20/02/2021

Ennakko: Finaali Novak Djokovic vs. Daniil Medvedev

 Australian Open huipentuu sunnuntaiaamuna klo 10.30 alkavaan miesten finaaliin, jossa kohtaavat Novak Djokovic ja Daniil Medvedev. Tässä ennakkoa tuttuun tapaan!

Asetelma on suorastaan kihelmöivän herkullinen. Kisassa kohtaavat kiistatta kaksi tämän hetken parasta pelaajaa kovilla kentillä ja kun molempien kuntokäyrä vireineen osoittaa koilliseen, on ottelusta lupa odottaa klassikkoa. Paljon, todella paljon on nyt pelissä ja kyseessä voi olla jopa lopullinen vahdinvaihto sukupolvien välillä. Esimakua tästä ollaan saatu jo aiemminkin, mutta tässä turnauksessa esimerkiksi Stefanos Tsitsipaksen voitto Rafael Nadalista oli yksi isoimmista näytöistä uuden sukupolven noususta valtaan. 

Medvedev ratsastaa nyt jo 20 otteluvoiton putkessa. Matkaan on tarttunut Pariisin Masters-titteli, ATP Tourin finaaliturnausvoitto Lontoosta ja tuoreimpana ATP Cupin voitto. Nyt tarjolla olisi kaiken edellisen jatkoksi ja tähänastisen uran suurimmaksi kruunuksi Australian Openin titteli. Kyseessä olisi venäläisen ensimmäinen Grand Slam -titteli, jota tämä varmasti halajaa nyt enemmän kuin mitään muuta tennismeriittiä. 

Voi olla, että tämä näkyy otteissa, mutta toisaalta tilanne ei ole hänelle outo. Vuoden 2019 US Open -finaalissa hän hävisi niukasti vielä Nadalille, mutta nyt tilanne voi olla täysin toinen. Finaalipaineet ovat tutut, eikä kirkkaimpia valoja tarvitse enää ihmetellä. Kun alla on vieläpä kolme voittoa Djokovicistä neljässä viimeisessä kohtaamisessa, niin voidaan sanoa, että henkisesti hänellä ei ole minkäänlaista haamua serbin suhteen. Djokoviciä vastaan tämä on jo puoli voittoa, sillä Djokovicia tai hänen voittamista ei tarvitse nyt pelätä tai jännittää.

Pelillisesti Medvedevillä on hallussaan myös juuri sellainen peli, jolla Djokovicin pystyy turhauttamaan ja tylsistyttämään täysin. Medvedeviltä löytyy tällä hetkellä oikeastaan kaikki vastaukset kaikkiin pelillisiin kysymyksiin. On hyvin vaikea keksiä keinoja, millä Medvedevin voisi ylipäätään kovalla alustalla kaataa kenen tahansa toimesta. On hurja ja pitävä puolustus. On hyvää kontrausta, jolla kovat lyönnit tulevat vielä kovempina ja ikävämmillä kulmilla takaisin. On aggressiivinen kenttäpositio takarajan päällä, joka tuottaa muutenkin kiirettä, mutta varsinkin Medvedevin operoidessa ja paukuttaessa palloa hyvin aikaisin. On loistavaa syöttämistä ja aktiivista peliä sen päälle. On siis vaikea löytää sitä pelillistä reikää, josta kaikkialle venyvän ja ulottuvan venäläismuurin murtaminen lähtisi liikkeelle. 

Toki Djokovicilläkin on parhaimmillaan hurja peli, mutta se vaatii nyt mentaalisesti niin kovaa kylmyyttä, jota en usko serbiltä tällä erää löytyvän. Hän on pelannut pitkiä aikoja turnauksessa haavoittuvaa tennistä, osin loukkaantumisestakin johtuen, mutta entisen kaltainen dominaattori hän ei missään nimessä ole vielä ollut. Djokovic on kuitenkin nousukuntoinen ja edelliskierroksella hän pelasi jo hyvin ja ehdottomasti siis turnauksen parhaan ottelunsa. Kylki-/vatsavamma ei vaikuta vaivaavan enää ollenkaan ja se on tietysti hyvä merkki finaalia ajatellen. 

