15/02/2021

Ennakko: Puolivälierät, osa I, Australian Open 2021

 Australian Openin jälkimmäinen viikko on käynnistynyt ja sen mukana alkavat puolivälierät heti tiistaiyönä! Tässä ennakkoa ensimmäisiin kamppailuihin, joista toinen meni jopa ennakon mukaan, mutta toinen ei kyllä sitten sinne päinkään.

Puolivälierät aloittaa todellinen yllätyspari eli Grigor Dimitrov vs. Aslan Karatsev, kun taas toisena parina nähdään hyvinkin odotettu kohtaaminen Novak Djokovicin ja Alexander Zverevin välillä. Kumpikin kamppailuista on omalla tavallaan erittäin herkullinen, joten on todellakin aika nauttia näistä asetelmista!

Grigor Dimitrov vs. Aslan Karatsev

Kovinkaan monen ennakoista ei varmaankaan tätä paria löydy. Ennen turnausta ei kukaan olisi uskonut, että Venäjän Aslan Karatsev tulee pelaamaan Grand Slam -ensikertalaisena puolivälierässä. Tuskinpa moni oli valmis lyömään vetoa myöskään Grigor Dimitrovin puolivälieräpaikasta, sillä Dimitrov ja hänen aikalaisensa ovat auttamatta jäämässä sekä vanhan, että uuden sukupolven jyrän alle. 

Näistä lähtökohdista ottelussa onkin varsin maukkaat ennakkoasetelmat. Tarjolla oleva Grand Slam -semifinaali on jotain, mistä toinen on tuskin edes unelmoinut ja toinen ehkä jo menettänyt hieman uskoaan. 

Tämä voikin olla yksi kantava teema ottelussa, miten käsitellä ne paineet, jotka tarjolla olevan semifinaalipaikan myötä tulee? Dimitrovilla on toki kokemusta näistä peleistä ja sen lisäksi hän on selkeä ennakkosuosikki, mutta juuri siksi Karatsev voi olla ilkeä vastus Dimitroville. Venäläisen on varmasti helpompi lähteä otteluun, sillä hänellä ei ole ikään kuin mitään hävittävää, vaikka sitä juuri hänelläkin on. Tämän kokoluokan tilaisuuksia ei todennäköisesti kovin montaa tule uralle mahtumaan. 

Nopeat kentät ovat varmasti yksi iso osasyy, miksi pelaajat ovat vielä turnauksessa mukana. Pallo liukuu voimakkaan peruslyönnin myötä kentän pinnassa ja kummallakin on hyvin painoa lyönnissään, joten toki kummankin jatkoonmeno tässä olisi hyvinkin perusteltavissa.

Dimitrovin näytösluontoinen voitto Dominic Thiemistä osoitti, että hän on edelleen äärimmäisen taitava ja vahva pelaaja, mutta ennen kaikkea otteissa on ollut hyvää kypsyyttä. Dimitrovista on aina välittynyt se Roger Federeriä matkivan koheltajan kuva. Milloin mailat sinkoilee kädestä lyödessä, milloin hän horjuu, kaatuu tai liukastuu, milloin pelissä on vähän jopa tarpeettomia show-elementtejä ja niin edelleen. Nyt otteissa on ollut hyvää fokusta ja tekemisen makua ja on ollut ilahduttavaa nähdä tämä muutos, jonka takana lienee Kei Nishikorin leiristä tullut uusi valmentaja. On upea asia, että Dimitrov etsii aktiivisesti ja nöyrästi edelleen uutta kulmaa pelaamiseensa. 

Karatsev on puolestaan tullut tutkan alapuolelta melko varmasti meistä monelle. Ihan tuoreinta sukupolvea tämä Grand Slamien ensikertalainen ei 27-vuotiaana enää ole. Alla on muun muassa loukkaantumisia, joten tällainen nousu on jäänyt odottelemaan parempia aikoja, jotka ovat siis tässä ja nyt. Suosittelenkin muuten lukemaan Hesarin loistavan taustajutun venäläisestä.

