16/02/2021

Ennakko: Puolivälierät, osa II, Australian Open 2021

Ensimmäiset ennakot puolivälieriin eivät todellakaan osuneet, mutta ei auta, eteenpäin on mentävä, sillä toiset puolivälierät ovat vuorossa heti keskiviikkoaamuna.

Niiden keskinäiset tarinat ovat jossain määrin samankaltaiset, sillä parien aiemmat kohtaamiset eivät juurikaan lupaa liikoja altavastaajille eli tässä tapauksessa Andrei Rubleville ja Stefanos Tsitsipakselle. Mutta, kuten aina historia ei ole koskaan tae tulevasta. Sen verran vahvoja Daniil Medvedev ja Rafael Nadal kuitenkin ovat, että ennakossa keskitytään tällä kertaa erityisesti siihen, miten Rublevin ja vastaavasti Tsitsipaksen tulisi pelata, jotta suosikit kaatuisivat.

Daniil Medvedev vs. Andrei Rublev

Tosiaan, Medvedev johtaa keskinäisiä kohtaamisia 3-0 ja kun kaikki kohtaamiset ovat kovalta alustalta eikä Rublev ole voittanut vielä erääkään Medvedeviltä, niin ei tämä tietenkään ihan helppo harjoitus Rubleville ole. 

Perusongelma Rublevin kannalta on hänen oma kovan tempon pelinsä, joka sopii Medvedevin pelille täydellisesti. Medvedev on mestarillinen vastustajan lyönnin voiman hyödyntäjä. Mitä kovempaa lyöt, sitä kovempaa se tulee takaisin. Medvedeviltä nämä luodit tulevat takaisin vieläpä hyvinkin ikävin suuntauksin. Kun tähän lisätään Medvedevin loistava liikkuminen sekä hurja ulottuvuus, on Rublevin kannalta vastassa sellainen seinä, ettei siitä löydä millään heikkoa kohtaa.

Kun tuo seinän tunne kasvaa ajatuksissa vähänkin liian isoksi, kasvaa seinä entistä suuremmaksi. Turhautuminen ja yliyrittäminen lisääntyvät yleensä samaa vauhtia, eikä jälki ole enää välttämättä kaunista. Riskitasot nousevat niin, ettei pelillinen paketti vaan pysy enää aina kasassa. 

Siksi Rublevin olisikin lähestyttävä tätä ottelua jotenkin toisin. On hyvä ja relevantti kysymys, onko Rublevilla toista pelikirjaa kuin täysiä lämääminen joka puolelta? En ole aivan varma tästä. Uskon, että Rublev rakastaa tulitustaan enemmän kuin mitään muuta, mutta huomenna se pelaa enemmän tai vähemmän tosiaan Medvedevin pussiin. 

Kovassa tulituksessa ja kovaa tulitettaessa on äärimmäisen vaikea poiketa kiitoradalta syrjään eli tässä tapauksessa löytää jyrkkiä kulmia pelin avaamiseksi, mutta jotenkin tämä täytyisi Rublevin tehdä. Käytännössä keskikaistan lyöminen tuo hitaan, mutta varman kuoleman Medvedeviä vastaan aina. 

Kulmat saa avattua omissa syöttövuoroissa syöttämällä paljon ulos ja rakennettua sen päälle jatkopaikat krosseina kakkoslyöntitapolle tai jopa lentolyönnille. Syöttöjen tulee olla kuitenkin niin teräviä ettei Medvedev saa palautuksiinsa kunnolla painoa taakse ja pääse vastaiskuihin vielä hurjemmilla kulmilla. Toinen tapa avata kulmat on pysytellä vaikka väkisin takarajan päällä. Pieni vauhdin poisottaminen auttaa myös, minkä jälkeen jälleen terävä luoti toiseen nurkkaan ja mahdollinen verkkotappo sen päälle voisi toimia. 

Helpommin kuitenkin sanottu kuin tehty. Vauhdin poisottamisessa on aina vaaransa, sillä kyllä Medvedevkin palloa osaa takoa, mutta ei toki niin hyvin kuin sitä vastapallolämäilyä. Lisäksi Medvedevin puolustuksen taso on välillä niin hurjaa, ettei mikään pallo tunnu jäävän hänen puolelleen. Kaikki tuntuu tulevan aina takaisin. 

Kyllä tämä kaikkinensa niin hurjalta tuntuu, että vaikea on nähdä muuta kuin 3-0 Medvedeville.

