25/01/2020

Reality check, Australian Open 2020

Kolme kierrosta turnausta takana, joten on aika tehdä reality check ennakkoon ja voittajasuosikkeihin peilaten.

Puolivälieräparithan tuli ennen turnausta povattua seuraavasti:

Nadal vs. Thiem
Medvedev vs. Rublev
Federer vs. Fognini
Djokovic vs. Tsitsipas

Siinä mielessä näyttää siis edelleen suht hyvältä, vaikkakin Stefanos Tsitsipaksen tippuminen jo tässä vaiheessa Milos Raonicille yllätti kovasti.

Voittajasuosikkien määrä laski yhdellä Tsitsipaksen tippumisen myötä, mutta nostan tässä kohtaa silti esiin seitsemän (!) nimeä:

Novak Djokovic 
Edelleen ehdoton ykkössuosikki. Ennakkosuosikin asema saattanut jopa kasvaa kisan aikana. Peli totutun tehokasta ja vaivatonta. Peli ollut murhaavaa ja yksi tapaturmainen erätappio avauskierroksella Jan-Lennard Struffia vastaan ei keikauta tätä venettä mitenkään. Djokovic on Eurosportin insertin mukaan syöttänyt alkukierroksilla viime vuotta kovempaa. Ykkösiin on tullut 5km/h ja kakkosiin tullut jopa 10 km/h lisää keskivauhtia, mikä kertoo tietysti parantuneesta syöttämisestä, mutta myös parantuneesta ja taivasta hipovasta itseluottamuksesta, mikä tuo rentoutta ja pitää rytmiä hyvin yllä. Ei ole pelannut itseään ulos maratanotteluilla.

Rafael Nadal 
Taso heitellyt session ja ottelun mukaan. Päiväsessioissa kuumuuden tuottama korkeampi pomppu tuo lisää tarvittavia ulottuvuuksia Nadalin peliin, joka tuntuu soljuvan totutun mukavasti auringossa. Haastetta tuo illan ja yön viileämmät kelit, jolloin kylmempään palloon on vaikea saada ampuvan yläkierteen tuomaa korkeaa pomppua. Illan viileys suosii suorempaa peliä, joten tiukka paikka tulossa jo seuraavassa ottelussa Nick Kyrgiosia vastaan. Sen verran Nadal hakee vielä, ettei kämmen ole vielä aivan kohdillaan. Lyönti ei lähde jaloista eteenpäin ja energiat eivät virtaa vastustajan suuntaan. Käsi on nopea ja voimakas, mutta lyönnin pituus ja paino kaipaavat nyt kipeästi tuoreita jalkoja ja jalkatyötä. Tappio odottaa jo kulman takana?

Daniil Medvedev
Ollut vaarallisen kliininen ja hoitanut urakkansa juuri niin tylysti kuin saattoi viime syksyn perusteella odottaa. On vaikea keksiä miten tämä seinä murretaan. Voimalla ehkä, mutta kovaa kiirettä lataa vastapalloon myös Medvedev. Koko kenttä, molemmat peruslyöntipuolet sekä syöttäminen erittäin hyvin hallussa juuri nyt. Vaaditaan melkoista kuntoa tämän miehen kaatamiseksi. Mutta. Kysymys kuuluukin, kestääkö Medvedevin kunto maaliin saakka?

Roger Federer
Hienoa tekemistä, mutta menikö suurimmat menestysmahdollisuudet edellisen kierroksen John Millman -maratonotteluun, josta olikin jo pieni jälkipeli blogissa eilen? Upea ottelu ja upeita ovat otteet olleet myös ennen sitä. Jatko-ohjelma semeihin saakka ei ole edelleenkään pahimmasta päästä, mutta syöttäminen pitää Federerin joko mukana tai sitten ei. Millmania vastaan syöttö ei ollut aivan parasta mahdollista. Viimeistään semifinaalissa sen on oltava timanttia.

Dominic Thiem
Valmentajatiimissä tapahtuneet muutokset ennen turnausta ja sen aikana Thomas Musterin muodossa kertovat, ettei Thiemin leirissä kaikki ole ihan kunnossa. Myös esitykset pelikentällä ovat olleet hieman tahmeita. Peli hakee nyt fysiikan kautta ja vanha tuttu raataja-Thiem pilkistää liiaksi päätään. Tankki tyhjenee nyt kovaa vauhtia. Ranskassa sitten. Ehkä. Ehdottomasti ehkä.

Milos Raonic
Pystymetsästä listalle, sillä nosti itsensä Tsitsipas-voitolla kauden comeback-kisassa piikkipaikalle ja jos jatkaa tällaista syöttämistä, voi tehdä mitä vaan, sillä paketti pysyi ihailtavasti kasassa, myös paineen alla. Kämmen oli painava hyvän syöttämisen jatkumona ja liike on ainakin sillä tasolla, etteivät ottelut välttämättä siihen kaadu. Etenee edelleen ilman erätappioita, mikä iso plussa tässä vaiheessa. On selvää, että syötön rooli on myös jatkossa iso. Sen murtamiseen saattaa riittää vain Djokovic tai finaalipaine.

Nick Kyrgios
Respect Kyrgioksen hyväntekeväisyydelle Australian metsäpalojen vuoksi. Respect Kyrgiosin otteille turnauksessa. Kotiyleisön suosikki on pelannut upeasti ja otti kolmannella kierroksella hienon blockbuster-voiton Karen Khachanovista. Hinta 4.5 tunnin ottelusta voi toki olla karu, sillä Nadal ei päästä seuraavassa ottelussa helpolla. Jos ottelu pelataan viileämmässä iltasessiossa ja lämäily toimii, niin Nadal kaatuu ja puolivälierässä voi tällä yleisön tuella käydä mitä vaan. Lepoaikaa olisi nyt vain löydettävä jostain rajusti lisää.

Vasurilla.com ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.