27/01/2020

Ennakko: Puolivälierät (osa I) Australian Open 2020

Kvartsiaika! Ennakko kaavion alaosan puolivälieriin!

Roger Federer vs. Tennys Sandgren
Rogerin kaavio puolivälieriin ja jopa semifinaaliin saakka tiedettiin helpohkoksi ja totuuden nimissä tämä puolivälieräottelu vaikuttaa etukäteen selkeimmältä ottelulta näissä kvartseissa.

On vaikea nähdä oikeastaan mitään suurta uhkaa sveitsiläisen välieräpaikalle ellei jotain yllättävää tapahdu joko Rogerin pelikunnossa tai syöttämisessä.

Viisieräisestä ja siis hyvin raskaasta kolmannen kierroksen John Millman-ottelusta on jo tovi aikaa, eikä nelieräinen Marton Fuchovicsiä vastaan vaikuttanut niin fyysiseltä, etteikö Federer olisi palautunut puolivälierään vähintäänkin kohtuullisesti. Toki yhdeksän erää vaikkapa puhtaan saldon kuuden sijaan kahdessa viimeisessä ottelussa neljän edellispäivän aikana voi olla Federerin ikä huomioiden ainakin jonkinasteinen pelin tylsyttäjä. Nämä minimaaliset marginaalit voivat kuitenkin olla merkittäviäkin, jos Federer ei esimerkiksi pystyisi syöttämään täysipainoisesti. Se tasoittaisi peliä huomattavasti.

Federerin syöttämisen taso on turnauksen aikana aavistuksen ailahdellut ja on selvää, että Roger tarvitsee voittoon ainakin kohtuullista syöttöpäivää, sillä syötön takkuilu vaikeuttaa muuta pelaamista helposti sveitsiläiselläkin.

Sandgren pelaa kyllä sitkeää ja ajoittain hyvinkin painavaa peruslyöntipeliä, jonka kanssa Federer joutuu varmasti välillä tuskailemaankin, mutta Federerin kyky ja taidot kääntää tämäkin ottelu aggressiiviseksi hyökkäämiseksi ajaa ennen pitkää Sandgrenia nurkkiin, joista pitkässä juoksussa ei yksinkertaisesti ole poispääsyä.

Jos Sandgren onnistuisi jotenkin pitämään peruslyöntinsä yhtä pitkänä kuin hyvän aikaa Fabio Fogninia vastaan, niin toki se vaikeuttaisi Federerin hyökkäämistä. Federerin kärsivällisyys tai kunto tuskin riittää kovinkaan suureen odotteluun tai paikan kyttäilyyn, joten aktiivista peliä isompien tai hallittujen riskien kera nähdään varmasti.

Hitaat olosuhteet pelaisivat mielestäni enemmän Sandgrenin pussiin, mutta tällä tietoa ottelu pelataan päiväotteluna, jolloin pallot ja kentät ovat olleet iltasessioita nopeampia, mikä sopinee paremmin Federille, varsinkin kun kuumuus ei ole ollut tänä vuonna mikään älyttömän suuri faktori. Eipä Federer toki muutenkaan kuumissa olosuhteissa ole montaakaan kertaa romahtanut.

Ensimmäisen erän voittaminen on tässä ottelussa aivan must Sandgrenille. Sen häviämällä Federer menee menojaan. Kohtalo onkin tyly ja Federer vie näytöstyyliin 3-0.

Novak Djokovic vs. Milos Raonic
Tiistain toinen kamppailu on asetelmaltaan herkullisempi, vaikkakin pelaajien keskinäinen saldo on Djokovicille tyrmäävästi 9-0. Raonicin pommitus joutuu hurjaan taisteluun Djokovicin sitkeän vastarinnan sekä vastahyökkäysten kanssa.

Vaikuttaa siltä, että Milos Raonic on tekemässä hurjaa paluuta huipulle Australiassa. Raonicin syöttäminen on ollut kertakaikkisen vakuuttavaa. Neljässä pelaamassaan ottelussa hänen syöttöään ei ole murrettu kertaakaan ja murtopallojakin vastustajilla on ollut vain seitsemän kappaletta. Ottelun isoin kysymys kuuluukin, voiko Tourin kenties paras palauttaja murtaa tämän hetkeen kuumimman ja samalla tulivoimaisimman syötön?

Kristallipalloni sanoo, että kyllä voi. Djokovic tulee kaivamaan syöttöjä peliin enemmän kuin kukaan muu tähänastisista vastustajista, mikä tuo jo itsessään lisää pientä painetta Raonicin peliin, vaikkakin pelaaminen tällaisen syöttämisen päälle onkin "lastenleikkiä".

Toki Raonic on tänä päivänä paljon muutakin kuin pelkkä syöttö. Syötön jälkeinen kakkoslyönti on aggressiivinen ja vaikuttaisi siltä, että parantuneen liikkeen ohella myös muuta aggressiivisuutta on tullut lisää ja hän oikeasti pelaa isoa peliä, ison pelaajan isoa peliä. Ennen loukkaantumisiaan Raonic pelasi välillä jopa yllättävänkin passiivista ja varovaista peliä, mikä oli täysin eri paria hurjan syöttämisen kyytipojaksi.

