06/01/2020

Kausiennakko 2020

Yksi asia on varmaa. Uusi vuosikymmen tuo jossain vaiheessa vihdoin vallanvaihdoksen miesten ATP-kiertueella ja uudet sankarit ottavat vallan. Se, tapahtuuko vaihdos jo tänä vuonna on luonnollisesti se eniten pohdituttava kysymys.

Ennen kuin sukelletaan vuosiennakkoon suosittelen lukemiseksi blogin joulukalenterin luukut nro 210, 16, 19 sekä 20, joissa jo hieman avataan näkemyksiäni tulevaisuudesta ja erityisesti siis tämän vuoden top-10:n osalta, joka näytti siis tältä:

  1. Novak Djokovic
  2. Dominic Thiem
  3. Stefanos Tsitsipas
  4. Rafael Nadal
  5. Roger Federer
  6. Alexander Zverev
  7. Daniil Medvedev
  8. Matteo Berrettini
  9. Karen Khachanov
  10. Denis Shapovalov 

Tarkemmat perustelut tosiaan luukussa kymmenen.

Viime kausi tuntui hyvin pitkältä ja sitä se varmasti monen mielestä olikin. Uusi Davis Cup venytti pelejä monella kärkipelaajalla hurjan pitkään ja tuntuukin siltä, että suuri osa ylläpiti kilpailullista virettään läpi joulukuun, jotta kauden avaus-Grand Slamissä, Australian Openissa tarvittava iskukyky tulisi nimen omaan ylläpitävän vireen eikä niinkään levon kautta. Isompi lepojakso lieneekin monelle luvassa vasta Australian jälkeen.

Kauden alkua ajatellen tämä voi olla jo iso tekijä. Miten esimerkiksi ikääntyvät Grand Slamien kestomenestyjät ja pitkän kauden sekä joulukuussakin aktiivisesti kisanneet Rafael Nadal ja Novak Djokovic jaksavat Australiassa verrattuna hieman enemmän levänneisiin nuorempiin haastajiinsa? Tai vaikkapa Roger Federeriin, joka lepäsi ja pelasi säästeliäämmin ja näytösotteluluontoisesti taukonsa aikana? Voisiko uusi Grand Slam-voittaja ollakin hakusessa jo itse asiassa Australiassa?

Kuten jo viime kaudella moneen otteeseen tuli nostettua, niin vallanvaihto on jo täydessä vauhdissa. On vain ajan kysymys milloin nuorempien Masters-tason menestys alkaa poikia menestystä myös Grand Slameissä.

Kevään jenkikiertueella nähtäneenkin melkoisella varmuudella tuoreempien nimien (Tsitsipas, Medvedev, Khachanov, Thiem jne) hyvää menestystä. Kaksi tai kolme suurinta nimeä panostavat GOAT-kisakiimassaan edelleen kuntoaan kohti Grand Slamejä, joten Australian jälkeen nähtäneen vasta massakaudella jälleen selvemmät merkit siitä, onko vanha kaarti vielä voimissaan vai joko vaihdos tapahtuu kaikilla tasoilla.

Nadal lienee massakaudella edelleen mies lyötäväksi, mutta nyt ollaan jo hyvin lähellä sitä hetkeä, että Nadalinkin Garros-mestaruudet on jo nähty. Thiem ja kumppanivat alkavat olla valmiita tai ainakin valmiimpia kuin koskaan aiemmin.

Ruohokausi on tänäkin vuonna valitettavan lyhyt ja kun olympialaiset ovat heti nurkan takana, niin voi olla, että joidenkin pelaajien kohdalla nähdään jonkinlaista panostusta suuntaan tai toiseen. Yksi pelaaja on kuitenkin molempien suhteen äärettömän nälkäinen. Roger Federer. Hänelle voitto jommastakummasta toisi uralle upean kruunun ja herkullisen paikan hyvästellä kentät voittajana. Askel hiipuu, joten tuskin mestari on kehäraakiksi jäämässä, varsinkaan kun Grand Slamien kaaviot alkavat olla vaikeita. Todellisia uhkia on nyt jo lukuisia, jolloin kaaviot eivät aukea enää kenellekään esimerkiksi tästä GOAT-kolmikosta kovinkaan helpolla.

Olympialaisten jälkeen syksy tarjoilee jälleen kerran loistavan paikan nuorille nousta jopa Grand Slam-mestariksi, mutta vähintään ainakin Masters-voittajaksi. Vanhempi kaarti mahdollisine olympiaturnauksineen ja -kuormineen on syksyllä todennäköisesti jo väsyneempää ja kun vammatkin vaanivat enenevissä määrin, niin yksi kauden isoimpia iskun paikkoja nuorten osalta nähdään New Yorkin loppukesässä. Joku kauden aikana hurjaan liitoon lähtenyt #nextgen-pelaaja korjannee potin viimeistään Arthur Ashella?

Näillä askelmerkeillä siis tulevaan ja huippumielenkiintoiseen kauteen. Nuorten nousua kirkkaampiin valoihin on odotettu ja uskon, että tänä vuonna 1-2 Grand Slamiä menee uudelle nimelle.

Laitetaanpa tähän alle vielä kauden suurvoittajat ja kakkossuosikit:

Australian Open: Djokovic. Tsitsipas.
Roland Garros: Nadal. Thiem.
Wimbledon: Tsitsipas. Djokovic/Federer.
Olympialaiset: Djokovic. Medvedev.
US Open: Medvedev. Thiem.

Mielenkiinnolla luen omia listojanne täällä kommenteissa tai esimerkiksi twitterin puolella!

Erittäin antoisaa tennisvuotta 2020 kaikille!