18/02/2021

Ennakko: Semifinaali Daniil Medvedev vs. Stefanos Tsitsipas, Australian Open 2021

Toisessa semifinaalissa pelaavat uuden sukupolven edustajat, joista Daniil Medvedev hakee jo toista Grand Slam-finaaliaan ja Stefanos Tsitsipas puolestaan ensimmäistä finaalipaikkaansa. 

Jo tämä saman sukupolven keskinäinen mittelö uran alkupuolella olisi riittämiin nostamaan tämän ottelun mielenkiintoa, mutta herkulliseksi tämän tekevät myös pelaajien pelilliset kontrastit sekä jossain määrin myös pelaajien välillä kytevä pieni jännite. 

Pelaajien toinen keskinäinen Grand Slam-ottelu määrittelee kuitenkin uran alkuvaihetta vahvasti. Kyseessä on todella iso ottelu molemmille. Se tulee todennäköisesti olemaan yksi monista kohtaamisista Grand Slamien ratkaisuvaiheissa, joiden asetelmat ovat lupaavasti nyt rakentumassa.

Muutama vuosi sitten Tsitsipas tosiaan kuvaili Medvedevin pelityyliä tylsäksi, mikä aiheutti hieman eripuraa kaksikon välille. Mielenkiintoisempia kulmia ovatkin ne asetelmat joita erilaiset pelitavat ja tosiaan tämä uran alkuvaihe määrittelevät. 

Medvedev johtaa keskinäisiä toistaiseksi yllättävänkin selvästi 5-1, mutta lähes kaikki ovat olleet hyvinkin tiukkoja kohtaamisia ja viimeisimmän voiton on ottanut Tsitsipas.

Pelillisesti pelaajien välinen kontrasti on tosiaan isohko. Kun Tsitsipas hakee ratkaisuja melko monipuolisella lyöntiarsenaalilla ja pelaamisella, luottaa Medvedev enemmänkin lähes luotisuoraan kovan tempon tulitukseen takarajan päältä. Molemmat pitävät pelin ohjaamisesta ja pyrkivät aktiiviseksi pelin viejäksi. 

Medvedev ei juuri anna ylimääräistä aikaa operoidessaan kuin liimattuna takarajan päällä. Eteenpäin pyrkii myös Tsitsipas, joka rakentaa hyökkäyksiään myös verkkopeli mielessään. Tsitsipaksen pelaaminen ei ole aivan yhtä monotonista kuin Medvedevin ajoittainen lanaaminen, joka parhaimmillaan on kieltämättä melkoisen käsittämätöntä sekin. Pallo tulee kovaa ja hyvin nopeasti takaisin omaan päätyyn, varsinkin jos Tsitsipas pitää tempoa yllä. Yksi seurattava asia onkin, minkä verran kreikkalainen ottaa palloista vauhtia pois ja minkä verran hän sekoittelee tempoa ja kierteitä. Sillä voisi saada Medvedeviä pois zonesta.

Medvedevin puolustaminen on kenties koko Tourin parasta ja Tsitsipas saakin olla hyvin tarkkana hyökkäämisensä kanssa. Takaportteja ei saa juuri jättää, sillä Medvedev lämäilee vastapalloihin terävästi ja ennen kaikkea siten, että pallo tulee silloinkin painavana ja lähes aina takaisin. Lempinimellä 'Mustekala' tunnettu Medvedev hakeekin pallot pitkillä raajoillaan omintakeiseen tyyliin välillä jopa mahdottomistakin paikoista. Matalan peliasennon kautta hän pääsee pitkänä miehenä hyvin pallojen alle lämäämään niitä toiseen päätyyn.

Tsitsipaksen uralla on ollut joitakin selkeitä merkkipaaluja ja tuntuu, että kreikkalaisen ura etenisi selkeää latua, johon ensimmäinen Grand Slam -finaali, ehkä jopa voitto, olisi nyt seuraava jatkumo. On NextGen-turnauksen ja ATP Tourin finaaliturnauksen voitto, joten seuraava isompi merkkipaalu olisi suuri Grand Slam-menestys,mitä semifinaali tietysti jo onkin. En kuitenkaan usko tämän enää riittävän hänelle. 

Tsitsipas on kasvanut toistaiseksi aina menestystensä myötä ja keskiviikon Nadal-voitto saattoi olla jälleen eräänlainen statement-voitto, joka kasvatti nuorta miestä entisestään. Mentaalisesti voitto kahden erän takaa Nadalia vastaan oli tennisäärimmäisyyksien aatelia. Jos tämä voitto ei kasvattanut, niin sitten ei mikään. Olennaista on nyt kuitenkin se, miten kreikkalainen käsittelee tämän näin lyhyessä aikaikkunassa. Leijumisen aika ei ole nyt, vaan työ jatkuu, sillä Medvedev vetää tällä hetkellä sellaisessa flow'ssa, että hänellä vaikuttaisi olevan jopa jonkin sortin missio. Tsitsipaksen ensimmäinen tehtävä onkin saada Medvedev pelillisesti jotenkin raiteiltaan.

Tässä vaiheessa turnausta fyysinen kuorma näyttelee väkisinkin jonkinlaista roolia, mutta suurempia huolia ei pitäisi olla. Tsitsipaksella on alla rankka Nadal-ottelu, mutta koska sitä edeltävällä kierroksella hän sai Matteo Berrettiniltä luovutuksen, niin en usko Nadal-voiton liiemmälti painavan. Medvedev on puolestaan taklannut ottelunsa ilman suurempia ongelmia yhtä ottelua lukuun ottamatta, joten kaiken pitäisi olla kunnossa. Toki edellinen matsi Andrei Rubleviä vastaan turnauksen kuumimpana päivänä söi varmasti mehuja ja kävipä kentällä fysiokin matsin päättyessä. 

Jotenkin näen tässä kahden skenarion ottelun. Joko Medvedev vie tämän tylysti tai sitten Tsitsipas saa roikuttua ja taisteltua tämän viiteen erään, jolloin voittaja on kolikon heittoa. Enemmän uskon Tsitsipaksen hyvän Nadal-ottelun jäljiltä jälkimmäiseen, mutta voittajaksi veikkaan silti Medvedeviä erin 3-2.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ovat yhteistyössä kaudella 2021.