13/02/2021

Reality check, Australian Open 2021

Ensimmäinen viikko Australiassa alkaa olla taputeltu, joten on aika kurkata turnausennakkoon ja tehdä reality check! 

Nostamistani puolivälieränimistä jäljellä on vielä seitsemän, joten ei tämä ainakaan vielä ihan metsään ole mennyt. On kuitenkin ehtinyt tapahtua jo paljon, joten asetelmat ovat toki hieman viikossa muuttuneet.

Dominic Thiem
Edelleen pidän Thiemiä suurimpana voittajasuosikkina. Otteet ovat olleet solideja vikkelistä kentistä huolimatta ja myös yksi pahimmista testeistä, Nick Kyrgios lempikentällään kotiyleisön edessä iltamatsissa, oli hieno näytös itävaltalaisen kypsyydestä ja suuruudesta pelaajana. Kylmän viileää tekemistä ensimmäisestä murrosta lähtien ja peli täydellisesti haltuun sekä raiteilleen.

Daniil Medvedev
Myös venäläinen on edennyt vakuuttavasti, mutta pieni särö tekemiseen tuli kolmannella kierroksella, kun Filip Krajinovic pakotti tämän viiteen erään 2-0-eräjohdosta huolimatta. Medvedev on fyysinen pelaaja, mutta näitä "turhia" erämenetyksiä hänen ei ole varaa hävitä. Kuormaa ei saa kertyä liikaa ennen semifinaalivaihetta. Nyt kertyi. Vire vaikuttaisi kuitenkin olevan kohdillaan.

Novak Djokovic
Djokovicin suurin huoli lienee edellisottelussa Taylor Fritziä vastaan tullut lantiovamma. Jos kyseessä on venähdys tai pahempi lihasrepeämä, niin serbinn kisa on ohi. On selvää, että hänen fyysinenkin pelitapansa vaatii täydellisen iskukyvyn sen ylläpitämiseksi. Jo ennen loukkaantumista Djokovic on vaikuttanut hyvinkin kireältä, joten jotain on nyt vinossa. Osake kovassa laskussa. Olisin yllättynyt, jos voittaisi tänä vuonna.

Rafael Nadal
Myös Nadalia vaivaa jonkinasteinen loukkaantuminen. Alaselkä ei ole täysin kunnossa, mutta toistaiseksi tämä ei ole näkynyt muuta kuin lisääntyneenä aggressiivisuutena pelissä. Pisteet ovat lyhyitä, Nadal ottaa palloa hyvinkin aikaisin ja pyrkii välittömään dominointiin. Kaksi ekaa kierrosta hyvinkin vakuuttavia, mutta kolmas kierros piti sisällään hieman heikompiakin pisteitä, joten vähän musta hevonen kisassa edelleen.

Muista nimistä nostetaan Stefanos Tsitsipas ja Alexander Zverev, jotka ovat toistaiseksi olleet vakuuttavia, mutta heidänkin kohdaltaan kisa alkaa toden teolla vasta toisella viikolla. Tsitsipaksella tosin oli jo lupaava testi toisella kierroksella, kun kotiyleisön suosikki Thanasi Kokkinakis taisteli upeasti ottelun viidenteen erään. Tämä saattoi olla hyvä herätys kreikkalaiselle, jota kannattaa pitää silmällä myös toisella viikolla.