Mutta edelleen isoin kysymysmerkki on Djokovicin mentaalinen vahvuus, joka tietysti tulee heijastumaan kaikkeen tekemiseen. Tämän epäileminen kuulostaa hänen kohdallaan luonnollisesti hurjalta, mutta viime vuoden tuskailu monine erilaisine episodeineen sekä tämänkin turnauksen aikaiset taistelut ja kenttäpurkautumiset eivät puolla sitä ajatusta, että kaikki olisi mentaalisesti balanssissa. Usko omaan tekemiseen on nyt kovimmalla koetuksella mitä se on ollut vuosikausiin. Kun tähän lisätään serbin lähes pakkomielteinen Grand Slamien metsästys Nadalin ja Roger Federerin kiinnisaamiseksi, niin paineet eivät ainakaan helpotu. Tässäkin suhteessa tämä finaali on äärimmäisen tärkeä Djokovicille. Tämä on käytännössä pakko voittaa, sillä Roland Garros on jo muutaman kuukauden kuluttua ja Nadal on siellä vahvemmilla kuin Djokovic, jolloin Nadal voisi voittaessaan karata jo horisonttiin. Tosin eivätpä ne Nadalinkaan Garros-mestaruudet ole enää kirkossa kuulutettuja.

Tärkeintä ja rohkaisevinta Djokovicin kannalta on kuitenkin sen tiedostaminen, että viime kierroksella peli oli hyvin kuosissa, eikä Aslan Karatseville jäänyt oikein mitään mahdollisuuksia. Erityisesti syöttämisen kautta loistavasti operoinut Djokovic on totta kai tässä formissaan paha pala kenelle tahansa. Juuri nyt tuntuu kuitenkin siltä, että vastassa on ehkä palautuspeliä lukuun ottamatta pelin kaikilla osa-alueilla vielä kovempi pelaaja, joten hyvin vaikean tehtävän edessä on Djokovic. Jos hän ei ole täynnä uskoa, maksimaalista itseluottamusta ja taistelutahtoa, vaan yrittää hillitä itsensä "salonkikelpoiseksi" kuten vähän ehkä Roland Garrosin finaalissa syksyllä, niin on varmaa, ettei tämä serbin kannalta hyvin pääty. 

Nyt on taisteltava hullun lailla joka pisteestä ja aivan ottelun alusta saakka. Djokovicin on pidettävä takarajasta itse kiinni mahdollisimman hyvin, eikä Medvedeviä saa päästää operoimaan ylempää. Serbin on haettava nyt aktiivisemmin kuin ehkä vuosiin pelin avaamisia eikä  keskikaistan paukuttamiseen saa "tyytyä" nyt yhtään, sillä Medvedev on äärimmäisen fiksu pelaaja, joka jaksaa iskeä tässä suhteessa Djokovicä karusti nenään olemalla vielä kärsivällisempi ja sitkeämpi, mutta myös kovemmin keskikaistaa tulittava pelaaja. Tämä tulee syömään Djokoviciä henkisesti, jonka on jotenkin keksittävä tähän toinen ratkaisu. Serbin onkin pyrittävä saamaan Medvedev koko ajan liikkeelle aktiivisella ja kovalla lyömisellä. On löydettävä jyrkkiä kulmia ja iskettävä terävästi pitkin linjaa molemmilta peruslyöntipuolilta ollen samalla hereillä ja fyysisesti valmis hakemaan linjalyöntiä usein seuraava venäläisen jyrkkä krossi vaikka ikenet verillä. 

Hyvin paljon vaaditaankin fysiikkaa. Tämä voi olla lähihistorian brutaalein finaali, jossa fyysinen kestävyys mitataan maksimaalisesti ehkä jopa 4-5 tunnin ajan! Tästä näkökulmasta Medvedev on vaikuttanut turnauksessa tuoreemmalta, mutta toisaalta Djokovicillä on nyt päivän pidempi palautumisjakso alla, mikä saattaa tasoittaa sopivasti puntteja. Kuumassa kelissä voi tulla yllättäviäkin notkahduksia, jotka kyllä kostautuvat karusti.

Tästä kun näitä ennakkoasetelmia ynnäilee, niin vahva on se tunne, että valta vaihtuu Australiassa ja kenties siis jopa pysyvästi. Uusi sukupolvi ottaa vallan tässä ja nyt. Medvedev 3, Djokovic 1.

Hauskaa finaalia kaikille! Muistakaa aktiivinen pelin seuranta myös twitterissä!

Eurosport, Eurosport Player ja TV5 näyttävät ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ovat yhteistyössä kaudella 2021.