mahdollinen semifinaaliin pääsemiseksi, mutta tarkkana seniori saa Australian kuumuudessa olla, sillä ihan nobodeja todennäköisellä reitillä ei ole ensimmäistäkään. Djokovic semifinaalissa lienee kuitenkin jo liikaa.

Big threen takana onkin sitten tasainen nippu hyvinkin mielenkiintoisia pelaajia ja asetelmia, joista he pääsarjaan ponkaisevat. Valitettavasti Emil Ruusuvuori ei VIELÄ tässä joukossa ole, mutta voimme lohduttautua sillä, että tämä on viimeinen kerta vuosikausiin, kun näin pääsee käymään. Ranskassa Emil on kuitenkin vuorenvarmasti ja vieläpä ilman karsintoja.

Jo esiin nostettujen nimien (Medvedev, Kyrgios, Thiem) lisäksi odotan paljon Stefanos Tsitsipakselta, Denis Shapovalovilta sekä Dohassa ja tällä viikolla Adelaidessa voittaneelta Andrei Rublevilta. Toki jälkimmäisen kaveri pelasi itsensä todennäköisesti sen verran piippuun, että toinen viikko tässä Grand Slamissä olisi jo neljäs perättäinen täysi peliviikko, joten piikkisuorituksen mahdollisuuden kuivunevat siihen. Silti hyvä muistaa, että Rublev on Djokovicin ohella ainoa pelaaja tällä hetkellä ilman tappiota tämän vuoden peleissä.

Tsitsipas on pakko nostaa kisan mustaksi hevoseksi. Hänen määrätietoinen, rohkea ja letkeä peli voi hyvinkin olla sellainen yhdistelmä, jolla mennään tässä turnauksessa hyvinkin pitkälle. Hän ei pelkää ketään ja hänellä on aseet kenen tahansa lyömiseen. Peli on paineenkin alla hyvin varmaa ja häneltä löytyy tarvittava puolustus- ja etenkin tulivoimainen hyökkäyspeli. Sanoisin, että enää on kyse mentaalisesta kypsyydestä ja sen ylläpitämisestä pitkässä turnauksessa ja sen pitkissä otteluissa. ATP Tourin finaaliturnauksen voitto toi varmasti sellaista mojoa kreikkalaisen otteisiin ja ajatuksiin, että nyt jos koskaan hän tietää kuuluvansa joukkoon ja olevansa iso uhka kenelle tahansa. Todella iso, ehkä jopa suurin, uhka Djokovicille.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs. Thiem
Medvedev vs. Rublev
Federer vs. Fognini
Djokovic vs. Tsitsipas

Välierät:
Thiem vs. Medvedev
Djokovic vs. Federer

Finaali:
Djokovic vs. Medvedev

Voittaja:
Djokovic.

Eurosport näyttää Australian Openin kanavillaan sekä Dplay Total- ja Eurosport Player-palveluissaan. Vasruilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.