17/02/2021

Ennakko: Semifinaali Novak Djokovic vs. Aslan Karatsev, Australian Open 2021

 Lähes täysin poskelleen menneiden puolivälieräennakoiden (tässä ja tässä) jälkeen onkin mukava ponnistaa semifinaaliennakoihin. Jos jotenkin kiteyttäisi nämä blogiennakkohommat, niin vire on vahva, mutta tulosta ei tunnu tulevan. Tämä ensimmäinen semifinaalipari vaikuttaisi onnistumisen suhteen kuitenkin lupaavalta, mutta nähtäväksi jää, miten povausten kanssa käy tällä kertaa.

Asiaan.

On selvää, että Novak Djokovic lähtee otteluun suurena suosikkina. Aslan Karatsevin matka on ollut hänen ensimmäisessä (!) Grand Slamissään upea, mutta nyt vaikuttaisi siltä, että tie ja hieno tarina on katkeamassa hallitsevan mestarin, Australian "kuninkaan", käsittelyssä. 

Djokovicin tie semifinaaliin on toki ollut ohdakkeinen, eikä eteneminen ole välttämättä ollut itsestään selvää kylki-/vatsavamman kanssa. Taakkaakin on kertynyt kentällä hurja määrä eli noin 15 tuntia, mikä syö väkisinkin terävyyttä, fysiikkaa ja sitä kautta myös mentaalista kestävyyttä. Oikealla taistelutahdolla ja kovapäisyydellään Karatsev voi hyvinkin aiheuttaa melkoista lisätuskaa Djokovicin reitille. Ehkä jopa tiputtaa tämän jatkosta. Kuka tietää, sillä niin paljon yllätyksiä on jo nähty.

Karatsevin tämänhetkisestä pelitasosta tai hänen pelitavastaan se tuskin jääkään kiinni. Venäläisen aktiivinen hyökkäyspeli on juuri sellaista, jolla Djokovic on kaadettavissa tai ainakin laitettavissa puolustuskannalle, jolloin voittokamppailu on käytävä enemmänkin oman pään sisällä. 

Mutta ihan niin helppoa Djokovicin pelillinen haastaminen harvoin on. Djokovicin puolustus on hurjaa edelleen oli vammaa tai ei. Mestarilliset vastaiskut nurkista ahdistettuna lähtevät edelleen terävästi ja niitä käyttämällä Djokovic saa käännettyä puolustuksen hyökkäykseksi käden käänteessä. Tähän Karatsevin tulee olla valmis. Hyökkäysten huolellinen valmistelu ja niiden kylmä päättäminen on aivan ykkösasia torstaina. Nyt ei todellakaan voi jättää mitään puolivillaiseksi tai epäröidä hetkeäkään. On oltava kertakaikkisen suunnitelmallinen ja kylmä teloittaja.

Karatsevillä on upeita syöttö- plus kämmenkombinaatioita, joilla Djokoviciä pystyy horjuttamaan. Syötöt ulos ruuduista löytyvät molemmin puolin. Niillä Djokovic on saatava kiireeseen ja sivuttaisliikeeseen niin, ettei palautuksiin löydy riittävää painoa, vaan että ne jäisivät blokkipalautuksiksi, joiden päälle Karatsevin peliä on ihanaa rakentaa. 

Vaikka Djokovic on varmasti väsynyt, on pisteiden pitäminen lyhyenä siitä huolimatta yksi tärkeistä pyrkimyksistä venäläiselle. Onhan hänelläkin alla jo sellainen kuorma peliä, ettei sellaista ole aiemmin uralla vastaan tullut. Karsinnat, paras viidestä ottelut, otteluiden lukumäärä ja niin edelleen tuntuvat väkisin jo tässä vaiheessa (Grand Slam-)turnausta. Tämä voikin tylsyttää äärimmäistä terävyyttä vaativaa aktiivista hyökkäyspeliä, joka vaatii paljon myös fysiikalta. Jos hyökkäyspelaamisesta puuttuu painoa vaikka sen viisi prosenttia, tarkoittaa se usein liian paljon huonoa balanssia, pieniä ja marginaalisia virheitä, turhautumisen lisääntymistä ja niin edelleen. Lumipalloefekti on äkkiä valmis, kun väsyneenä pyrkii hyökkäämään.

Djokovicin osalta suurin kysymysmerkki on tietysti vamman vakavuus. Hän on kipuillut nyt 2-3 kierrosta enemmän tai vähemmän, mutta koko ajan on vaikuttanut siltä, että tiukassa paikassa lääkitys joko toimii tai vamma ei vaivaa. Jos Djokovic on iskussa, olisi turnausvoiton kannalta äärimmäisen tärkeää saada tämä pois alta suoraan kolmessa erässä. Pelin tulee olla siis aggressiivistä, eikä mitään saa jättää nyt fysiikan varaan. Vain siinä tapauksessa, että hyökkäävä A-peli ei toimi, on Djokovicin otettava seinämoodi, B-peli, käyttöön.

Uskonkin, että nyt Rafael Nadalin tiputtua, Djokovic sai hurjan draivin tekemiseensä lisämotivaation muodossa ja pyrkii kaikin keinoin sekä hurjan nälän siivittämänä iskemään Karatseviä aggrella kumoon ja saamaan yhdellä Slamillä Nadalia sekä Federeriä kiinni. Kristallipallo näyttääkin nyt sitä, että Djokovic hoitaa tämän kliinisen ammattimaisesti erin 3-0.  

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ovat yhteistyössä kaudella 2021.