Rafael Nadal vs. Stefanos Tsitsipas

Paljon ei lupaa myöskään Stefanos Tsitsipaksen rekordi Rafael Nadalia vastaan. Lukemat 1-6 kertovat karua kieltä siitä, mikä parin asetelma on tähän otteluun lähdettäessä. Kaikkien lukujen takana on kuitenkin tarina tai kaksi ja Tsitsipaksen puolustukseksi on sanottava, että vaikka tappioita on tullut, on moni ottelu ollut hyvin tasainen. Tsitsipaksen ainoa voitto on tullut massalta, joten ei tämä todennäköisesti nyt aivan yhtä päätyä tule tässäkään valossa olemaan. Suurempi vaara kunnon teurastukselle on ehdottomasti Rublevin ja Medvedevin kohtaamisessa.

Jos oli tänään Alexander Zverevillä statement-voiton paikka Novak Djokovicistä, niin samaa voidaan sanoa Tsitsipaksen mahdollisuudesta nyt Nadalia vastaan. Nuoren sukupolven pitää alkaa ottamaan näitä voittoja enenevissä määrin ja pian näistä vanhentuvista sankareista.

Pelin kannalta Tsitsipaksen tulee pitää oma pelinsä mahdollisimman aktiivisena ja pyrkiä ottamaan kaikki aika Nadalilta pois. Espanjalainen on toki ollut itsekin hyvin aktiivinen tässä turnauksessa, joten ihan helpoin tehtävä tämä ei kreikkalaiselle ole. Nadal ajaa nyt itsekin kovalla aggrella ja lähellä takarajaa.

Pelinopeus tuleekin olemaan hurjalla tasolla ja välillä ottelu tulee muistuttamaan pöytätennisottelua tempollaan. Tsitsipaksen peliä pitää vauhdittaa huomennakin ne verkollenousut, jotka hänen on kuitenkin ajoitettava ja valmisteltava huolella, sillä Nadal on erittäin hyvä ohittaja ja vaikeisiin lentolyönteihin pakottaja. Ajamalla Nadal tarpeeksi syvälle nurkkiin tai saamalla Nadal kaivamaan lyöntejä matalalta ovat avainasemassa verkolle nousuja, hyökkäyksiä ja lopullisia tappoja ajatellen.

Yksi asetelma ottelussa on perinteinen ja kovin tuttu. Nadalin vasurikämmen versus Tsitsipaksen yhden käden oikurirysty. Jos Tsitsipas ei saa käännettyä peliä pois rystynurkastaan, niin ottelu on nopeasti ohi. Kiertokämmen inside-outina ulos ja kauas Nadalin kämmenkulmaan tai inside-in-versiona pitkin linjaa Nadalin rystynurkkaan täytyy olla pelikirjassa nyt isolla kirjoitettuna. Myös rysty pitkin linjaa näyttelee kreikkalaisen pelissä hyvin tärkeää roolia. Isoin asia on kuitenkin se, että Tsitsipaksen rystyn pitää yksinkertaisesti kestää Nadalin tuottama hurja paine, eikä tietenkään haittaa, jos kreikkalaisen kovat rystyt, vaikka sitten krossina, tuottavat kiirettä suoruudellaan ja mataluudellaan Nadalin kämmenelle.

Suurin ero pelaajien välillä on henkinen kovuus. Nadalilla on ollut omat heikot hetkensä uran aikana, mutta viime vuosina pää on ollut useimmiten timanttia. Espanjalainen on vain niin uskomattoman sitkeä ja kovapäinen jäärä, joka ei anna tuumaakaan periksi kovassa paikassa. Ihan kaikkia palloja hänkään ei sentään enää taistele kuten uransa alkuaikoina, mutta kovassa paikassa aina. Tsitsipaksen osalta on puolestaan nähty ehkä hieman vielä sitä, että hän sulaa tiukassa paikassa, milloin liialliseen varovaisuuteen, milloin yliyrittämiseen, milloin jotain tältä väliltä. Nyt kun panoksena on semifinaalipaikka Grand Slamissä, niin se voi jossain kohtaa näkyä, mutta enemmän toki vaikuttaa se, että vastassa on mentaalinen eläin, Nadal.

Nadal jatkoon erin 3-1. Tsitsipasin voiton kannalta hänen olisi voitettava joko ensimmäinen tai toinen erä, mielellään molemmat.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ovat yhteistyössä kaudella 2021.