28/01/2020

Ennakko: Puolivälierät (osa 2) Australian Open 2020

Toisten puolivälieräennakoiden aika! Herkulliset ovat kohtaamiset näissäkin pareissa

Alexander Zverev vs. Stan Wawrinka
Kuin tyhjästä ovat tulleet nämä pelaajat Grand Slamin puolivälieriin. Stan Wawrinka on tuskaillut terveyshuolien jälkeen vireensä kanssa ja Alexander Zverev ei ole onnistunut lunastamaan niitä suuren suuria odotuksia, joita nuoreen mieheen on kohdistettu. Milloin peli on passivoitunut, milloin syöttö on hajonnut, milloin pää on täysin jumissa ja niin edelleen. Nyt kuitenkin molemmilla on erinomainen mahdollisuus näyttää vihdoin tai taas osaamistaan isossa paikassa. Voittajalle on tarjolla Grand Slamin semifinaali!

Aloitetaan Zverevistä, jonka ei millään mittareilla tai Openia edeltävillä otteilla pitänyt olla tässä tilanteessa. Peli ja erityisesti syöttö takkusi rajusti ATP Cupissa ja vaikutti jopa siltä, että odotusarvot ja paineet ovat sekoittaneet täysin pelin. Varsinkin, kun muita nuoria on tullut oikealta ja vasemmalta, ja joista osa on jo päässyt näyttämään kynsiään Zvereviltä huonosti menneissä Grand Slam-kisoissa. Zverev on kuitenkin kierros kierrokselta parantanut ja syöttö on ollut yllättäen vähintäänkin hyvällä tasolla. Aggressiivisuutta on selkeästi enemmän kuin aikoihin, eikä mies valu metrejä takarajan taakse kovinkaan helpolla. Lisäksi, kun muut nuoret, etunenässä Stefanos Tsitsipas ja Daniil Medvedev ovat jo tippuneet, aistii nuori saksalainen varmasti tämän näytön paikan ja ymmärtää, että juuri tämä on nyt hänen hetkensä näyttää, kuka heistä voisi olla se seuraava suurmenestyjä.

Stan Wawrinkan taival on ollut työntäyteinen, mutta onpa matkalle mahtunut myös yksi luovutusvoitto erän pelaamisen jälkeen John Isneriltä. Muutoin Stan on toki pelannut paljon eli kaksi hieman epätasaista viisieräistä ja lisäksi yhden nelieräisen kamppailun. Tuntuu vähän siltä, että Stanin peli aaltoilee tilanteen mukaan. Kun on pakko voittaa, voitetaan, mutta jos tilanne on vähän löysempi, niin Stan tekee urakan itselleen vähän hankalaksi. Fokus viisieräisissä on ollut juuri ja juuri ollut riittävä, sillä voittojahan tässä lopulta haetaan.

Pelaajatyypit ovat jossain mielessä hyvin samankaltaiset. Molemmat ajautuvat helposti voimakaslyöntisiin palloralleihin takakentältä, josta he siis moukaroivat erittäin kovaa peruslyöntejään molemmin puolin. Kumpikin pelaa hieman kauempana takarajasta kuin aggressiivisemmat pelurit, mutta tämä johtuu lyöntiin ladattavasta voimasta. He hakevat hieman ylimääräistä aikaa lyönnin lataukseen, eikä takarajan päällä makailu pitkiä aikoja ole kummallekaan täysin kotoista. Molemmilla on hyvin voimakkaat lyönnit, joilla kenttää pyritään aktiivisesti avaamaan ja tulemaan esimerkiksi verkolle vasta lyhyiden tai keskikentän tappopaikkojen perään.

Luontaisesti aggressiivisempi pelaajista on kuitenkin Wawrinka, jolla on mielestäni myös monipuolisemmat lyöntiarsenaalit käytössään. Löytyy voimaa, kulmia, kierteitä ja pelaamisen rytmittäminen hyökkäämisen, neutralisoivan ja puolustamisen muodossa on paremmin hahmottunut verrattuna Zverevin, joka välillä sortuu täyteen passiivisuuteen tai sitten puskemaan täysillä kaikkialta. Kokemus voikin olla yksi iso tekijä tässä parissa.

Se on varmaa, että tasoitusta ei voi antaa missään muodossa. Suurin uhkakuva on Zverevin syötön mureneminen. Heikohkoihin kakkosiin Stan tulee lataamaan rajusti voimaa, jolloin aloite siirtyy saman tien sveitsiläiselle ja Zvereville olisi tarjolla vain nöyrän koiran rooli, joka ei saisi istua kovalyöntiseen saksalaiseen missään nimessä. Sen jälkeen olisi vain Stanin päivän kunnon varassa, tuleeko ottelusta puolustustappio vai puolustusvoitto.

