06/02/2021

Ennakko: Australian Open 2021

Korona ei sittenkään päässyt siirtämään enää loppumetreillä Australian Openia, joka alkaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.  Tässä tulee kauden ensimmäinen Grand Slam-ennakko!

Asetelmat tähän vuoteen eivät voisi olla herkullisemmat, sillä kuten jo kausiennakossa totesin, niin nuoret tulevat nyt vauhdilla ja kuninkaiden ikääntyminen puolestaan kiihtyy. 

Suosikit

Viime vuosien perusteella olisi helppo sanoa, että Novak Djokovic, Australian Openin kahdeksankertainen (!) voittaja lähtisi suursuosikkina kisaan tänäkin vuonna, mutta en missään nimessä allekirjoita tätä enää näin vahvasti. 

Djokovicin viime vuosi oli Australian jälkeen hyvinkin kivikkoinen niin kentällä kuin sen ulkopuolella, mikä voi vaikuttaa otteisiin tälläkin kaudella. Tähän vuoteen Djokovic ei saanut ATP Cupin kautta lentävää lähtöä, kun Serbia tippui jatkopeleistä vaikka Djokovic omat kaksinpeliottelunsa niukasti voittikin. 

Tuntuu kuitenkin siltä, että Djokovicin pelissä ja henkisessä kestävyydessä meni jotain viime vuonna rikki, mitä kohtalaisen näkyvät koronakaranteenipurnaukset Australiassa vain vahvistavat. Hänen mentaalinen vahvuutensa on ollut murhaavan pelin tae jo pitkään. 

Sitä on ollut myös hänen datastrateginsa Craig O'Shannessy, joka ei tällä erää enää Djokovicin tiimistä löydy. Hän on ollut ehdottomasti yksi olennainen osa tiimiä esimerkiksi Rafael Nadalin pelin murskaamiseksi. Tämä puute näkyi silmiinpistävän hyvin Roland Garrosin finaalissa viime syksynä. Djokovic oli täysin aseeton ja jopa neuvoton puskemalla kaksi ja puoli erää päätään seinään muun muassa lukuisine stoppareineen. Peli oli sanalla sanoen järjetöntä. Punainen lanka oli täysin kateissa.

Kaikki ei siis ole aivan mintissä Djokovicin pelissä ja on hyvä muistaa, että edellisestä Grand Slamistä on nyt tasan vuosi aikaa, eikä paineet Nadalin ja Roger Federerin saavuttamiseksi Slamien määrässä (20) ainakaan helpota urakkaa. Australia on ollut hänelle hyvä, joten siinä mielessä nyt on jopa pakkovoiton paikka, ettei välimatka edelliseen Slamiin veny lähes 1.5 vuoden mittaiseksi. Se on pitkä aika ilman Slamia.

Moni voisi nostaa myös Rafael Nadalin suosikiksi, kun alla on viimeisimmän Slamin voitto ja Djokovicin tyrmääminen sen finaalissa. Kun Federerin Grand Slam-voitot on nyt saavutettu, niin hän voi pelata tässä suhteessa varmasti vapautuneemmin kuin esimerkiksi juuri Djokovic. 

On kuitenkin hyvä muistaa, että huolimatta Nadalia suosivista kuumista olosuhteista, on Nadal voittanut Australian "vain" kerran, 12 vuotta sitten. Voikin olla, että Nadalin kannalta on liian paljon vettä virrannut viereisessä Yarra-joessa. Nuoret uhkaajat pelaavat parhaimmillaan vähintään yhtä hurjaa kovien kenttien peliä, joten ei tämä ihan helppo yhtälö Nadalillekaan ole, eikä ATP Cupin väliinjättäminen selkävaivojen vuoksi ainakaan auta asiaa.