Pelillisesti asetelma ottelun on upea. Molemmat pelaavat parhaimmillaan hienoa ja hyökkäävää tennistä. Verkollenousut ovat hyvinkin yleisiä ja niitä tullaan varmasti näkemään paljon puolivälierässäkin. 

Peruslyönneillään molemmat osaavat tulittaa tarpeen tullen vaikka molemmin puolin, mutta erityisesti Karatsevin kämmen vaikuttaa todella letkeältä. Dimitrovin onkin pyrittävä pelaamaan venäläisen rystypuolelle ja otettava tehoja sekä vauhtia pois esimerkiksi viiltävällä rystyslaisillaan. Lantion ja hartian välimaastoon jäävä lyönti kämmenpuolelle tulee hurjalla voimalla Karatsevin päädystä usein voimakkaana krossina, minkä päälle hän nousee mielellään verkolle päättämään pisteen. Syöttö ulos kakkosruutuun ja voimakas kämmenkrossi sen päälle on ehkä silmiinpistävin kombinaatio Karatsevin pelissä. Tätä ja ylipäätään Karatasevin pelinvientiä Dimitrovin on vältettävä. Bulgarialaisen on pidettävä jalka nyt hallitusti kaasulla koko ajan ja tehtävä kylmän viileitä tappoja systemaattisesti hyökätessään.

Hyökkäyspelissä puntit menevätkin todennäköisesti melko lailla tasan, jos vain molemmat lähellä omaa parasta tasoaan operoivat. Erot tulevat kuitenkin puolustamisessa ja fysiikassa, joissa Dimitrov on kilpaveljeään jonkin verran edellä. Dimitrov on selviytynyt tänne saakka ilman erämenetyksiä ja onpa matkalle tullut myös yksi keskeytys, mikä lisää bulgarialaisen etua, sillä Karatsev on pelannut karsinnat Dohassa eikä edelliskierroksen viisieräinen juuri nyt auta. Dimitrov on myös taitavampi pallonkäsittelijä ja lopulta myös monipuolisempi pelaaja. 

Se painaa vaakakupissa nyt paljon. Karatsevin unelmaturnaus tulee tällä erää päätökseensä ja Dimitrov ottaa uransa neljännen Grand Slam -semifinaalipaikan erin 3-0.

Novak Djokovic vs. Alexander Zverev

Toinen puolivälierä on niin ikään hyvinkin mielenkiintoinen, mutta muista syistä. Nuorten esiinmarssi on ollut vahvaa ja tässä olisi jälleen yhden statementin paikka, jos Alexander Zverev onnistuisi vanhan mestarin kaatamaan. Mestari vaikuttaisi olevan jopa haavoittunut, vai onko?

Se on hyvä kysymys. Djokovic tosiaan loukkaantui ottelussa Taylor Fritziä vastaan, eikä peli tai liikkuminen Milos Raoniciäkään vastaan letkeimmältä mahdolliselta tanssilta näyttänyt. Siitä huolimatta turnauksesta jopa vetäytymistä harkinnut Djokovic on jälleen näissä loppupeleissä. 

Hyvässä vireessä olevalla Alexander Zverevillä olisikin jo näillä tekijöillä nyt elämänsä paikka pistää kahdeksankertainen mestari katsomoon nuolemaan haavojaan, mutta riittääkö haastajan taso sittenkään? Parhaimmillaan se riittää lähes mihin tahansa, mutta olennainen kysymys kuuluu, että pysyykö peli riittävän pitkään kasassa?

Zverev on tuskaillut viime vuosina hurjasti syöttönsä kanssa, joten selvää on, että Djokoviciä, maailman kenties parasta palauttajaa, vastaan syöttämisen tulee olla hurjassa kuosissa. Ilmaisia pisteitä ei kaksoisvirheiden tai saman lopputuloksen tuottavan heiveröisen kakkosen muodossa ei ole varaa tehdä. On uskallettava syöttää rohkeasti. Mentaalisesti se ei ole helpoin tehtävä ottaen huomioon syöttöön liittyneet ongelmat esimerkiksi viime kaudelta, mutta selvää on, että tekniset murheet syöttämisessä korostuvat aina, kun syöttöä ei uskalla "suorittaa läpi".