Se on nimittäin varmaa, että tätäkään turnausta ei puolustamalla voiteta, varsinkin kun jo puolivälierävastus Stan the Man on kovassa vireessä. Stan semiin 3-1.

Rafael Nadal vs. Dominic Thiem
Keskiviikon toinen puolivälieräpari oli melko odotettu ja jopa turnausennakko löysi tämän parin. Molempien edelliset ottelut olivat selkeitä parannuksia edeltäviin otteluihin nähden ja olivatpa ne jo myös melko hyviä testejä siitä, missä iskussa pelaajat todellisuudessa turnauksessa ovat. Kuntokäyrät osoittavat molemmilla ylöspäin, joten kohtaaminen on kieltämättä herkullinen.

Kaksikko on kohdannut 13 kertaa (Nadal johtaa voitoin 9-4), mutta vain yksi kohtaaminen on kovilta kentiltä. Sen Rafael Nadal voitti melkoisessa viisieräisessä trillerissä US Openissa 2018, jossa Dominic oli kuitenkin ottelun alun täysin niskan päällä. Lopulta Nadal käänsi tuonkin ottelun voitokseen, joten ehkä pieni henkinen etu on Nadalin päädyssä.

Thiemin osalta alkaa kuitenkin tuntua siltä, että mies on vihdoin siinä tilanteessa, että hän kokee olevansa valmis Grand Slam-voittoihin ja myös siis muualla kuin massalla. Samaan aikaan toki aika on ikään kuin käymässä vähiin ja väittäisinkin, että tämän tai parin seuraavan aikana tulee tulla se Grand Slam, kun jotain tapahtuu, jos on tapahtuakseen. Muuten vaarana on käydä samoin kuin hukatulle sukupolvelle (Dimitrov, Raonic, Nishikori & co) ja uusi sukupolvi ottaa valtikan Thiemin nenän edestä. Hänellä on kuitenkin jo muutama finaali Grand Slameistä, joten kokemusta alkaa olla riittävästi.

Pelillisesti massakuninkaalliset ovat päivän ensimmäisen parin (Wawrinka-Zverev) tapaan etäisesti sukua toisilleen. On voimakkaasti yläkierteiset kämmenet, joilla pyritään dominoimaan peliä aggressiivisesti eteenpäin kohti aktiivisia ratkaisuja. On hyvät rystyt, joilla voidaan rytmittää peliä joko vastapalloon iskemällä tai vauhtia slicella pois ottaen. On monipuolista koko kentän peliä, kulmien käyttöä ja tappavia verkolle nousuja paikan tullen. Onpa molemmilla myös järkyttävän sitkeät puolustukset.

Australiassa Nadal ei mielestäni aivan vielä ole löytänyt rennointa paukutustaan, mistä kielii muun muassa se, että kämmen pitkin linjaa ei ole vielä lähtenyt kovinkaan suorana tulisesti vaan yläkierteisenä looppina, mikä on vahva merkki siitä, että itseluottamus ei sittenkään ole vielä huipussaan. Thiemiä vastaan, varsinkin nyt erinomaisen Kyrgios-voiton jälkeen, on tullut korkea aika alkaa iskeä tätä ja montaa muuta lyhyttä palloa rohkeammin, sillä jos Nadal ei sitä tee, niin Thiem tekee.

Ottelussa Gael Monfilsia vastaan Thiem sanoi omien sanojensakin mukaan pelanneen parhaan ottelunsa ja todellakin Thiem tuntui ottavan palloa hyvin aikaisin ja hurjalla aggressiivisuudella jaellen tulisia kämmenpommejaan ympäri kenttää. Jos tähän mankeliin joutuu, niin siitä on hyvin vaikea päästä siitä pois. US Openissa 1.5 vuotta sitten Nadal vielä pääsi, mutta nyt tilanne voi olla täysin toinen.

Nadalin täytyykin päästä omalle kämmenelleen riittävästi ja painostettava sillä hyvällä painolla Thiemin yhden käden rystyä ja toivottava sen murenevan, jotta peli avautuisi hänelle sitä kautta. Thiemin kiertäessä kämmenelleen Nadalin on löydettävä puolestaan Thiemin kämmenkulma ja siihen edellä mainittu kämmen pitkin linjaa on yksi avainlyönneistä.

Vähän sellainen hytinä tässä kuitenkin on, että tilanne ja olosuhteet palvelevat nyt enemmän kovemmalla kuntokäyrällä olevaa Thiemiä. Nadalin pelissä on tällä hetkellä enemmän lyhyeksi ja painottomaksi jäävän pelin makua, joten alan kallistua siihen, että massaprinssi tasaa kovien kenttien voitot ja vie tämän erin 3-1. Varoitus myös tulevaa massakautta silmällä pitäen tulee tässä.

Eurosport, Dplay- ja Eurosport Player-palvelut näyttävät ottelut suorana. Eurosport ja Vasurilla.com ovat yhteistyössä kauden 2020.