Raonic ei ole koskaan kuitenkaan vakuuttanut mentaalisella vahvuudellaan. Nyt pää joutuu todellakin kovimpaan mahdolliseen testiin, kun Djokovicin laadukas palauttaminen on jopa jonkinlainen pelote. Pari virhettä syöttögeimiin ja serbin päästäminen lähelle breikkipalloja tai jopa breikkipalloihin saattaa muuttaa syöttämisen isoa kuvaa hyvinkin nopeasti. Ykkönen ei välttämättä putoakaan enää ja helpon virheen, jopa kaksoisvirheen vaara väijyy äkkiä mielessä. Ja kun se tapahtuu kerran, keikahtaa vene äkkiä ympäri ja tilaisuuksia murtoihin alkaa tulla Djokovicille lisää.

Haastetta riittää totta kai Djokovicilläkin. Tuollaisen syöttämisen edessä paine omien syöttöjen pitämiseen kasvaa, joten äärimmäisen tarkkana saa serbi tässä pelillisessä rytmittömyydessä olla. Pelin perustaso on nyt kuitenkin niin korkealla tasolla etten usko miehen tason pahasti notkahtavan. Raoniciä liikuttamalla ja hyvää lyöntipainetta sekä tempoa ylläpitämällä Djokovic pelaa itselleen mainiot paikat ratkaisuihin, joista pistää palloja poikki. Pallotellen ja kärsivällisyydelläkin Raonic saattaa olla kaadettavissa, mutta siinä on omat riskinsä, joten varmin tapa lienee jonkinlainen kombinaatio näistä kahdesta.

Tiukkoja eriä varmasti tiedossa, mutta isossa kuvassa Djokovic yksinkertaisesti parempi. 3-0.

Eurosport, Dplay- ja Eurosport Player-palvelut näyttävät ottelut suorana. Eurosport ja Vasurilla.com ovat yhteistyössä kauden 2020.

2 kommenttia:

 1. Djokovic on liian ylivoimainen myös koko turnauksen suhteen. En ole kyllä Raonicin pelejä nähnyt vielä tässä kisassa. Pitäis syöttää täydellisesti koko matsi voittaakseen. Pitkässä juoksussa kovien kenttien grand slameissa Wawrinka on ainoa pelaaja, joka on jatkuvasti pystynyt haastaamaan hyvin pelaavaa Djokovicia. Toki Nadal pari kertaa yllättänyt US Openissa. Harmi, että Wawrinka on eri puolella kaaviota. Luin tossa aikaisempaa kirjoitustasi. Ihmettelin, kun et nostanut Wawrinkaa ollenkaan tälle seitsemän pelaajan listalle. Oli kova suoritus häneltä Medvedevin pudottaminen. Toinen asia, mitä täällä on aiemmin kirjoiteltu. Tää superkolmikon lopullinen voittomäärä grand slameissa. Djokovic nousee ilman muuta piikkipaikalle, ellei loukkaannu. Federer ei varmasti voita enää yhtään. Nadalille 0-2. Djokovicilla ihan hyvä mahdollisuus viedä vaikka kaikki Slamit tänä vuonna. Mitä mieltä olet, mikä selittää tässä iässä Djokovicin koventuneen syötön. Miksei esim aiemmin. Enkä todellakaan ole mikään Djikovicin kannattaja, päinvastoin.

  VastaaPoista
 2. Moikka Anonyymi ja kiitos kommentista!
  Joo, Wawrinka jäi pois listalta siksi, että oli juuri tulossa Medvedev-ottelu, josta en kyllä osannut arvata, että Stan astelisi siitä voittoon. Oli todella hieno voitto ja Stan on vaarallinen nyt. Zverev voi tarjota hyvää vastaarintaa, mutta tästä ennakossa illan aikana enemmän.

  Djokovicin kehittyneen syötön taustalla kuulemma entistä parempi rytmi, mikä myös lisännyt vauhtia datan perusteella. Tiimissä on Goran Ivanisevic, joka tunnettiin hyvänä syöttäjänä ja hänen syötön rytmitys oli aikoinaan sellainen, mistä itsekin mallinsin omaa tekemistäni. Tyyli (ja lyöntikäsi!!! :-) on aika toinen kuin Djokovicillä, mutta luulisin, että Ivanisevic voi hyvinkin olla muutoksen takana. Ei Djokovicillä mielestäni huono syöttö ole ollut koskaan eikä varsinkaan viime vuosina, mutta marginaalisia viilauksia voi tehdä koko ajan ja hyvä, että hyvään syöttöön on löydetty jotain vielä lisää. Pelottavaa kaikkien muiden kannalta kieltämättä tämä.

  Tuohon Grand Slam-kisaan (siis lukumäärään) otan yleensä kerran pari kaudessa kantaa, jos aihetta on. Joulukalenterikamaa kuitenkin yleensä. Ehkä tänä vuonna, jos esim. Nadal/Djokovic ohittaisi/tulisi rinnalle Federerin/Nadalin kanssa, niin jotain voisi kirjoittaa. Vähän väsynyt aihe mielestäni kuitenkin loppupeleissä koko GOAT-keskustelu, mutta ymmärrän sen mediaseksikkyyden.

  Palataan ja pysytään linjoilla!

  VastaaPoista