Viime vuoden US Open -voittaja ja siis ensimmäinen uusi Grand Slam -voittaja ties moneenko vuoteen, Dominic Thiem, pelasi viime vuonna Australiassa loistavaa tennistä, mutta hävisi lopulta finaalin tiukasti Djokovicille. Tänä vuonna tarjolla on uusi mahdollisuus, mutta ihan parastaan ei Thiem ole menneen viikon sisään esittänyt. Tappio näytösottelussa Nadalille ei vielä venettä pahasti keikuttanut, mutta ainakin pientä huolta leiriin toi melko selvä tappio Matteo Berrettinille ATP Cupissa. Thiemin on osattava käsitellä tämä vähäinen pelaaminen, sillä yleensä ongelma on ollut juuri päinvaistainen, jolloin Thiem on pelannut Slamin alle jopa liikaa ikään kuin tuntumaa ja virettä hakien. Nyt sitä ei ole ainakaan siis totutuissa määrin. 

Neljäs suosikkinosto on Venäjän Daniil Medvedev, jonka loppukausi oli muun muassa Tourin finaaliturnausvoitonkin myötä huimaa katseltavaa. Sama tappovire näyttäisi jatkuvan nyt ATP Cupin otteiden perusteella. Toivotaan, että tämä pelimäärä ja intensiteetti Slamin alla ei purista mehuja kovissa olosuhteissa liikaa, sillä välillä Medvedev laskee fysiikan varaan hieman liikaa. Slameissä, varsinkin Australian kuumuudessa, ei kovin montaa "turhaa" tuntia tai erää ole varaa menettää.

Haastajat

Yhtä hyvin voittaja voi tulla myös haastajien joukosta, jossa on suuri määrä pelaajia kehittymässä, joille Grand Slam-menestys tai jopa -voitto on tulevina vuosina täysin mahdollinen, jopa todennäköinen.

Yksi suurimmista haastajista on edelleen Alexander Zverev, jonka pitää jatkaa tänä vuonna suhteellisen lupaavaa Grand Slam-tekemistä, jota jo viime vuonna ajoittain nähtiin. US Open -voitto oli jopa tyrkyllä, mistä pitää ammentaa paljon tähän vuoteen. Edelleen yksi avaintekijä on menestyksen kannalta syötön tason stabilisointi ja nimen omaan sinne parhaalle tasolle. Heittelevä taso syöttämisessä ei mahdollista isoja asioita. Äkkivilkaisulla syötön tekniset murheet ovat entiset, mutta hyvä itseluottamus ja raaka voima kompensoivat joskus teknistä tekemistä. Zverevin pelin aktiivisuus on parhaimmillaan hienoa katseltavaa, mutta tämä täytyy pystyä pitämään päivästä ja erästä toiseen, sillä mitään isoa ei tänä päivänä passiivisella pelillä voiteta.

Stefanos Tsitsipas on nostettava myös haastajista esille. Parhaimmillaan peli on tehokasta, aktiivista ja näyttävääkin, mutta jotenkin viime vuonna peli jäi vähän polkemaan paikoilleen, eikä Tsitsipas ole aivan vakuuttanut kovissa paikoissa. On kuitenkin varmaa, että jossain vaiheessa nämä alkavat kääntymään väkisin kreikkalaiselle ja heti, kun niin alkaa käymään, alkavat suurvoitot olla lähellä. Se hetki voi tulla jo tänä vuonna. Se hetki voi tulla jo Australiassa.

Sitten on tietysti liuta muita nuoria nousevia haastajia kuten viime kauden turnausvoittojen kuningas Andrei Rublev, tehokasta ja aggressiivista peliä pelaava Jannik Sinner, seuraava vasuritoivo Denis Shapovalov sekä energinen Felix Auger-Aliassime

Ennuste


Puolivälierät:
Djokovic vs. Zverev
Thiem vs. Sinner
Medvedev vs. Rublev
Nadal vs. Tsitsipas

Välierät:
Zverev vs. Thiem
Nadal vs. Medvedev

Finaali:
Thiem vs. Medvedev

Voittaja:
Thiem.

Tuttuun tapaan turnausta seurataan tarkasti täällä blogin puolella sekä twitterissä, joten säännölliset kurkkaukset erityisesti turnauksen toisella viikolla kannattaa käydä tekemässä. 

Hauskaa turnausta kaikille seuraajille! Tästä se lähtee, c'mon!

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät turnauksen.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.