Loukkaantunutta Djokoviciä tulisi riepotella nyt äärimmäisen rajusti sivusuunnassa heti syötöstä lähtien. Kick- ja slicesyöttöjä ulos ruuduista, joiden päälle voimakkaat hyökkäyslyönnit joko tiukkoina krosseina toiseen nurkkaan tai mikä vielä pahempaa Djokovicin kyljen kannalta, takaisin samaan nurkkaan selän taakse. Tämä pakottaisi Djokovicia äkkijarrutuksiin ja -käännöksiin, jolloin kyljen tai vatsalihaksen todellinen kunto hyvinkin rajulla tavalla. 

Zverevillä on voimakkaat lyönnit, joilla Djokoviciä pystyy saamaan ns. takajalalle, mutta sellaiseen keskikaistan lanaamiseen ja voimalyöntikisaan ei kuitenkaan kannata nyt lähteä, sillä siinä Djokovic on hyvinkin vaikeasti voitettavissa. On löydettävä ennen kaikkea kulmat serbin riepotteluun ja pedattava ratkaisevat pommituspaikat tyhjiin kulmiin ja/tai paikka seuraavaan helppoon verkkotappoon.

Tässä täytyy olla äärimmäisen huolellinen ja tarkka, mutta myös hyvin varovainen, sillä Djokovicin vastaiskut tulevat usein silloin, kun vastustaja on ensin avannut ne kulmat ja jättänyt toisen kulman hieman auki. Yhtälö ei siis ole helppo. Oman iskun tulee olla sen verran tarkka ja voimakas, ettei Djokovicille yksinkertaisesti jää aikaa puolustaa riittävän hyvin. Virheen tekemisen mahdollisuus näissä lyönneissä on suuri, eikä tätä helpota se, että normaalisti hyvin liikkuva Djokovic tuntuu peittävän koko kentän, jolloin pienistä raoista tulee Zverevin päässä helposti vielä pienempiä.

Lyönnillisesti suorempaa luotia lyövä paukuttava Zverev pystyy aiheuttamaan kiirettä Djokovicille helpostikin. Pallot jäävät tällöin varsinkin tällä nopealla alustalla myös mataliksi, joita Djokovic joutuu "tökkimään" ja nostamaan takaisin peliin. Kun tätä 

Zverevin peliposition tulee olla vähintään yhtä aggressiivinen kuin itse lyönnin. Jos Zverev valuu 2-4 metriä takarajan taakse, on selvää, että Djokovicin kaataminen vaikeutuu. Siitä tulee itse asiassa lähes mahdotonta, sillä Djokovic itse ottaa kyllä position viivan päältä, jos toinen ei sitä ota. Vamman kanssa pelatessa on jopa todennäköistä, että Djokovic tulee otteluun hurjalla aggrella yrittäen painaa Zverevin pressuihin ja ottaa tältä kaiken ajan pois.

Fyysisesti tuoreempi ja kentällä huomattavasti vähemmän viihtynyt Zverev on nyt vahvoilla, mutta kaikki tietävät Djokovicin sitkeyden ja kyllä myös loukkaantuneena. Fysiikan varaan Zverev ei saa tätä taistoa laskea, eikä siis siihen keskikaistan moukarointiin. Silloin hän pelaisi täysin Djokovicin käsiin.

Huima ottelu tulossa! Uskon edelleen ennakon mukaisesti Zverevin voittoon. Kristallipallo näyttääkin 3-1 Zvereville, joka missaa vielä ensimmäisen erän, mutta on sen jälkeen vapauduttuaan pelin päällä. 


Eurosport ja Eurosport Player näyttävät turnauksen.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.